Chciałem Wam zaprezentować swoją Astrę J-kę ST, którą jeżdżę już ponad rok. Zarejestrowałem się na tym forum zaraz po zakupie auta i wyniosłem stąd więcej niż z forum Astry
Astra jest z 2011 r. z silnikiem A20DTH wersja COSMO, więc silnik i wiele bebechów mamy wspólnych z Insignią. Obecnie ma przebieg 180 tys. i rośnie. Przebieg potwierdzony i realny
A teraz trochę o aucie.
Silnik + zawieszenie:
- 2.0 A20DTH
- skrzynia F40
- zawieszenie XJ2
- felgi 18" + opony 235/45
Wygląd zewnętrzny:
- pakiet OPC Line
- fabrycznie przyciemnione szyby
- antena płetwa rekina
- biksenon AFL
Wnętrze + bajery:
- pomocnik parkowania przód/tył
- czujniki: wilgotności, deszczu, zmierzchu, automatyczne światła drogowe
- podgrzewana kierownica - tak na marginesie to chyba mój ulubiony gadżet
- grzane fotele przednie
- fotele półskórzane (regulacja tylko przód/tył, góra/dół, oparcie przód/tył, (niestety brak regulacji lędźwi)
- klima dwustrefowa
- Quick Heat
- dodatkowe oświetlenie wnętrza - takie czerwone doświetlenie w drzwiach i przy biegach
- CD500 + 7 głośników premium
- tempomat
- elektryczny ręczny + wspomaganie ruszania pod górę
- 4 elektrzyczne szyby
Jak kupiłem auto to już było po wymianie rozrządu i po wymianie uszczelki smoka. A co ja zrobiłem? :
- nowe hamulce przód, tarcze Ate 300mm + klocki Ate (wymiana samodzielnie)
- nowe klocki tył ATE (wymiana samodzielnie)
- wymiana linek hamulca ręcznego (wymiana w ASO, bo mieli najkorzystniejszą cenę)
- tuleje (tylne) wahacza przedniego (wymiana samodzielna)
- nowy pasek wielorowkowy (wymiana samodzielna)
- nowe sprzęgło alternatora (warsztat)
- nowy akumulator, ori GM padł w lipcu... a w moich poprzednich dwóch Mondeo ori akumulatory wytrzymały odpowiednio 12 i 11 lat
- nie wspominam o regularnych wymianach filtrów i oleju (filtry robie samodzielnie, olej w ASO).
- zamontowałem rejestrator jazdy po lusterkiem wstecznym
- zamontowałem diodę wypalania DPF
- wymieniłem mikrostyk otwierania klapy bagażnika (wymiana samodzielna bez kosztów, bo znalazłem w domu jakiś stary przełącznik, który pasował)
- wgrałem mapę Polski do navi (dzięki uprzejmości kolegów z forum
- zmieniłem motyw navi
A co planuję zrobić:
- naprawić grzanie fotela kierowcy, przerwany obwód w siedzisku (w środku zimy padło
- wymienić olej w skrzyni biegów ? przy dużych upałach jak i przy mrozach ciężko wchodzi jedynka
- wyczyścić EGR + MAP sensor
- rozszerzyć kompa o dodatkowe opcje
Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu, aczkolwiek po roku da się zauważyć kilka mankamentów/niedociągnięć samochodu. Auto daje frajdę z jazdy dzięki zawieszeniu, szerokim oponom i mocy
W czerwcu ubiegłego roku miałem niemiłą sytuację, gdy pewna pani nie ustąpiła mi pierwszeństwa na skrzyżowaniu, niestety skończyło się na obtartym zderzaku, złamanym spryskiwaczu i obtartej lampie. Autko trafiło do ASO Dixi Car i po tygodniu nie było już najmniejszego śladu po zdarzeniu
No cóż, to chyba tyle. A teraz kilka fotek:

co prawda nie da się dołożyć zakładek, ale takie opcje jak temperatura płynu, ładowanie aku, osiągi, graficzny czujnik parkowania są bardzo pomocne