--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Powolniak z Warszawy by mesel

Pobo1315

Re: Powolniak z Warszawy by mesel

Post autor: Pobo1315 » 15 kwie 2015, o 19:33

Kolega pisze, że profil zostaje ten sam, zmienia tylko szerokość opony co moim zdaniem mija się z celem. Jeśli chodzi o rzucający tył spojrzałbym nz amortyzatory. Na pewno zejście z 245 na 235 nic nie da.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 15 kwie 2015, o 19:45

mesel pisze:Wydaje mi się, że to nie do końca prawidłowy pomiar albo był robiony w trakcie strojenia. Rozumiem błąd w granicy 2-5 KM ale nie ponad 12 ;)
Na własne oczy widziałem dwa egzemplarze, które w serii wypluły coś w okolicy 169-170 KM, a więc taki wynik jak najbardziej jest wiarygodny ;)
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

mesel

Post autor: mesel » 16 kwie 2015, o 09:13

Tylne amortyzatory właśnie wymienione i nic to nie dało. Zimówki mam w rozmiarze 235/45 i auto zdecydowanie lepiej na nich się zachowuje. Mimo wszystko mniejsza masa (nawet minimalnie) to mniejsza masa nieresorowana. Zobaczymy.

Opony i tak chcę zmienić bo nie mogę patrzeć na te balony ]:->

-- 16 kwi 2015, o 10:13 --

Zamówione Firestone Firehawk SZ90 w rozmiarze 235/45 R18. Opony mam już sprawdzone. Jeździłem na nich innymi autami. Zastanawiałem się jeszcze nad Vredestein Ultrac Sessanta ale mimo iż to świetna opona to jest troszkę za głośna (jak większość z tego typu bieżnikiem) i za szybko się zużywa. W sobotę montaż.

Obrazek

Oprócz kwestii wizualnych liczę nawet na skromną poprawę zachowania auta na drodze. Jeśli nadal będzie źle to wymieniam wszystkie ruchome elementy tylnego zawieszenia ]:-> .
Jeśli wszystko będzie tak jak to sobie wyobrażam to wracam do Eibachów.

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 16 kwie 2015, o 10:59

pegenige pisze:Kolega pisze, że profil zostaje ten sam, zmienia tylko szerokość opony co moim zdaniem mija się z celem. Jeśli chodzi o rzucający tył spojrzałbym nz amortyzatory. Na pewno zejście z 245 na 235 nic nie da.
Przy zmianie szerokości opony i pozostawieniu tego samego profilu, wysokość opony się zmieni. Przy 245/45 średnica wynosi 677,7 mm, a przy 235/45 wynosi 668,7 więc średnicę ma o 9 mm mniejszą.

Zimówki mam w rozmiarze 235/45/18 i na letnich 245/45/18 nie widziałem różnicy w trakcji.

mesel

Post autor: mesel » 16 kwie 2015, o 11:19

W trakcji też różnicy nie widzę. Głównie zależy mi na różnicy w pracy tylnego zawieszenia.
W sobotę wymieniam opony i zobaczymy. Mam nadzieję, że moje założenia zdadzą egzamin :D

TJung

Post autor: TJung » 16 kwie 2015, o 11:55

No dobra, a jak wrażenia z jazdy po programie? Różnica jest odczuwalna?

mesel

Post autor: mesel » 18 kwie 2015, o 14:44

Różnica jest spora. Głowy nie urywa i takimi parametrami powinna charakteryzować się seryjna Insignia 2.0 CDTI ;)

-- 18 kwi 2015, o 15:44 --

Dzisiaj wleciały nowe opony zgodnie z tym co pisałem wcześniej.

Wrażenia są jedynie na plus. Auto nie ściąga (mimo, że trzykrotnie próbowałem to naprawić regulacją zbieżności i geometrii) i nie "staje bokiem" po wjechaniu w studzienkę. Kierownica pracuje dużo lżej ale z przyjemnym oporem. No i skończyły się wnerwiające wibracje w przedziale 110 - 150 km/h mimo, że trzy razy wyważałem koła i za każdym razem wynik wynosił 0:0. Ostatnie to wrażenia wizualne. Mimo tak niedużej różnicy pomiędzy 245 a 235 koła wreszcie wyglądają normalnie a nie jak 15" w pierwszej Octavii 8-) .

Cieszę się jak dziecko bo po pierwsze wróciła przyjemność z jazdy a po drugie ...znowu się nie myliłem ;).

mesel

Post autor: mesel » 30 kwie 2015, o 09:43

Dzisiaj szybka wymiana zaworka sterującego podciśnieniem do turbo. Znacząca poprawa. Skończyło się poszarpywanie pomiędzy 1500 a 2000 obr/min oraz zdecydowanie poprawiła się reakcja na gaz.

Za kilka dni wymiana tulei przednich wahaczy i przetoczenie tarcz hamulcowych. Mają przejechane ok 9000 km a czuć bicie przy hamowaniu. Są już porządnie wygrzane i uformowane więc po przetoczeniu problem powinien całkowicie zniknąć.

No i fura mnie wkurzyła. W czwartek dwukrotnie wyskoczyła informacja o awarii pojazdu i konieczności skontaktowania się z serwisem. Popołudniu byłem w zaprzyjaźnionym ASO w celu wymiany zaworka od turbo. Przy okazji podpięcie pod komputer. Wynik: błąd czujnika różnicy ciśnień DPF. Błąd wykasowany, czujnik skalibrowany. W piątek rano przed samym wyjazdem znowu info. Nie miałem wyboru więc musiałem tak zrobić ok 500 km. W poniedziałek szukanie .....

-- 22 maja 2015, o 22:42 --

Podczas poprzedniej wizyty uruchomiona została procedura wypalania DPF. Wszystko ładnie się udało.
Wcześniej DPF wypalał mi się w ciągu 50 km od każdego tankowania. Teraz znowu drugie tankowanie i nic. Dzisiaj ponownie na zegarach komunikat o awarii pojazdu. Z Vectrą C, która miała ponad 160 tys. km nie miałem żadnych problemów a z Insignią (nieco ponad 86 tys km) co chwilę jestem w serwisie. Chyba wcześniej zakończę leasing .... ]:-<

-- 26 maja 2015, o 15:00 --

Po ostatniej wizycie w ASO i bezradnym rozłożeniu rąk (przez mechaników) oraz po różnych hipotezach dotyczących problemów z DPF (wtryski, katalizator, oprogramowanie, DPF....) właśnie odebrałem auto z Kreatora. DPF wycięty więc mam nadzieję, że przynajmniej problem z tej strony już mnie nie dotyczy.

Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale nie mam ochoty jeździć co chwilę na komputer i ryzykować uszkodzenie motoru.

-- 28 maja 2015, o 09:59 --

Oleum wymienione.

Jako, że zawieszenie ogarnięte jutro ponownie do auta lądują Eibachy.
Teraz chyba pora na navi i fotele ;)

-- 17 cze 2015, o 21:55 --

Dzisiaj wymiana tulei przednich wahaczy oraz toczenie przednich tarczy hamulcowych. Ciekawe przez ile nie będzie biła kierownica :)

jaromat

Post autor: jaromat » 15 paź 2015, o 11:33

mesel to jest twoja decyzja czy temat ma zostać czy go usunąć, chciałem jeszcze dopisać że kolega auto sprzedał a że jestem ciekawy pytam i co teraz będzie? :D

mesel

Post autor: mesel » 28 paź 2015, o 09:15

Tak. Auto sprzedałem. Skończył się leasing więc musiałem podjąć decyzję co dalej. Miał być Superb ale po Insigni i wszystkich flotowych autach, które mam w swoim zarządzaniu stwierdzam, że jednak nie lubię nowych aut. Są mocno nijakie ;) .
Wróciłem do moich szwedzkich pasji. Miał być Saab ale jako, że nic ciekawego nie trafiłem to jeżdżę moim ulubionym Volvo V70 II z 2005 roku. Silnik 2.4 D5, automatyczna skrzynia, limitowana wersja Move 8-) . Auto kupione od pasjonata elektroniki i jest strasznie napakowane jakimiś multimediami. Navi, TV, DVD, procesor dźwięku, wzmacniacze i inne. Auto mam 3 tygodnie a jeszcze połowy nie rozgryzłem :lol: . Mam do niego 3 piloty od elektroniki i kilometry kabli pod tapicerką ;) .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta forumowiczów”