--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia 2.0 CDTI by Vertenix
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Insignia 2.0 CDTI by Vertenix
5W40 i wymieniaj co max. 15 tyś km. Może być GM, choć polecałbym Millersa.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
vertenix
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Tzn po chipie, raczej będę wymieniał co 10 dla bezpieczeństwa i sprawdzę Millersa w takim razie
Dzięki 
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
Wleciało w końcu oświetlenie LED wnętrza i zakupiłem uszczelkę smoka. Przygotowania do sezonu powoli ruszają

-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
W końcu udało mi się zrobić chip tuning, po chipowaniu wyszło, że mam 193km i 425nm. Wszystko fajnie ładnie się zbiera, ale powstała awaria i nie wiem czy to przez wgraną mapę, czy dziwny zbieg okoliczności.
Podczas przyciśnięcia jej czy ogólnie żwawszej jazdy temperatura cieczy chłodzącej szaleje od 85stopni do nawet powyżej 100stopni (patrząc na rozszerzoną funkcje komputera, bo na tarczy jest cały czas równe 90 stopni). Gdy całkiem ją przycisne powyżej 3000 tysięcy obrotów nagle temperatura skacze na 130 stopni i wyskakuje komunikat o przegrzanym silniku, jednak tak naprawdę silnik nie jest przegrzany, a po prostu coś wariuje. Żeby to wróciło do normy wystarczy podpiąć komputer i usunąć błedy, które mówią o temperaturze spalin czy coś takiego. Teraz pytanie o co chodzi? Czy to wina mapy? Czy może zwykły zbieg okoliczności (w co jednak wątpie :/) Ktoś miał już taki problem? Jak z sobie z nim poradzić?
Podczas przyciśnięcia jej czy ogólnie żwawszej jazdy temperatura cieczy chłodzącej szaleje od 85stopni do nawet powyżej 100stopni (patrząc na rozszerzoną funkcje komputera, bo na tarczy jest cały czas równe 90 stopni). Gdy całkiem ją przycisne powyżej 3000 tysięcy obrotów nagle temperatura skacze na 130 stopni i wyskakuje komunikat o przegrzanym silniku, jednak tak naprawdę silnik nie jest przegrzany, a po prostu coś wariuje. Żeby to wróciło do normy wystarczy podpiąć komputer i usunąć błedy, które mówią o temperaturze spalin czy coś takiego. Teraz pytanie o co chodzi? Czy to wina mapy? Czy może zwykły zbieg okoliczności (w co jednak wątpie :/) Ktoś miał już taki problem? Jak z sobie z nim poradzić?
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Mapa, też tak miałem właśnie jaki mi robili, była za wysoka temp spalin i odcinalo moc ale gość skorygował mapę i wszystko było ok. A nie masz falowania podczas przyspieszania?
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Temp. cieczy (odczyt dokładny) między 85 a 105 st. C zależnie od chwilowych warunków jazdy (obciążenia) jest jak najbardziej normalna. Skacze cały czas, wystarczy jechać pod lekkie wzniesienie, żeby wzrosło +10 st.C.
Ale 130 to jakaś bzdura.
M.
Ale 130 to jakaś bzdura.
M.
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
To może jakiś nieudolny chip tuner, bo on sprawdzał już ta mapę i zapewniał mnie, ze wszystko jest w porzadku, wrecz „mapa jest idealna”. Tzn jak mu przycisne na jedynce to tak jakby obroty idą do góry ale dosłownie jakby przez chwile je przycina aż do dwójki potem idą normalnie plynnie
- Alex
- Zapaleniec
Skoro problem wystąpił po przeprogramowaniu sterownika to wróć do tunera i reklamuj, niech skoryguje mapę.
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
Probowalem, tylko ze on jest przekonany, ze mapa jest dobra i to na pewno nie jest wina mapy
- Alex
- Zapaleniec
Skoro problem wystąpił po modyfikacji, to bardzo prawdopodobne, że ona jest winna i od tego należałoby zacząć. Każdy renomowany tuner udziela mniejszej lub większej pisemnej gwarancji. No chyba, że robiłeś to "na gębę", to wtedy zaczynają się schody i tylko Twoja determinacja jest w stanie go przekonać aby raz jeszcze pogrzebał w sterowniku.
-
angel_dark666
- Użytkownik
Chodzi o to że jak depniesz np na 3 biegu czy 4 to podczas przyspieszania czuć lekkie falowanie? Jak tak tzn ze masz za bardzo dowalone w mapach. A nie kopci?vertenix pisze:To może jakiś nieudolny chip tuner, bo on sprawdzał już ta mapę i zapewniał mnie, ze wszystko jest w porzadku, wrecz „mapa jest idealna”. Tzn jak mu przycisne na jedynce to tak jakby obroty idą do góry ale dosłownie jakby przez chwile je przycina aż do dwójki potem idą normalnie plynnie
Pokaż wykres z hamowni.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2018, o 10:28 przez angel_dark666, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
Dobra, będę próbował zobaczę co uda mi się z nią zdziałać, jak nie to wgrywam serie i czas na zmianę, trzeba poszukać innego samochodu
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
Tylko na 1 tak się dzieje, reszta biegów chodzi tak jak wczesniej, nie kopci w ogoleangel_dark666 pisze: ↑9 lip 2018, o 10:28Chodzi o to że jak depniesz np na 3 biegu czy 4 to podczas przyspieszania czuć lekkie falowanie? Jak tak tzn ze masz za bardzo dowalone w mapach. A nie kopci?vertenix pisze:To może jakiś nieudolny chip tuner, bo on sprawdzał już ta mapę i zapewniał mnie, ze wszystko jest w porzadku, wrecz „mapa jest idealna”. Tzn jak mu przycisne na jedynce to tak jakby obroty idą do góry ale dosłownie jakby przez chwile je przycina aż do dwójki potem idą normalnie plynnie
-
angel_dark666
- Użytkownik
Nie powinno się tak dziać, a dpf ci nie poprawili? Mi jak robili to oprócz tego poprawili mi wypalanie dpf. Błędy jakieś masz? coś masz z mapami, jak pisałem też tak miałem ale gość to od razu poprawił.
-
vertenix
- Nowicjusz
- Miasto:
DPF jest czyściutki sprawdzane wszystko było przez komputer i wszystko jest tak jak powinno być