Po 3 latach użytkowania Signuma i aktywnego uczestnictwa w życiu klubu VKP przyszedł czas na coś nowszego.
Celowałem w Mondeo, kupiłem Insignię. Nie dziwi mnie to bo 3 lata temu celowałem w Citroena C5 X7 a kupiłem Signuma
Kilka faktów:
Silnik: 2.0 CDTI 170KM B20DTH
Rok produkcji: listopad 2015, rok modelowy 2016
Przebieg: 173 450km
Auto w pięknym kolorze Phantom Grey 169V- taki trochę kameleon; w zależności od słońca itp. mieni się na granat, brąz, czasem nawet zieleń- po polerce wygląda po prostu cudownie.
Kupiony na zamówienie przez mojego znajomego mechanika od Opli który od czasu do czasu sprowadza znajomym auta. (poprzednik czyli Signum również był od niego)
Wygrany na aukcji 1 maja, z Hiszpanii.
Wyposażenie raczej z tych bardziej podstawowych (brak czujników parkowania!!!???) ale dla mnie wystarczające:
- bixenon z AFL
- klimatronik dwustrefowy
- el. składane lusterka
- czujniki ciśnienia w oponach
- system Start/Stop (nie wiem czemu ale nie działa- i bardzo dobrze
- częściowo elektryczny fotel kierowcy z wysuwaną podpórką ud
- radio chińczyk na androidzie- jestem pod wrażeniem płynności działania
- dołożona kamera cofania
1 czerwca został mi dostarczony i kolejne prawie 3 tygodnie czekał na papiery, zarejestrowanie a w między czasie przeszedł serwis u mojego znajomego.
Serwis objął:
- wymiana oleju (Motul X-Clean 8100) i filtra oleju
- wyważenie kół
- tuleje wahaczy tył
-żarówki H11 Night Breaker Laser 150%
- montaż kamery cofania zintegrowanej z ramką na tablicę rej,
- wyprowadzona do bagażnika instalacja do wzmacniacza/subwoofera
- polerka lakieru
Zamontowałem również boczne, pływające kierunkowskazy oraz chromowane nakładki na klamki drzwiowe jak również porządne żarówki LED do oświetlenia tablicy rej. (Philips 6000K X-treme 360 LED)
Najbliższe plany/zakupy:
- przyciemnienie szyb ZROBIONE
- gumowa mata bagażnika ZROBIONE
- oświetlenie wnętrza LED ZROBIONE
- emblematy Insignia i CDTI (zdjęte do polerki, myślę jak to teraz ładnie zamontować) ZROBIONE
- zmiana przednich opon- słaby bieżnik i uszkodzenie na lewej oponie na ściance bocznej ZROBIONE
- niestety wymiana 2 świec żarowych- wyszło po diagnostyce komputerowej ZROBIONE
- kierownica OPC- Line ZROBIONE
- nakładki na pedały OPC ZROBIONE
- gałka zmiany biegów OPC ZROBIONE
- dokładka na 2 wydechy ZROBIONE
- drugie felgi na zmianę ZROBIONE
- pomalować zaciski hamulcowe ZROBIONE
- dokładka przedniego zderzaka ZROBIONE
- dokładka tylnego zderzaka ZROBIONE
- lotka na tylną klapę ZROBIONE