--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Kosmetyka naszych aut - auto detailing

Kosmetyka aut, środki do detailingu
Zablokowany
kosik

Re: Auto Detailing

Post autor: kosik » 6 lis 2013, o 08:28

wojtassss pisze:Nie będziesz przejeżdżał przez moje rejony? Bym Ci to ogarnął na prędkości :D
Dzięki za propozycję.
Jestem z okolic Warszawy i na razie się nie wybieram. Chociaż patrząc na efekty Twojej pracy to chciałbym mieszkać bliżej :D . Może na jakąś większą robotę ;)

Planuję zakupić jakiś startowy zestaw środków do mycia i kosmetyki auta bazując na Twoim pierwszym poście.
Dlatego pytałem gdzie warto to kupić. Na razie znalazłem jeden sklep w sieci - MOTOGO.

W przyszłym roku planuję odświeżenie lakieru, bo moja VC ma kolor Saturn Blue (ciemny granat metalik) i ma trochę rys do pokładu na dachu po poprzednim właścicielu (antena CB ]:-< ) i po myjni automatycznej :|

Jak myślisz czy lepiej zrobić to w jakimś zakładzie detailingu czy u lakiernika.
Gadałem z jednym lakiernikiem to powiedział, że trzeba zmatowić cały lakier i maszynowo spolerować.

kiego

Post autor: kiego » 6 lis 2013, o 11:43

ValetPro heavy duty jest rewelacyjny zarowno do prania maszynowego,jak rowniez recznego.Jesli uzywasz odkurzacza pioracego to proporcje1:50 ,a w przypadku pre-wash 1:20.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 30 sty 2014, o 12:14

Dwa pytania mam ;)
1. Zabierając się za zaprawki typu odpryski wielkości główki szpilki, należy użyć tylko lakieru bazowego czy bazowego + bezbarwnego dla lepszej ochrony ?
2. Zastanawiam się nad ręczną pianownicą. Jaki litraż jest potrzebny aby porządnie jednorazowo oblecieć całe auto ? Dwa litry wystarczą ?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, o 14:06 przez Alex, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

kiego

Post autor: kiego » 30 sty 2014, o 13:10

Ja mam zasobnik 0,6l i spokojnie wystarcza na raz....

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 30 sty 2014, o 16:28

wojtassss pisze:później pastą polerską.
Jakaś konkretna marka ?
wojtassss pisze:Do jakiej myjki chcesz pianownicę?
Żadnej ;) Chodzi mi o ręczną pianownicę, czyli pompujesz i jedziesz. Dlatego pytam o litraż żeby starczyło na całe auto i żebym dobrał odpowiednie proporcje. W Pzn nie mam idealnych warunków do mycia, dlatego muszę to robić na bezdotykowych.
wojtassss pisze:Najważniejsze co musisz pamiętać przy używaniu pianownicy to nie wlewać do niej szamponu z woskiem
Tyle to już wiem, że potrzebna jest aktywna piana. ValetPro PH Neutral Snow Foam albo Shiny Garage Fruit Snow Foam zda egzamin ?

Cobra

Post autor: Cobra » 18 lut 2014, o 20:09

A co wojtassss możesz polecić do pielęgnacji perforowanej skóry? Mam te kubełki z wyjeżdżanym dołem grzane i kierowcy wentylowany, a te standardowe środki włażą w te dziurki :|

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 lut 2014, o 09:16

Też mam takie same fotele i się zastanawiałem co z tymi dziurkami.
Tez zestaw wystarczy?
http://allegro.pl/colourlock-czyszczeni ... 39288.html

Cobra

Post autor: Cobra » 19 lut 2014, o 12:13

A nie będzie on przypadkiem za mocny? Sprzedawca opisuje że niezalecany jest do codziennej pielęgnacji, i jeżeli skóra nie jest zniszczona i poplamiona poleca soft cleaner. Akurat w moim przypadku skóra jest jak nowa i nie chciałbym jej potraktować czymś za mocnym co by jej nie zaszkodzić... :?

Awatar użytkownika
michal26
Forumowicz
Auto: Insignia st
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michal26 » 19 lut 2014, o 23:26

o wielki guru auto detailingu :P. doradziłbyś mi jakiś środek na te wszystkie drobne ryski na lakierze, da się coś z tym zrobić bez ostrej korekty, najlepiej ręcznie ze względu na brak sprzętu, z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 19 lut 2014, o 23:42

Meguiar's Ultimate Compound. Jak masz czas i siłę to możesz się pobawić. Choć efektu zbyt dużego to nie przyniesie. Maszyna to jednak maszyna ;)

Awatar użytkownika
michal26
Forumowicz
Auto: Insignia st
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michal26 » 20 lut 2014, o 00:54

czyżbym porywał się z motyką na słońce z tym ręcznym polerowaniem :lol: ? zapału doda mi to że moje drugie auto - 14 letnia honda ma lakier w lepszym stanie niż 3 letnia insignia :D. dzięki panowie :)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 20 lut 2014, o 10:09

Polerować ręcznie to jedynie można naniesiony wcześniej wosk ;)

Grzegorz

Re: Auto Detailing - aktualizacja strona 13

Post autor: Grzegorz » 28 lut 2014, o 15:10

http://allegro.pl/poorboys-world-quick- ... 99367.html

To można zamówić?
Wciera się tak samo jak wosk Collinite 476 s?

Ceramiki to sam pewnie sobie nie nałożę ręcznie na lakier?

Moja żona jest zainteresowana spa dla Insignii, ale to pewnie roboty na 2 dni u Ciebie :)

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 28 lut 2014, o 15:22

Czyli wystarczy tego środka jak prysnę dajmy na to 5-6 razy na maskę i całość rozprowadzę MF po całej masce?
Jak pokazałem żonie te Twoje autko, które tak pięknie lśni, to mnie namawia na różne specyfiki i dopiero się uczę.
Pokupuje co nieco i wypróbuje, podczas wolnego dnia na świeżym powietrzu. Pewnie się trochę namacham :)

Cobra

Post autor: Cobra » 2 mar 2014, o 21:39

Mnie też czeka korekta lakieru, ponieważ przy ładnym słoneczku lakier jest masakrycznie porysowany :(
Zakupiłem już taką polerkę jakiej używa wojtassss ale nigdy wcześniej tego nie robiłem, a w sumie mam 2 auta w domu do zrobienia dlatego chciałbym się sam za to zabrać, tym bardziej że w mojej okolicy nie ma takich magików.

Manzerna, IPA i gąbki boll mini ograniam, ale mógłbyś wojtassss podpowiedzieć których padów flexipads używasz i ten wafel 3M? Najlepiej linki z allegro ;) I byłbym wdzięczny jakbyś po krótce podpowiedział jak zrobić tą korektę?

I jeszcze jedno pytanie odnośnie tego autosol'a do chromu, czy chodzi o to:
http://allegro.pl/autosol-pasta-polersk ... 10027.html
I czy tym można bez obaw czyścić grill i inne elementy plastikowe pokryte chromem?

Z góry wielkie dzięki 8-)

WojtasX
Nowicjusz
Auto: ----------
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: WojtasX » 2 mar 2014, o 21:49

Do chromu jeszcze niezła jest pasta k2 aluchrom, aluminium idzie na lustro wypolerować ręcznie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Cobra

Post autor: Cobra » 3 mar 2014, o 07:53

wojtassss pisze:
Cobra kupiłeś graphite'a? Do użytku domowego świetna polerka, naprawdę dobrze ją wspominam :)
Tak, dokładnie taką polerkę jak miałeś przy zakładaniu tego rematu tj. Graphite 59G242 ;)
wojtassss pisze:
Powiedz mi to drugie auto jakie?
VW Passat B5 w kombiaku, to takie bardziej auto "robocze"... pasek niestety ma dość mocno zaniedbany lakier i w dodatku jest to jeszcze akryl. Pójdzie na pierwszy ogień, wolę się na nim nauczyć niż na Isi :D

Te większe pady to do dużych elementów a te Boll mini do listew i innym mniejszych powierzchni, tak?
Mógłbyś tak króciutko napisać jak polerujesz?

Cobra

Post autor: Cobra » 3 mar 2014, o 08:42

Cobra pisze: Te większe pady to do dużych elementów a te Boll mini do listew i innym mniejszych powierzchni, tak?
Na głębokie rysy FG500 potem 2500 i 4000 a resztę auta jak są tylko rysy widoczne pod słońce od mycia to PF2500 i na koniec SF4000? Czy tam gdzie są te od mycia tylko 4000?

Cobra

Post autor: Cobra » 3 mar 2014, o 09:17

O kolejności to wiem, tylko chodzi mi o to czy tylko tam gdzie mam takie koliste rysy od mycia widoczne tylko pod słońce to potraktować też kolejno 500-2500-4000, 2500-4000 czy tylko samo 4000 wystarczy? Bo pisałeś coś, że nie wszystkie elementy leciałeś 500?
A co do tych padów mini to nimi polerujesz mniejsze miejsca gdzie nie masz miejsca na duże pady, tak? Sorki że tak męczę ale jak Isia ma być pierwszym autem w życiu któremu to będę robił to nie chciałbym jej zaraz całej lakierować po nieudanej polerce.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 5 mar 2014, o 14:52

Na ile wystarcza taka puszka wosku Collinite 266 ml? Tzn. ile razy jestem w stanie pokryć nim lakier auta do wykończenia puchy? Rozumiem, że na szyby nie wolno go kłaść?

carvertical VIN check
Zablokowany

Wróć do „Auto detailing”