--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Kosmetyka naszych aut - auto detailing

Kosmetyka aut, środki do detailingu
Zablokowany
ivoo

Re: Auto Detailing - aktualizacja strona 13

Post autor: ivoo » 5 mar 2014, o 15:27

Na bardzoooo długo, ja kupiłem taką puchę ponad 2 lata temu i końca nie widać.
Szybciej Ci się znudzi ten wosku niż go wykończysz.

tomellada
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST 160
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Re: Odp: Auto Detailing - aktualizacja strona 13

Post autor: tomellada » 7 mar 2014, o 11:15

Wojtassss a co poradzisz na to?
Jakas "farbka"?

Zanotowano na Notku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 7 mar 2014, o 12:27

Prościej, łatwiej i przyjemniej chyba wymienić cały lewarek.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

fachpol

Post autor: fachpol » 11 mar 2014, o 11:05

Witam, 5 marca stałem się posiadaczem nowej pięknej Insigni w wersji ciężarowej :-)
Jako, że już trochę się przybrudziła, męczę temat mycia. Boję się jechać na myjnie automatyczne, ręczna u nas w mieście nie ma żadna dobrej opinii. Także postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i sam się wsiąść za mycie.
Po lekturze tego i innych forów wybrałem:
- Rękawica CarPro Car Pro Cquartz Wool Wash Mitt, miała być szczotka na teleskopie lub gąbka, ale za dużo się złego naczytałem
- osuszanie - 2 x ręcznik Fluffy, ściągaczka silikonowa, którą kupiłem też idzie do kosza za sprawą lektury forum :)
- 2 x wiaderko kupione w Castoramie - narazie nie będę inwestował w wiaderka z odstojnikami
Teraz pytanie jaki do tego kupić szampon - rozumiem, że szampony z woskiem są be, trzeba kupić sam szampon, a woskować oddzielnie?
Co ile woskować i czym?
Nie będę przesadnie często mył i pielęgnował (mycie raz w tygodniu w weekend), chciałbym robić podstawowe mycie i zabiegi pielęgnacyjne w minimalnym stopniu - ale za to porządnie i dbając o lakier.

Inna sprawa, że do tej pory samochód myłem z węża ogrodowego. Naczytałem się, że powinno się myć auto aktywną pianą czyli niezbędna będzie myjka, nie chciałbym wydać więcej niż 700zł na nią czy jest realne zmieszczenie się w tej kwocie i kupno porządnej myjki z pianownicą?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, jak tylko uda mi się skompletować sprzęt pstryknę fotki po umyciu i dam na forum.
Pozdrawiam Tomasz.

fachpol

Post autor: fachpol » 11 mar 2014, o 19:17

Właśnie co do myjki czytam już 3 dzień i piszą, że Karchery poniżej 1000zł nie są godne polecenia.
Zastanawiałem się jeszcze nad Black&Decker PW 1700
Myjka ciśnieniowa Nilfisk C 130.1-6 CAR X-tra
Karcher 3.150
Z tymi myjkami to już naprawdę nie wiec co wybrać, może któryś z kolegów używał przynajmniej sezon, dwa sezony jakiejś myjki poniżej 1000zł i mógłby polecić?
Przy okazji, mam duże radio Intelilinki RF 900, dzisiaj zdarłem z niego folię, strasznie widać na ekranie odciski palców, czym to czyścić żeby nie zniszczyć, może kupić jakąś folię zabezpieczającą?

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 11 mar 2014, o 19:26

Teraz masz w Castoramie promocję na myjkę ciśnieniową Nilfisk ALTO 120 bar, 1400W z akcesoriami za 468 pln. Dają do tego 5 lat gwarancji. Nie znam się na myjkach, piszę bo widziałem właśnie reklamę :)

Cobra

Post autor: Cobra » 11 mar 2014, o 21:27

Dzięki Wojtassss, mam APC Nielsena.

Co do myjki, osobiście posiadam od ponad 3 lat Karchera K 5.55 Jubilee - umył kilkadziesiąt kompletów kół, mycie 3 aut co 2-3 tygodnie i do tego 2 razy w roku około 300m2 kostki brukowej i dalej śmiga jak nowy. Bez zawahania kupił bym go jeszcze raz. Wcześniej miałem jakiegoś mniejszego K 2.xx coś tam i różnica jest dość spora.

fachpol

Post autor: fachpol » 12 mar 2014, o 10:15

Kupiłem, rękawice, ręczniki, szampon szampon meguiar's NXT.
Póki co woskowanie pomijam. Będzie to pierwsze mycie.
Rozmawiałem wczoraj z kolegą i odradza aktywną pianę (agresywna chemicznie, wypłukuje wosk), proponuje dokładne spłukanie samą wodą z Karchera, potem mycie na 2 wiadra szamponem, można i tak?

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 mar 2014, o 09:26

na dzień dobry mogę wykonać taki plan działań? Jestem amatorem i myślę, że dla mnie to i tak dużo, bowiem kiedyś czysty samochód oznaczał u mnie wiadro, szlauch, gąbkę i wodę:
1 krok: dokładne umycie auta szamponem
2 krok: Prickbort MAC 124
3 krok: Poorboy's Black Hole Show Car Glaze
4 krok: Collinite 476s
5 krok: POORBOYS WORLD QUICK DETAILER PLUS QD

Jakieś uwagi profesjonalistów mile widziane :)

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 13 mar 2014, o 09:34

Pomiędzy drugi a trzeci krok wrzuciłbym IronX oraz glinkowanie.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 mar 2014, o 09:36

A jaką glinkę byś polecił?

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 mar 2014, o 09:55

Średnią taką znalazłem, tyle tylko, że jest napisane, że używa się jej przed pastą polerską.
http://allegro.pl/oczysc-lakier-glinka- ... 89104.html

A tak w ogóle to jakie zadanie ma ta glinka? Z tego ci się orientowałem to 'soft' powoduje polerkę auta, że świeci się jak psu wiadomo co :)

XGrzesX
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Post autor: XGrzesX » 15 mar 2014, o 10:20

Za miesiąc odbieram nową Insignię w kolorze Mahogany (ciemny brąz) i chciałbym do tego czasu zaopatrzyć się w niezbędne środki do mycia.
Mieszkam w Warszawie i korzystam z myjni bezdotykowych. Z tego powodu nie będę miał możliwości poświęcenia dużej ilości czasu na pielęgnacje samochodu i chciałbym ograniczyć się do niezbędnego minimum tak by obsługa myjni mnie nie przepędziła :-).
Ponieważ produktów jest mnóstwo a ja się na tym nie znam mam ogromną prośbę o pomoc w stworzeniu listy zakupów z produktami które po prostu muszę (zależy mi abyście podali nazwy konkretnych produktów które są polecane i mają korzystny stosunek jakości do ceny) mieć by samochód cieszył swoim wyglądem. Na razie wiem tylko, że zakupie rękawicę Car Pro bo podobno jest niezła.

wojtassss napisał, że microfibra musi być dobra ale nie wiem jak poznać dobrą microfibrę.

Będę wdzięczny za pomoc.

XGrzesX
Użytkownik
Miasto:

Post autor: XGrzesX » 15 mar 2014, o 10:47

W ASO mnie nastraszyli że jak położe ceramikę to mogę mieć problemy z gwarancją w przypadku gdyby coś się działo złego z lakierem.

Czemu bez ceramiki byś nie zaczynał ?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec

Post autor: Alex » 15 mar 2014, o 10:52

XGrzesX pisze:W ASO mnie nastraszyli że jak położe ceramikę to mogę mieć problemy z gwarancją w przypadku gdyby coś się działo złego z lakierem
Raz, pewnie nawet nie wiedzą co to "ceramika" i jak przebiega proces. Dwa, ciekawe jak stwierdzą wzrokowo (to ich ulubiona metoda, ewentualnie na słuch) te wszechwiedzące spece od lakierowania, że coś jest położone na aucie ?
XGrzesX pisze:Czemu bez ceramiki byś nie zaczynał ?
Bo Mahogany rysuje się od patrzenia ;)

XGrzesX
Użytkownik
Miasto:

Post autor: XGrzesX » 15 mar 2014, o 12:16

A co ma lakier perlowy do rys ? Przeciez i tak na nim jest bezbbarwny tak jak na metalicu.

Czy kwarc i ceramika to to samo ? Gdzie w Warszawie polecacie to zrobic ? Czyli z gwarancja nie bedzie problemu ?

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 15 mar 2014, o 15:01

Mam taki sam kolor i w przyszły weekend Wojtek kładzie na min ceramikę, wrzucę zdjęcia po to zobaczysz jaka jest różnica. Auto odebrałem we wrześniu, myłem tylko na myjniach bezdotykowych i na ręcznych a mimo to mam już świrle.

bolek

Post autor: bolek » 15 mar 2014, o 15:49

Byłem wczoraj po mikrofibre w znajomym sklepie lakierniczym w Krakowie i gadałem ze sprzedawcą na temat past polerskich brayt i sposobu ich stosowania.Sprzedawca sugerował stosowanie pasty T1 tylko i wyłącznie na padzie polerskim nie gąbkowym a futrzanym,co pół roku organiuzują pokazy dla lakierników,przyjeżdża facet z Brayta i pokazuje jak polerować ich pastami,oczywiście zapisałem się na takie przedstawienie.
na necie również znalazłem filmik ze stosowania T1 Brayt,rzeczywiście facet śmiga na futrzanym padzie,a jak go na sam koniec odnawia to mistrzostwo świata.
https://www.youtube.com/watch?v=l45VFpnXeE0
https://www.youtube.com/watch?v=OwCvWCaqU1U ciekawe to t3 :)
a tu po Polsku https://www.youtube.com/watch?v=FgiEcCeJwz4

Postanowiłem że zakupie zestaw T1 ,T2 ,T3 i T4(w małych butelkach) oraz zestaw padów i mikrofibr,całość nie powinna przekroczyć 300zł

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 16 mar 2014, o 20:25

Prickbort MAC 124 usuwa też zaschnięte owady, również te z szyb ?

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 17 mar 2014, o 09:05

Kiedyś miałem taki środek w spray-u, który super usuwał owady, wystarczyło spryskać a one same spływały.

W weekend pobawiłem się trochę z Plakiem i czyszczeniem plastików wewnątrz kabiny i niestety efekt używania Plaka okazał się dość kiepski. Podpowiesz jaki preparat byłby najodpowiedniejszy do tych wewnętrznych plastików?

carvertical VIN check
Zablokowany

Wróć do „Auto detailing”