--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Buczenie tylnego napędu pod obciążeniem

Tematy różne, problemy nie pasujące do żadnego z działów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fafko
Forumowicz
Auto: Insignia GS automat
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Gliwice
Otrzymał  piwo: 1 raz

Buczenie tylnego napędu pod obciążeniem

Post autor: fafko » wczoraj, o 20:12

Mam pytanie do właścicieli wersji 4x4. Zauważyłem u siebie, a właściwie to słyszę, że w momencie obciążenia układu napędowego, "pieści moje ucho" delikatne buczenie dobiegające z tylnej części pojazdu. Nie wiem czy to normalne - chyba nie, jest to mój pierwszy napęd 4x4, nie potrafię dokładnie zdiagnozować co jest przyczyną.
Najczęściej efekt jest słyszalny, gdy ustawię sobie tempomat na 100kmk/h, autko sobie leci po drodze i w momencie, gdy pojawia się jakaś góreczka, słyszę ten dźwięk zza pleców, można go porównać do zużytego łożyska. Efekt pojawia się też przy mniejszych prędkościach, powyżej 130 zagłusza go już szum powietrza.

1) Testowałem łożyska kół metodą "na zakręty", ale nie wykazują zużycia, koła nie mają luzów, więc to chyba nie one są problemem, zresztą buczały by chyba cały czas, a nie przy mocniejszym obciążeniu.

2) Auto jeździ też na dwóch zestawach kół - letnie i zimowe, na obu jest ten sam efekt, więc opony też wypadają z podejrzeń.

3) Zleciłem sprawdzenie geometrii, były drobne korekty, ale problem nie zniknął.

4) Wymieniłem wszystkie oleje w tylnym napędzie - bez zmian.

5) Wykonałem test na odpiętej wtyczce z Twinster, teoretycznie nie powinien być przenoszony napęd na tył - efekt buczenia pozostał.

Ostatnim podejrzanym wydaje mi się w tej chwili wał napędowy, albo jego łożyska, ale wymiana czy regeneracja nie będzie tania.
Macie jakieś inne pomysły na kolejne testy lub diagnozy?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”