--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

odłączany 4x4 na przycisk, opinie

Tematy różne, problemy nie pasujące do żadnego z działów
ODPOWIEDZ
SzymonWRO
Nowicjusz
Auto: Insignia B Sportstou
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2020
Miasto: Wrocław
Postawił piwo: 2 razy

odłączany 4x4 na przycisk, opinie

Post autor: SzymonWRO » 31 paź 2024, o 11:06

Zastanawiam sie nad zakupem modelu po liftingu z mniejszym przebiegiem niż mój.

Znalazłem Sports Tourera GSI z 2021 4x4 230 KM benzyna.

Samochód ma przecisk AWD przy przed dzwignią zmainy biegó i podobno 4x4 mozna nim wyłaczyć albo właczyć? nie wiem
Słyszał ktoś z Was o tym systemie? Jak to działa? Domyslnie jest napęd tylko naprzód? czy 4x4?

U mnie w dieslu 4x4 - wał kreci sie chyba zawsze a sprzęgła dołaczają tylne koła w razie potrzeby. Żadnego pzrycisku nie mam...

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Re: odłączany 4x4 na przycisk, opinie

Post autor: wassermann » 2 lis 2024, o 12:28

Nie potrafię odpowiedzieć, a instrukcja nie wspomina jak to jest rozwiązane ani jaki jest stan domyślny po uruchomieniu auta (zakładam, że włączony). Jest wspomniane, że dioda może migać - wówczas nie można odłączyć napędu. Czyli coś tam głębiej musi działać, skoro nie jest to tak po prostu pstryk.

Tu jest taki sam Twinster, właśnie odłączany, w Range Rover Evoque:
https://www.gknautomotive.com/en/compan ... er-evoque/

Dla mnie to zupełny bezsens podyktowany zapewne kwestiami norm emisji - na testy to wyłączali. Samochód z 4x4 prowadzi się i reaguje inaczej niż FWD - wymusza to inne nawyki kierowcy. Zostawiłbym to zawsze włączone. Ten napęd działa wspaniale. Uwielbiam szybkie włączanie się do ruchu ze skrętem 90 st. W FWD ryzykowałbym wyrwanie przegubów ;) A tutaj dostaję kopa z tyłu jak w RWD i trzeba uważać, żeby nie przeholować z gazem... Żadnych nerwowych reakcji na kierownicy. But, skręt, wyprost i jeszcze więcej buta - i już mamy 70 km/h. 4x4 rules :) Po tym jak się pojeździ 4x4, to jazda FWD wydaje się czymś nienaturalnym - jak chodzenie na rękach ;) Oczywiście mówię o takiej szybszej jeździe, bo przetaczać się można czymkolwiek.

No dobra - podsumowując - nie wiem jak to działa, ale brałbym 4x4 - i nigdy nie wyłączał :D

M.

CODY
Forumowicz
Auto: INSIGNIA automat 4x4
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: CODY » 16 gru 2024, o 09:38

Tylny napęd jest aktywny do 90 km/h , Włączenie ręczne jeśli tak to można nazwać stosuję zawsze przy większych opadach gdy jadę drogami A i S . Z takim nadużywaniem napędu jak w poście powyżej to radziłbym aby dobrze to przemyśleć bo naprawy są kosztowne a części trudno dostępne . W napędzie tym są 2 komplety sprzęgieł ( na L i P stronę ) , traktowanie w sposób jw. doprowadzi do przedwczesnego zużucia tych tracz i napęd będzie się wyłączał .

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 23 kwie 2025, o 14:11

^^^ Wymieniony olej po 95 tys. km, wizualnie stan bardzo dobry, zatem tarcze powinny być OK. Napęd "nadużywany" od początku z pełną premedytacją.

Komunikat o wyłączeniu napędu AWD (i faktyczne wyłączenie napędu) może być spowodowane zupełnie czym innym - usterką w układzie elektrycznym i związaną z nią reakcją samochodu wyłączającą układy zbędne. U mnie wydarzyło to się dwa razy w historii auta - razem z błędem zapłonu wynikającym z uszkodzenia cewki. Cewka wymagała wymiany, a napęd działa i to bardzo płynnie, nie było żadnych błędów wygenerowanych przez napęd sam w sobie, a wyłącznie cewki 2x były przyczyną chwilowego wyłączenia napędu i wyświetlenia komunikatu o tym.

M.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje ogólne”