--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana sprzęgła z dwumasa Insignia 1.5 B 165KM benzyna
-
arkada81
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia B 1.5
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Smolec
Wymiana sprzęgła z dwumasa Insignia 1.5 B 165KM benzyna
Witam,
Właśnie jestem po kosztorysie naprawy sprzęgła. Auto zawiezione na lawecie do ASO z powodu pedału sprzęgła w podłodze. Siłownik sprzęgła uległ uszkodzeniu (wyciek płynu hamulcowego). Rozebrano skrzynie biegów i stwierdzono ze konieczna wymiana całego sprzęgła z dwumasa. Cena za robociznę (diagnoza, rozłożenie skrzyni, wymiana sprzęgła, dwumasy, wysprzeglika centralnego + wszystkie uszczelki, wymiana oleju, odpowietrzenie) - 5100 brutto, cena za części: 7100 brutto.
W sumie za wszystko policzyli sobie: 9900 netto + 2300 vat = 12200 brutto.
Czas samej robocizny ustalono na:
- demontaż skrzyni: 3.5h
- odpowietrzenie: 0,5h
- wymiana obudowy sprzęgła - 7.4h
w sumie prawie 12 h, przy czym cena za 1h pracy według stawki kosztorysu to 365,85 netto
Właśnie jestem po kosztorysie naprawy sprzęgła. Auto zawiezione na lawecie do ASO z powodu pedału sprzęgła w podłodze. Siłownik sprzęgła uległ uszkodzeniu (wyciek płynu hamulcowego). Rozebrano skrzynie biegów i stwierdzono ze konieczna wymiana całego sprzęgła z dwumasa. Cena za robociznę (diagnoza, rozłożenie skrzyni, wymiana sprzęgła, dwumasy, wysprzeglika centralnego + wszystkie uszczelki, wymiana oleju, odpowietrzenie) - 5100 brutto, cena za części: 7100 brutto.
W sumie za wszystko policzyli sobie: 9900 netto + 2300 vat = 12200 brutto.
Czas samej robocizny ustalono na:
- demontaż skrzyni: 3.5h
- odpowietrzenie: 0,5h
- wymiana obudowy sprzęgła - 7.4h
w sumie prawie 12 h, przy czym cena za 1h pracy według stawki kosztorysu to 365,85 netto
-
losiu20
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: F20DVH
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Kraków
Re: Wymiana sprzęgła z dwumasa Insignia 1.5 B 165KM benzyna
No jak to ASO drogo, czemu akurat ASO do takiej naprawy ?
-
arkada81
- Nowicjusz
Bo mialem wykupiona gwarancje, a naprawy gwarancyjne tylko w ASO, moglem swoje czesci dac zeby wlozyli sprzeglo , dwumase z silownikiem i srubami oryginal Sachsa, co mozna kupic za 2000, ale stracilbym gwarancje.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
To jak masz mieć naprawę za darmo, to co Cię to obchodzi ile to kosztuje? Chyba że na czymś innym polega ta Twoja wykupiona gwarancja że boisz się jej stracić?
Radio 357 :)
-
Kiwi659
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Sosnowiec
Podejrzewam, że ASO zakwalifikowało mu to jako naprawa płatna i dali "wybór" co do naprawy. Albo na oryginalnych częściach i na dwa lata gwarancji albo płaci tylko za robotę ale daje swoje części. Auto trafiło do ASO bo ma przedłużoną gwarancję no i jest rozebrane i co teraz. Ale ja to tak rozumiem.
Nie pamiętam dokładnie ale i tak dla Opla produkował zestawy sprzęgła LUK albo SACHS.
Aha i stwierdzenie że w takiej sytuacji stracisz gwarancję to spore nadużycie
Nie pamiętam dokładnie ale i tak dla Opla produkował zestawy sprzęgła LUK albo SACHS.
Aha i stwierdzenie że w takiej sytuacji stracisz gwarancję to spore nadużycie
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dlatego naprawianie części zużywających się mechanicznie nie podlega gwarancji i nie warto do ASO zaglądać w tej sprawie
-
Kiwi659
- Nowicjusz
Astry K miały problemy z rozszczelniającymi się siłownikami sprzęgła. W dieslach ogłaszano kampanię naprawczą, potem różne polityki specjalne rozszerzali też na silniki benzynowe. Może to jest głównym problemem. Warto zaczerpnąć opinii odnośnie tego tematu w innym ASO.
Zastanawia mnie tylko pozycja wymiany obudowy sprzęgła 7,4h. Jak liczą demontaż skrzyni wcześniej to ci oni potem chcą przez prawie jedną dniówkę demontować?
Zastanawia mnie tylko pozycja wymiany obudowy sprzęgła 7,4h. Jak liczą demontaż skrzyni wcześniej to ci oni potem chcą przez prawie jedną dniówkę demontować?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Kampanie naprawcze to inna sprawa i tam wtedy będzie bezpłatnie.
Natomiast pytasz o godzinówkę, a to ustalono w fabryce. Mój kolega kiedyś w ASO opla pracował i podpytałam o takie tematy i np wymiana skrzyni biegów to było 10rbh a wymiana misy olejowej to 11rbh. No totalnie bez sensu ale oni tak liczą. Natomiast jak byłam na wymianie klocków hamulcowych w Insigni B to policzyli 0,11rbh. Ktoś obliczył ile pracownik ma czasu na zrobienie czegoś i tak jest.
Natomiast pytasz o godzinówkę, a to ustalono w fabryce. Mój kolega kiedyś w ASO opla pracował i podpytałam o takie tematy i np wymiana skrzyni biegów to było 10rbh a wymiana misy olejowej to 11rbh. No totalnie bez sensu ale oni tak liczą. Natomiast jak byłam na wymianie klocków hamulcowych w Insigni B to policzyli 0,11rbh. Ktoś obliczył ile pracownik ma czasu na zrobienie czegoś i tak jest.
-
Kiwi659
- Nowicjusz
Też pracowałem w serwisie Opla stąd moje zdziwienie dobrania pozycji pracy do kosztorysu. Ale może w instrukcji w Insignii B trzeba coś więcej demontować. Nie mniej jednak wymiana koła zamachowego i zestawu sprzęgła w półtorej dniówki to lekka przesada.
-
arkada81
- Nowicjusz
Mam gwarancje wykupiona na rok w zewn firmie ubezpieczeniowej, był od nich rzeczoznawca, zgodzili się tylko pokryć koszty samej dwumasy, siłownika i robocizny, ja mialem płacić za zestaw sprzęgła bo (jest elementem eksploatacyjnym). Jeśli chodzi o czas to rzeczywiście w sumie 11.5h, w tym 3.5h za sam demontaż skrzyni. Może dodają sobie czas jaki auto stoi na podnośniku
czekając na części
-
Kiwi659
- Nowicjusz
To już decyzję musisz podjąć sam. Skoro płacisz tylko za zestaw sprzęgła to koszta nie będą kosmiczne. Ale tak jak wspominałem producentem sprzęgła w Opolu był Sachs i Luk także nic innego nie zamontują. Ale oczywiście w paczce stellantis
-
arkada81
- Nowicjusz
-
arkada81
- Nowicjusz
Odebrałem auto z ASO, wymieniono komplet sprzęgła z dwumasa.
Mam jednak uwagi co do naprawy ponieważ sprawdziłem w ODB, i pojawiły się błędy w ECU których nie mialem. Możliwe ze nie zrobili adaptacji nowego sprzęgła? Czy mogę od ASO wyciągnąć jakieś logi z diagnostyki? Bo napewno błędów nie kasowali. Po 2 zapomnieli założyć osłonę silnika, nie wiem gdzie im się podziała ale będę jechał znowu do nich żeby ja znaleźli
Mam jednak uwagi co do naprawy ponieważ sprawdziłem w ODB, i pojawiły się błędy w ECU których nie mialem. Możliwe ze nie zrobili adaptacji nowego sprzęgła? Czy mogę od ASO wyciągnąć jakieś logi z diagnostyki? Bo napewno błędów nie kasowali. Po 2 zapomnieli założyć osłonę silnika, nie wiem gdzie im się podziała ale będę jechał znowu do nich żeby ja znaleźli
-
losiu20
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: F20DVH
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Kraków
no to się nie popisali tym brakiem osłony silnika