--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElement w lusterku wstecznym
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Element w lusterku wstecznym
Co to za element zaznaczony na zdjęciu? Chodzi o kwadracik od przodu lusterka wstecznego. Pytam, gdyż mam przyklejony wideorejestrator i zastanawiam się czy coś ważnego zasłania.

- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Re: Element w lusterku wstecznym
Czasem nie czujnik od ściemniania fotochromatycznego?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Zaklej taśmą i przekonaj się co przestanie działać
Niestety nie wiem, mogę przypuszczać, że to czujnik natężenia światła regulujący wł/wył świateł dzienne/mijania.
Czujnik fotochromu to nie po tej stronie - ten znajduje się w szkle lusterka i jest skierowany na światło padające od tyłu (ja mam go zaklejony, wkurzają mnie ciemne lusterka w mieście - powinien być przycisk wł/wył.)
M.
Niestety nie wiem, mogę przypuszczać, że to czujnik natężenia światła regulujący wł/wył świateł dzienne/mijania.
Czujnik fotochromu to nie po tej stronie - ten znajduje się w szkle lusterka i jest skierowany na światło padające od tyłu (ja mam go zaklejony, wkurzają mnie ciemne lusterka w mieście - powinien być przycisk wł/wył.)
M.
-
matys80
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Tourer
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: W-wa
To jest czujnik od ściemniania lusterka.
Lusterko ma dwa czujniki, jeden z przodu (ten na zdjęciu) oraz jeden z tyłu (czarne oczko w lusterku). Fotochrom działa na zasadzie różnicy w natężeniu światła z przodu i z tyłu. Jeśli z tyłu natężenie światła jest dużo większe niż z przodu, następuje przyciemnienie lusterka. Jeśli ten czujnik z przodu będzie całkowicie zasłonięty, to w ciągu dnia lusterko będzie automatycznie się przyciemniało. To będzie taka sytuacja jakby była ciemna noc, a z tyłu ktoś naparza długimi w lusterko (brak światła z przodu czyli ciemna noc, dużo światła z tyłu czyli coś tam mocno świeci)
Generalnie jeśli zakładasz kamerę, ale czujnik nie będzie zasłonięty całkowicie, lecz między nim a kamerą będzie trochę przestrzeni, to wszystko będzie działać prawidłowo. Aby go zasłonić tak aby nie widział światła trzeba dosyć dokładnie go przykryć lub zakleić np taśmą. Jeśli chcesz sprawdzić działanie to zakryj go w słoneczny dzień dosyć dokładnie np. palcem i odczekaj kilka sekund. Lusterko powinno się przyciemnić.
Pozdrawiam
Lusterko ma dwa czujniki, jeden z przodu (ten na zdjęciu) oraz jeden z tyłu (czarne oczko w lusterku). Fotochrom działa na zasadzie różnicy w natężeniu światła z przodu i z tyłu. Jeśli z tyłu natężenie światła jest dużo większe niż z przodu, następuje przyciemnienie lusterka. Jeśli ten czujnik z przodu będzie całkowicie zasłonięty, to w ciągu dnia lusterko będzie automatycznie się przyciemniało. To będzie taka sytuacja jakby była ciemna noc, a z tyłu ktoś naparza długimi w lusterko (brak światła z przodu czyli ciemna noc, dużo światła z tyłu czyli coś tam mocno świeci)
Generalnie jeśli zakładasz kamerę, ale czujnik nie będzie zasłonięty całkowicie, lecz między nim a kamerą będzie trochę przestrzeni, to wszystko będzie działać prawidłowo. Aby go zasłonić tak aby nie widział światła trzeba dosyć dokładnie go przykryć lub zakleić np taśmą. Jeśli chcesz sprawdzić działanie to zakryj go w słoneczny dzień dosyć dokładnie np. palcem i odczekaj kilka sekund. Lusterko powinno się przyciemnić.
Pozdrawiam
- krupniok
- Użytkownik
- Auto: Insignia B (automat)
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 14 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
O taką odpowiedź nic nie robiłem! Dziękuję za wyjaśnienie.
P.S. sprawdziłem i jest jak mówisz.
Pozdrawiam.
P.S. sprawdziłem i jest jak mówisz.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, o 15:50 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.