--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zwarcie, akumulator??? Pomocy

ODPOWIEDZ
gucio2020
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: J.G.

Zwarcie, akumulator??? Pomocy

Post autor: gucio2020 » 19 mar 2026, o 06:54

Cześć
Wczoraj Insi dała ponownie do wiwatu.
Podczas jazdy wyskoczyły wszystkie możliwe komunikaty na desce: aktywny tempomat, esp, parkowanie, otwórz/zamknij szybę itp. Na desce wszystkie możliwe kontrolki.
Po czym się uspokoiło.
Oczytałem błędy (niestety nie zrobiłem screna kilka błędów U..... błąd komunikacji z modułem.....)
Ponowne odpalenie i po kilku sekundach to samo. Zegary przestały pokazywać, hamulec działał jak w starym Roburze.
Zgasiłem auto i już nie mogłem odpalić. Na desce dyskoteka wszystkie możliwe komunikaty, wskazania liczników nie działają.
Po wyłączeniu zapłonu nadal działają światła, nawiewy, radio...

Odpiąłem aku na dłuższy czas, podpięcie - bez zmian. Aku w stanie spoczynku ma 12,8V
Podpiąłem na kablach zasilanie z drugiego odpalonego auta zasilanie wtedy 13,8-14,2V
Bez zmian.

Po 3 godzinach bez zasilania ponowne podpięcie. Po kilku minutach pstrykania Startu auto odpaliło ( dyskoteka nadal na desce)
Przestawiłem tylko do dogodnej pozycji do lawetowania. Nawet potrafił chwilowo nie pozwalać spuszczać ręcznego kiedy ruszałem.

Przy próbie odpalenia słychać czasami cyknięcia przekaźnika pod nogami, czasami jakieś krótkie przeczenie w komorze.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Dodam, że nie było tego dnia mokro, auto nie było na myjni.

Czy to może być wina aku mimo iż napięcie wydaje się okej?

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Re: Zwarcie, akumulator??? Pomocy

Post autor: Paweledi123 » 19 mar 2026, o 22:21

Pierwsze masa podłącz z minusa Aku do bloku gruby przewód jeżeli zniknie objaw jest sprawca

Dodano po 1 minucie :[/color]
Przy okazji sprawdź napięcie przy obciążeniu jeżeli spadnie do 10 v masz winowajcę

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Re: Zwarcie, akumulator??? Pomocy

Post autor: zubek » 20 mar 2026, o 19:03