--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zdalne odpalanie silnika i nagrzewanie lub chłodzenie auta

Modyfikacje mechaniczne i wizualne, detailing i kosmetyka
ODPOWIEDZ
Sysaqq
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Ciechocinek

Zdalne odpalanie silnika i nagrzewanie lub chłodzenie auta

Post autor: Sysaqq » 31 paź 2025, o 20:10

Jak w temacie jakiś czas temu naszła mnie myśl, że fajnie byłoby wsiadać zimą do rozgrzanego samochodu, który już ma odmrożone szyby, a z nawiewu nie wieje chłodem.... kto by nie chciał ;) webasto nie mam, koszt montażu wysoki, grzałki elektryczne, to też latanie z przedłużaczem, trzeba mieć gdzie i jak itd. Moje oczy skierowały sie ku USA, tam często auta są odpalane z kluczyka zdalnie, trochę pogrzebałem i udało mi się znaleźć super gościa - Karola z Kielc, możliwe, że nawet jest tutaj na forum bo sam jeździ A FL. Otóż ten człowiek ma umiejętności, czas i chęci by za drobną opłatą spełniać takie życzenia jak moje. Oferuje on doprogramowanie akcesoryjnego kluczyka do naszego auta i można odpalać zdalnie. Jedyny minus, że mi nie podobał się oferowany przez niego kluczyk, nie wyglądał jak ten od iśki B.
Kluczyk/pilot kupiłem u tych co lubią jeść ryżna portalu na a. Pilot z 5 przyciskami na 433MHz oraz dorobionym po zdjęciu grotem do zamka to koszt mniej niż 100zł. Otwórz; zamknij, otwórz bagaznik, włącz alarm -sos/ panic button, zdalne odpalanie.
Karol zaprogramował ten kluczyk do pracy z moim autem, zrobił upgrade sterowników, efekt super. Po odpaleniu zdalnym auto pracuje 10minut i wyłącza silnik, można przedłużyć to o 10minut zdalnie. Jak zgaśnie możemy odpalić jeszcze raz na 10minut. Kolejne odpalenie musi być ze środka auta. Każde odpalenie z auta zeruje licznik odpaleń zdalnych. Można też zgasić silnik w dowolnym momencie. Otwórz bagażnik otwiera elektryczną klapę jeśli ktoś ma, jeśli nie ma to po prostu puszcza zamek i można ręcznie otworzyć bagażnik bez wciskania znaczka na klapie bagażnika. Guzik SOS włącza alarm i awaryjne-jest głośno. Naprawdę polecam ten upgrade. Odpalone auto pozostaje cały czas zamknięte, skrzynia biegów zablokowana-nie można wrzucić biegu czy na luz, ma wyłączone radio i licznik, zapalają się światła postojowe jeśli dobrze pamiętam. Podchodzimy do auta otwieramy przyciskiem na pilocie/klamce jak wygodniej, wsiadamy, i "odpalamy" auto, czyli noga na hamulec i wciskamy przycisk od uruchamiania silnika. Dopiero mozna wrzucić bieg i odjechać autem.

Jak tylko zrobiło się chłodniej używam praktycznie codziennie, nie muszę wkładać dziecka do zimnego auta i zimnego fotelika w kurtce, która zmniejsza jego bezpieczeństwo, tylko wystarczy bluza bo w aucie jest ciepło, żona też zadowolona bo nie marznie.

Latem natomiast nie będę wsiadał do rozgrzanego na słońcu do granic możliwości auta, tylko włączona klimatyzacja zrobi swoje i początek podróży będzie jeszcze przyjemniejszy.

Dla mnie bajka, szczerze polecam!

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Re: Zdalne odpalanie silnika i nagrzewanie lub chłodzenie auta

Post autor: dare50 » 31 paź 2025, o 21:23

Temat przerabiany, ale jeśli parkujesz w miejscu publicznym to prędzej czy później zainteresuje się ktoś kto zadzwoni po niebieskich i wtedy nie będzie fajnie.

Jo17
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2019
Miasto: UK,
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Jo17 » 1 lis 2025, o 18:50

Sysaqq - super pomysł.

A niebiescy niech lepiej pilnują, aby rozbojów nie było...

Sysaqq
Nowicjusz

Post autor: Sysaqq » 3 lis 2025, o 10:22

dare50 pisze:
31 paź 2025, o 21:23
Temat przerabiany, ale jeśli parkujesz w miejscu publicznym to prędzej czy później zainteresuje się ktoś kto zadzwoni po niebieskich i wtedy nie będzie fajnie.
Wiadomo jak to z nimi jest, ale nie wszędzie są czepialscy, nie każdy ma problem z sąsiadami, nie każdy mieszka w bloku i ma sąsiadów. Posiadając podwórko to dla mnie duży plus, że nie muszę wychodzić, odśnieżać i odpalać auta, stać na mrozie itd. Wstaje z łóżka, odpalam auto nie wychodząc z domu, ogarniam się, wychodzę, odjeżdżam ;) to trochę jak z kawą Tchibo family, można pić ją samemu i nikt tego nie sprawdza, co więcej nawet nie trzeba mieć rodziny :lol:

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Post autor: dare50 » 3 lis 2025, o 10:25

No tak na podwórku to inny temat, w VC miałem webasto I to inna bajka niestety dołożyć je w Insigni to koszmar więc nie ma .

loll
Forumowicz
Auto: insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Krk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: loll » 4 lis 2025, o 10:55

jak już taka 'reklama' to prośba o info czy wszystkie sterowniki są do ogarnięcia (bo podobno e88 nie jest skory do takich modyfikacji) oraz ile taka zabawa kosztowała (pi razy drzwi) :)
link do pilota od braci ze wschodu dalekiego też możesz wkleić

Sysaqq
Nowicjusz

Post autor: Sysaqq » 5 lis 2025, o 15:30

z tego co się orientuję, to chyba wszystkie benzynowe silniki przed liftem oprócz 1.4T mają E88, a po lifcie e99, czy koledze loll chodziło o przed lift czy po? Czy moze o jakiś konkretny wariant tego e88? natomiast ja zanim pojechałem do Karola to podawałem swój vin i od razu dał mi odpowiedź, że można, auto z 2017r. wersja MY2018 2.0T 260KM, koszt to 800zł z kluczykiem.

sawekfan
Forumowicz
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Wrocław
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: sawekfan » 9 lis 2025, o 13:40

czy po odpaleniu samochodu, uruchamia sie również automatyczne grzanie szyb i foteli jeśli w systemie jest tak ustawione jak przy normlanym odpaleniu z przycisku czy tylko sam silnik i nic innego nie grzeje? Jeśli nie, to czy da się zrobić aby szyba przód/tył tez się włączała? Jakiś namiar na Karola, bo "Karol z Kielc" mało mówi googlowi ;)

Awatar użytkownika
Uri0550
Klubowicz
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=10378
Miasto: Zabrze
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Uri0550 » 10 lis 2025, o 02:38

Uruchamia się odpowiednio grzanie foteli i szyb ale są to inne ustawienia/warunki niż te podczas normalnego odpalenia auta. Niestety nie pamiętam konkretów.

[edit]

Wysłane z mojego S24 Ultra przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 14 lis 2025, o 11:25 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Regulamin par.5 pkt.15
Everybody lies.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning i auto detailing”