Cześć, mam od niedawna problem z nawigacją wbudowaną.
Nie wiadomo od czego się zaczęło, bo aktualizacje map pobrały się w czerwcu, ale działały prawidłowo, natomiast teraz to wygląda tak, że jak się wejdzie w ten ekran z podziałem na 3 elementy to po załadowaniu map w nawigacji, ekran mignie i się przełącza na stronę z ikonami. Proces się cały czas powtarza, niezależnie od wyłączenia apki z nawigacji, wyjęcia karty sd i ponownego wsadzenia. Sama aplikacja (na pełnym ekranie) odpali mapy i się zawiesi, nie zmienia się położenie, nie można oddalić/przybliżyć mapy, ani przesunąć. Jedyne co się pokazuje to pod strzałką, nazwa ulicy i to się zmienia razem z jazdą. Próbowałem już:
1. ubić aplikację nawigacji, po włączeniu ponownym aplikacji problem się pojawia znowu,
2. próbowałem przywrócić mapy do wersji sprzed aktualizacji (obecnie 03.2024 pokazuje), ale nic to nie daje,
3. wyjmowałem kartę SD i ponownie wkładałem, też to nie pomaga.
Ma ktoś może pomysł co z tym zrobić?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNavi Pro - Nawigacja zawiesza cały system
-
Marfo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Racibórz
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Navi Pro - Nawigacja zawiesza cały system
Reset całego systemu. Akumulator odłącz na min. 15 minut i podłącz ponownie. Nie zaszkodzi a może pomóc. Jeśli to nic nie da będziesz szukał dalej.
-
Marek1972
- Forumowicz
- Auto: Insignia2019
- Kod silnika: B15XFL
- Miasto: Opole
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
U mnie po aktualizacjach map są podobne objawy. Na początku przebiegały prawidłowo, aż w końcu cały ekran mrugał, nawet jak nie korzystałem z navi. Wyciągnięcie karty załatwia temat i wszystko pozostałe śmiga. Po włożeniu karty czasem chwilę mapy działają, a po chwili czarny obraz, ale komendy strzałki widać i prowadzi, lub jest obraz ,niby prowadzi do celu ale strzałka navi na mapie się nie przemieszcza . Potrafi wyskoczyć komunikat błąd karty SD. Wprawdzie do życia mi nie potrzebna ,bo używam AA ,ale lubię jak wszystko działa, więc wizyta w Aso . Niestety polegli ,bo przyczyny nie znaleźli , błędów itd. Proponowali zamówić kartę ,ale nie gwarantowali, że to wina samej karty , polegli częściowo bo skasowali 180zł
. Odpuściłem auto właśnie do sprzedania , zwyczajnie poinformuję nabywcę, uważam że wbudowane mapy to gadżet, dla nabywcy furtka do negocjacji 
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Otrzymał piwo: 40 razy
Jedyną zaletą wbudowanej mapy Opla (tej z czasów GM) jest integracja z HUD-em. Poza tym to archaizm 
Jeździ się na Google podpięte do Apple Car Play / Android Auto. Chociaż przyznam, że w decydujących momentach Google potrafią doprowadzić mnie do kompletnej niepewności i mam wrażenie, że wydają mylne komendy.
M.
Jeździ się na Google podpięte do Apple Car Play / Android Auto. Chociaż przyznam, że w decydujących momentach Google potrafią doprowadzić mnie do kompletnej niepewności i mam wrażenie, że wydają mylne komendy.
M.
-
Marfo
- Nowicjusz
@Marek1972 To u mnie dokładnie takie same objawy, wczoraj dla testu włączyłem prowadzenie, to ekran czarny, na HUD się pokazują strzałki, od czasu do czasu mignie, gdzieś pokaże ścieżkę, ale się nie przemieszcza. Co prawda, też mi to nie przeszkadza bo używam głównie AA, tylko czasami na tym podziale na 3 ekrany, wkurzające jest to że się przełącza na ikony. Wychodzi na to, że ten typ tak ma. Próbowaliście w jakiś sposób kopiować zawartość karty SD? Czy jest ona w jakiś sposób zabezpieczona?
-
Marek1972
- Forumowicz
- Auto: Insignia2019
- Kod silnika: B15XFL
- Miasto: Opole
- Otrzymał piwo: 4 razy
Nie mam hud, ale wygląda że mamy ten sam problem
. Chciałem to zrobić, bo będę sprzedawał auto ,ale zdecydowałem że jednak decyzję zostawię potencjalnemu nabywcy.Aso proponowało nową kartę za jakieś chore pieniądze , przecież to zabytek
, a jak nie to gniazdo całe wymienić, czyli wymiany drogą prób i błędów 
. Moja teoria ,to taka iż aktualizacje wykończyły kartę, dopóki miałem zablokowane automatyczne aktualizacje wszystko działało poprawnie.
-
sawekfan
- Forumowicz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Wrocław
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mam identyczny problem. Przed aktualizacją mapy działało ok czyli nie migało, nie zawieszała się mapa. Po aktualizacji zaczał się problem z tym wszystkim. Tez używam AA ale wkurzające jest to jak potrafi migać ekran po kilka razy nim załapie AA albo gdy chce jechac na domyślnym widoku z podziałem na 3 elementy. Widać, że aktualizacja popsuła cos w mapach, które powodują gubienie się systemu.
Edit
Dzisiaj postanowiłem coś sprawdzić. Mianowicie w ustawieniach dla nawigacji, wyłączyłem pokazywanie w 3D. Jak ręką odjał. Ekran już nie miga gdy jest włączony widok główny z 3 elementami, nie robi się czarny gdy uruchomi się nawigację. Mapy pokazuje, płynnie chodzi. Wyłączcie u siebie też 3D i sprawdzcie czy pomoże.
Edit
Dzisiaj postanowiłem coś sprawdzić. Mianowicie w ustawieniach dla nawigacji, wyłączyłem pokazywanie w 3D. Jak ręką odjał. Ekran już nie miga gdy jest włączony widok główny z 3 elementami, nie robi się czarny gdy uruchomi się nawigację. Mapy pokazuje, płynnie chodzi. Wyłączcie u siebie też 3D i sprawdzcie czy pomoże.
-
Marfo
- Nowicjusz
Ja tak długo kombinowałem, aż przywróciłem cały system do ustawień fabrycznych, teraz działa bez problemu