Od kilku dni uaktywnia się "MOC SILNIKA OGRANICZONA" razem z kontrolką "ESP" i kody odczytane przez ASO: P228c i P0089 - wskazują na problemy z regulatorem ciśnienia paliwa (zbyt niskie ciśnienie paliwa).
Po wyłączeniu silnika i chwili odpalam (kontrolka silnika nie gaśnie, kontrolka ESP gaśnie), auto jedzie normalnie. Potrafi za jakąś chwilę znów wejść w tryb ograniczenia mocy - dzieje się to przeważnie przy wolnej jeździe (np. w korku).
Auto ma dopiero 86tys km przebiegu, pierwszy raz pobudziło mi się na drugi dzień po zatankowaniu do pełna.
Regulator jest zintegrowany z pompą i ASO już próbuje ją zamówić - czy ktoś miał już taki przypadek? Bo w necie o takim problemie w Insygniach B (benzyna) nie udało mi się nic znaleźć.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik 1.5 165KM (2020) Kody P228c i P0089 niskie ciśnienie paliwa
-
andrejh
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Bełchatów
-
andrejh
- Nowicjusz
Re: Silnik 1.5 165KM (2020) Kody P228c i P0089 niskie ciśnienie paliwa
aktualizacja - zapomniałem, że w serwisie otrzymałem środek do czyszczenia układu paliwowego (dokładnie chyba wtrysków - zapomniałem zrobić zdjęcia co to było), w tym dniu wlałem zatankowałem do pełna i 3 dni był spokój ale później częstotliwość pobudzania się "Moc silnika ograniczona" wzrosła, by po wypaleniu 3/4 baku się uspokoiło - moim zdaniem jakieś zanieczyszczenia z paliwa (tankowałem 99,9% razy na tej samej stacji Shell - zmieniam stację) osadziły się na filtrze (który jest przed pompą w obudowie nierozbieralnej - co jest niezrozumiałe, dziwne rozwiązanie - przecież jeżeli jest filtr to powinna być możliwość wymiany a nie całej pompy: 2250zł) - więc wniosek: warto co kilka-kilkanaście tys. km dolewać jakiś specyfik do czyszczenia. Jak coś się zmieni - dam znać, może ktoś wykorzysta. Odnośnie serwisu i zamówienia nowej pompy - to brak informacji, kiedy będzie dostępna. Ponoć nawet magazyn centralny w Polsce nie wie.
-
CODY
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA automat 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Przypadkiem nie jeździłeś na "głębokiej" rezerwie ?
-
andrejh
- Nowicjusz
do rezerwy tak ale nie do głębokiej, już drugi tydzień się nie pobudza. Więc wygląda że chemia pomogła.