--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
-------------------------------------------------Składka Klubowa 2026 - LINK
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
-------------------------------------------------Składka Klubowa 2026 - LINK
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRozrząd silnik 2.0 200KM F20SHT
-
dsz25
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Łańcut
Rozrząd silnik 2.0 200KM F20SHT
Pytanie odnośnie rozrządu. Ktoś orientuje się ile kosztuje zestaw łańcucha rozrządu do tego silnika - części powiedzmy górna półka pod kątem jakości?
- Nwk
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia GSI
- Kod silnika: inny
- Miasto: Kędzierzyn-Koźle
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Rozrząd silnik 2.0 200KM F20SHT
F20sht ale 230koni.Co by Ci tu powiedzieć... Ogólnie dla tego rozrządu drugi raz bym tego auta nie kupił. Jestem aktualnie od 14 czerwca bez auta bo jakiś czujnik od rozrządu zblokował mi auto( na szczęście) bo okazało się że jest łańcuch do wymiany. Spoko biorę na klatę choć tanie to nie jest. Zamienników brak. Zostaje serwis. Koszt około 5-6tys zł same materiały. Spoko luz. Zamawiamy i działamy. I tu zaczynają się schody bo rozrządu BRAK. Niby zamówione, niby coś tam przyszło, niby ściągają z całej Europy każdą część ale zbywają mnie i serwis który mi to będzie robił. Opel już nawet telefonów nie odbiera obiecują, że oddzwonią i cisza mają gleboko w d swoich klientów. Obecnie auto za które dałem 120k stoi i niszczeje. Muszę kupić inne ale na pewno już to nie będzie Opel. Do tej pory jeździłem głównie Oplami ale ten jest ostatni.
- dokia
- Klubowicz
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 260 razy
- Otrzymał piwo: 120 razy
- Kontakt:
@Nwk, jeśli naprawa przedłuża się, a autem jeździć nie można to mają zapewnić Ci pojazd zastępczy. Dostałeś?
Co do opla, też wszyscy mechanicy dziwili się moim zakupem i kazali nigdy więcej go nie powtarzać, ale to wiadomo - takie tam gadanie. Jednak w oplu to już nie ma nic ciekawego w ofercie. Też nie kupię, miałam cztery sztuki od opla, w sumie wystarczy.
Co do opla, też wszyscy mechanicy dziwili się moim zakupem i kazali nigdy więcej go nie powtarzać, ale to wiadomo - takie tam gadanie. Jednak w oplu to już nie ma nic ciekawego w ofercie. Też nie kupię, miałam cztery sztuki od opla, w sumie wystarczy.
- Nwk
- Nowicjusz
Niestety nie dostałem zastępczego auta bo mi nie przysługuje,a płacić im nie będę za wynajem bo mam czym jeździć ale brakuje teraz jednego auta.
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
Zadzwonisz do centrali to zaraz zacznie przysługiwać, ale jak nie chce Ci się z nimi pitolić i masz czym jeździć to wiadomo, po co tracić czas
- AndrzejMT
- Nowicjusz
- Auto: Insignia GSi F20SHT
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Maków Nowy
Witam.
Stoję przed decyzją o zakupie GSi z tym motorem, jak się zakończyła sprawa w tym przypadku?
Stoję przed decyzją o zakupie GSi z tym motorem, jak się zakończyła sprawa w tym przypadku?
- Nwk
- Nowicjusz
Ostatecznie musiałem zamówić części sam w usa. Koszt wyszedł po opłatach 2900zl (dwa łańcuchy, zębatki,ślizgi,obudowy,uszczelki, dwa czujniki położenia wałka itp)plus 1400zl mechanik. W sumie auto odebrałem 2 września nie mając go od 14 czerwca. Niedawno dzwonili z Opla,że już mają rozrzad ale mogą go sobie zostawić. Jakby w oplu nie lecieli w kulki to szło by to spokojnie w trochę ponad miesiąc ogarnąć, a nawet szybciej bo zależy jak mechanik z robotą stoi.Ogólnie nie licząc tego że są problemy z dostępnością części takich jak rozrząd to jest to spoko auto godne polecenia.
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Czyli generalnie ASO Opla podeszło do tematu totalnie zlewczo. Dramat. Przy jakim przebiegu i z jakiego powodu konieczna była jego wymiana?
- Nwk
- Nowicjusz
Już się rozciągnął ale to nie ma reguły. Znam ludzi co mają przebiegi pod 300tys i jeszcze jest pierwszy. Ja mam 143tys. Z założenia jest bezobslugowy ale wiadomo jak to teraz z autami jest
- Szkuciaty
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B ST F20SHT
- Miasto: Tychy
Cześć,
podpinam się do tematu. Coś dzwoni u mnie pod maską z rana jak silnik zimny. Zapewne rozrząd, odpalanie ciepłego silnika po kilku km nie daje żadnych niepokojących odgłosów. Informacji i danych w sieci niewiele, części też brak;( Ogarniał ktoś jeszcze temat zakupu części i wymiany rozrządu w tym silniku? Może ktoś robił listę z oznaczeniami OEM albo ma dostęp do danych z ASO po VIN?
podpinam się do tematu. Coś dzwoni u mnie pod maską z rana jak silnik zimny. Zapewne rozrząd, odpalanie ciepłego silnika po kilku km nie daje żadnych niepokojących odgłosów. Informacji i danych w sieci niewiele, części też brak;( Ogarniał ktoś jeszcze temat zakupu części i wymiany rozrządu w tym silniku? Może ktoś robił listę z oznaczeniami OEM albo ma dostęp do danych z ASO po VIN?
- dokia
- Klubowicz
- Kontakt:
W ASO nie będzie, przewiń parę postów, jeden użytkownik zamawiał z USA sam, napisz do niego, być może będzie najbardziej pomocny
- Szkuciaty
- Nowicjusz
Wysyłałem zgłoszenie, potem dzwoniłem podając ponownie numer VIN... i znów cisza.
Pani z ASO podając wstępnie kwotę rzuciła 5-15 tysiaków. Pewnie po to bym przy cenie 10 klocków stwierdził, że to jakaś promocja;))
2.0L LSY, u nas f20sht to silnik amerykański, nawet połączony z automatem 9t50 HydraMatic. Udało zdobyć się kody OEM łańcucha, prowadnic i napinacza po numerze VIN. Bazując na tych kodach dobrałem pozostałe komponenty, które powieliły sie w kilku ichniejszych autach (to samo w Cadillacu XT4, Buick Envision i GMC Acadia SLT). Ceny w Stanach śmieszne, zobaczymy co po doliczeniu cła i Vat-u. Zamawiam oryginały z GM Parts Direct. Do tego potrzebny zestaw blokad, myślę że z Ali dedykowany do Buicka będzie OK. Dobrze, że u mnie na razie tylko grzechotnik pod maską, żadnego spadku mocy czy błędów. Kilka tygodni to zajmie, ale Coco Jumbo i do przodu!!
Pani z ASO podając wstępnie kwotę rzuciła 5-15 tysiaków. Pewnie po to bym przy cenie 10 klocków stwierdził, że to jakaś promocja;))
2.0L LSY, u nas f20sht to silnik amerykański, nawet połączony z automatem 9t50 HydraMatic. Udało zdobyć się kody OEM łańcucha, prowadnic i napinacza po numerze VIN. Bazując na tych kodach dobrałem pozostałe komponenty, które powieliły sie w kilku ichniejszych autach (to samo w Cadillacu XT4, Buick Envision i GMC Acadia SLT). Ceny w Stanach śmieszne, zobaczymy co po doliczeniu cła i Vat-u. Zamawiam oryginały z GM Parts Direct. Do tego potrzebny zestaw blokad, myślę że z Ali dedykowany do Buicka będzie OK. Dobrze, że u mnie na razie tylko grzechotnik pod maską, żadnego spadku mocy czy błędów. Kilka tygodni to zajmie, ale Coco Jumbo i do przodu!!
- AndrzejMT
- Nowicjusz
Gość w grudniu z MOPARu podsyłał mi ofertę bo był 1 zestaw od ręki, kolejne jakiś czas oczekiwania (wtedy padła cena USA x3) Też właśnie patrzyłem ostatnio na blokady OE na ebay USA, daj znać jak Ci przyjdą ewentualnie podeślij linka. U mnie póki co przebieg 200+ i cisza 
Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
Dodano po 4 minutach 15 sekundach:
Jaki masz przebieg i co dokładnie hałasuje? Nie przypadkiem kat/gpf i cichnie po rozgrzaniu?
- Szkuciaty
- Nowicjusz
U mnie jest 113 tyś. przebiegu.
Hałas ewidentnie z komory silnika, od strony obudowy rozrządu. Dla mnie to takie metaliczne dzwonienie przez 2-3 sekundy zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Potem ustaje i nie występuję w ogóle jak odpalam rozgrzany silnik. Amerykanie w opisach procedur serwisowych określają to jako grzechotanie (rattle noise), w sumie coś w tym jest. Nie jest to w każdym razie takie głuche terkotanie jak na filmikach na youtube z innymi silnikami z rozciągniętym łańcuchem
Hałas ewidentnie z komory silnika, od strony obudowy rozrządu. Dla mnie to takie metaliczne dzwonienie przez 2-3 sekundy zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Potem ustaje i nie występuję w ogóle jak odpalam rozgrzany silnik. Amerykanie w opisach procedur serwisowych określają to jako grzechotanie (rattle noise), w sumie coś w tym jest. Nie jest to w każdym razie takie głuche terkotanie jak na filmikach na youtube z innymi silnikami z rozciągniętym łańcuchem
- Nwk
- Nowicjusz
Ten jeden co jest dostępny w Polsce to był ten mój co przyszedł jak ja już byłem dawno po wymianie. Zamówiłem wszystko na ebay pod Cadillac xt4. W Polsce oczywiście cena x2.5 względem usa.