Witam,
kilkanaście dni temu rutynowo przeskanowałem sobie samochód pod kątem błędów i ku mojemu zaskoczeniu było zapisanych kilka sztuk jako historyczne: P0546. P113B. P113C, P2033, P2081, P2085. Błędy związane z czujnikami temperatury spalin. Po wykasowaniu i przejechaniu kilkuset kilometrów błędy wróciły.
To co zauważyłem to fakt, że błędy się pojawiały zawsze po szybszej jeździe autostradą lub ekspresówką. Po wykonaniu próbnego przejazdu i zrobieniu logów w GDSie oto rezultat:
Czujniki nie pokazują temperatury wyższej niż kolejno: 640 i 580stopni. Zamiast tego pokazują maksymalną możliwą wartość (1000 stopni) co powoduje wystawienie błędu. Błędy te nie powodują check engine ani innej kontrolki. Patrząc na inne wykresy wszystko wydaje się być okej i nie znalazłem innego parametru który pokrywałby się w czasie i mógłby powodować ten błąd. Oba czujniki padłyby w podobnym czasie? Pytanie do grupy:
1) Czy w silniku 1.5T z GPF są fizyczne czujniki temperatury spalin? Jeśli tak to gdzie, bo koło katalizatora ich nie widziałem? Czy jest to po prostu wartość którą sterownik silnika oblicza na podstawie innych parametrów?
2) Czy ma ktoś poratować jakąś dokumentacją? Warunki wystąpienia DTC, schematy, cokolwiek?
Z góry dzięki!
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku1.5T GPF - problem z czujnikami temperatury spalin
-
mwlupus1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Kraków/Kielce
- Otrzymał piwo: 1 raz
1.5T GPF - problem z czujnikami temperatury spalin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.