--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z odpalaniem
-
simoneen
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia B
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Radzyny
Problem z odpalaniem
Witam,
Od jakiegoś czasu nasila mi się problem z odpalaniem auta w zupełnie losowych sytuacjach, raz jest to z rana gdy jest chłodniej , raz po południu po pokonaniu krótszej lub dłuższej trasy i próbie odpalenia po powiedzmy 1 godzinie, raz wieczorem przy parkowaniu auta do garazu..
Nie ma tu znaczenia czy jest -10 czy + 20. Auto wyposażone w system start stop , akumulator na wskaźniku napiecie w granicach i powyżej 14V .
Zaznaczam że po pierwszej nieudanej próbie odpalenia druga zawsze jest udana. Częstotliwość problemu to powiedzmy 1 nieudane opalenie za pierwszym razem na 9 udanych prób. Przepraszam za ewentualne chaotycznie opisanie problemu. Silnik 2.0 170km B20DTH. Gdzie szukać przyczyny?
Od jakiegoś czasu nasila mi się problem z odpalaniem auta w zupełnie losowych sytuacjach, raz jest to z rana gdy jest chłodniej , raz po południu po pokonaniu krótszej lub dłuższej trasy i próbie odpalenia po powiedzmy 1 godzinie, raz wieczorem przy parkowaniu auta do garazu..
Nie ma tu znaczenia czy jest -10 czy + 20. Auto wyposażone w system start stop , akumulator na wskaźniku napiecie w granicach i powyżej 14V .
Zaznaczam że po pierwszej nieudanej próbie odpalenia druga zawsze jest udana. Częstotliwość problemu to powiedzmy 1 nieudane opalenie za pierwszym razem na 9 udanych prób. Przepraszam za ewentualne chaotycznie opisanie problemu. Silnik 2.0 170km B20DTH. Gdzie szukać przyczyny?
- Gacek_Rafał
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: F20DVH
- Rok produkcji: 2020
- Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=10078
- Miasto: Radzionków (śląskie)
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Problem z odpalaniem
Ja bym zaczął od sprawdzenia wtrysków
Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka
-
xgucikx
- Nowicjusz
- Auto: insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: gdańsk
Trochę odświeżę bo mam podobny problem. Jednak u mnie brak odpalania jest na S/S zawsze gdy system zgasi silnik to nie jest w stanie uruchomić go ponownie. Muszę przełożyć skrzynie na "P" i wtedy próbować odpalić, za pierwszym razem nie odpala za drugim jest ok. Dodam że standardowe uruchomianie silnika jest ok. Był w ASO 13 tygodni wymiana świec żarowych, akumulatora, wymiana rozrządu (awaria) czujnik nox. Nic nie pomogło. ASO przypuszcza że może być sterownik silnika bądź skrzynia biegów ale to tylko przypuszczenie. Ktoś ma jakieś pomysły w czym może być problem? silnik 2.0 170KM 100 000 km najechane.
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 19 razy
Trudno jest zdiagnozować fachowiec powinien sprawdzić ciśnienie paliwa na listwach wtryskach to komputer pokazuje
Dodatkowo diagnoza chyba powinna się odbyć z komputerem podczas takiej pracy gdzie jest problem z odpaleniem
Dodano po 35 sekundach:
Trudno jest zdiagnozować fachowiec powinien sprawdzić ciśnienie paliwa na listwach wtryskach to komputer pokazuje
Dodatkowo diagnoza chyba powinna się odbyć z komputerem podczas takiej pracy gdzie jest problem z odpaleniem
Dodano po 35 sekundach:
-
modrzey
- Nowicjusz
- Auto: B20DTH automat
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Grudziądz
- Kontakt:
Dziś mój też odwalił numer, że nie widzi klucza. Było tak:
Podchodzę do auta naduszam guzik w drzwiach, nie reaguje.
Nadusiłem klucz w kieszeni, otworzył.
Odpalam. Działa.
Dojechałem 25km do domu, naduszam by zgasić, a on do mnie, że klucza nie widzi przy zgaszaniu
Co za dziad. Z czwartego piętra pilot działa po drugiej stronie ulicy.
Podchodzę do auta naduszam guzik w drzwiach, nie reaguje.
Nadusiłem klucz w kieszeni, otworzył.
Odpalam. Działa.
Dojechałem 25km do domu, naduszam by zgasić, a on do mnie, że klucza nie widzi przy zgaszaniu
Co za dziad. Z czwartego piętra pilot działa po drugiej stronie ulicy.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A nie miałeś jakiś elektrycznych-elektronicznych „rzeczy” w kieszeni obok kluczy? Lubią zakłócać.
-
modrzey
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie, nie miałem. 3 pendrajwy mam zawsze przy kluczach, ale one raczej niczego nie emitują. No i telefon. On jednak zawsze ze mną jest.
- Zbyszek01
- Klubowicz
-
modrzey
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Zbyszek01
- Klubowicz
Ja palę elektryka (papieros) i jak go mam w pobliżu klamki to nie działa mi na dotyk. Nawet jak go mam w kieszeni obok kluczyka to też problem. Jak wsiądę do środka to już wszystko jest ok, nawet z papierosem koło klucza, odpala bez żadnych alarmów że nie wykrywa klucza.
-
modrzey
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja nie miałem tak, nie paliłem nikt obok też nie. Pilot działa na 100m w tym aucie. Głupkuje mi nieraz tak. Chyba przez rok 3 razy.
-
xgucikx
- Nowicjusz
- Auto: insignia B
- Miasto: gdańsk
Wtrystki niby byly sprawdzone i czyszczone bo nie pracowaly poprawnie. Po czyszczeniu jest niby ok. Dodatkowo auto odpala z guzika bez zarzutu. Diagnoza z tego co zrozumialem byla tylko stacjonarnie w ASO. Podczas jazdy nikt nie robił. ASO twierdzi ze S/S jest powiazany z tyloma tematami ze najlepiej byloby wymieniac wszystko pokoleji. Co dla mnie jest totalna bzdura.
-
bartek!14
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Gliwice
Witam, mam problem po odpaleniu auta na zimnym, auto puszcza dym na niebiesko i przez ok 5-6sec nie równo chodzi i potem wszystko jest ok. co może być przyczyną takiego odpalania ? Wtryski sprawdzone wszystko jest ok, są minimalne różnice ale nie ma dramatu. Proszę o pomoc