--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie różnicowe DPF dla Silnika B20DTH

ODPOWIEDZ
VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Ciśnienie różnicowe DPF dla Silnika B20DTH

Post autor: VoyteQ » 6 lis 2025, o 00:03

Cześć
Mam nadzieję że znajdzie się osoba która pomoże mi w temacie

Potrzebuje informacje dotyczącej ciśnienia różnicowego na DPF w silniku B20DTH. Jeżeli ktoś używa OPL monitor to nazywa się to DeltaP (w zakładce od DPF). Jeżeli car Scanner to DPF pressure (zrzut z car scannera nizej)
W Car scannerze o tyle plus ze można zapisać dane i potem sprawdzić na postoju wartości. W OPL monitor trzeba zerkać jaka max wartość się pojawi.

Interesuje mnie maksymalna wartość jaka się pojawia podczas maksymalnego obciążenia silnika czyli jazda np na autostradzie ze wciśniętym gazem w podłogę. Ważne aby to było blisko czasu kiedy wasz filtr jest przed procedurą wypalania DPF czyli jest już w dużym stopniu zapełniony. Chce to porównać z tym co u mnie jest. Ponieważ zrobiłem Chipa i trochę ta wartość mnie niepokoi. U mnie osiąga max 44KPa chwilę przed procedurą wypalania - widać to na wykresach. Niestety zagubiłem logi jak to wyglądało przed chipem. NIe mam porównania a nie chce uszkodzić DPFa...

Będę wdzięczny za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Re: Ciśnienie różnicowe DPF dla Silnika B20DTH

Post autor: Pro » 8 lis 2025, o 07:42

Niestety nie mam takiego silnika i takich danych, ale wydaje mi się, że jest ok. Dlaczego? Napełnienie dpf jest wyliczanie z tej różnicy ciśnień (jeśli się nie mylę), a więc gdyby 44 kPa było za dużo, to wcześniej by wypalał.

VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: VoyteQ » 9 lis 2025, o 00:54

NIestety jest więcej czynników jak np odczyty z czujnika sadzy które po chipie u mnie szaleją ;)

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Pro » 14 lis 2025, o 12:18

Z ciekawości sprawdziłem jak jest u mnie, zaraz przed wypalaniem udało mi się osiągnąć maksynalnie 21kPa. Jednak tak jak wspominałem, silnik b20dtr, inny dpf, ale sterownik silnika bliźniaczy.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”