--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Osłona silnika diesel Insignia B

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Osłona silnika diesel Insignia B

Post autor: Rooff_ » 26 sie 2021, o 14:44

alehandro` pisze:
26 sie 2021, o 14:29
dokia pisze:
23 sie 2021, o 14:26
....Ruch powietrza jest pod autem wzdłuż a nie do góry, chyba że spadochronem lądujesz nią czasem....
Z tym ruchem powietrza i jego kierunkiem to i tak i nie.
Faktem pozostaje, iż brak płaskiej powierzchni jak pokrywa silnika powoduje zawirowania powietrza pod samochodem. Tam właśnie miska olejowa, skrzynia biegów, czy maglownica są obiektami, które zakłócają przeływ strugi powietrza doprowadzajac do jej rozszczepienia.
Nie wiem czy masz świadomość, że igrasz słownie z fizykiem :lol: :roll:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sie 2021, o 14:48

alehandro` pisze:
26 sie 2021, o 14:29

... zakłócają przeływ strugi powietrza doprowadzajac do jej rozszczepienia....
Błagam, nie pisz takich rzeczy!!!! Powietrze nie występuje w strugach i nie ulega rozszczepieniu!!! 🥺😢😥😭

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Pro » 26 sie 2021, o 20:52

dokia pisze:...
Powietrze w strugach nie występuje, ale w powietrzu występują strugi. Pan Reynolds cieszyłby się z tej dyskusji ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 26 sie 2021, o 23:41 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sie 2021, o 21:10

Weź pokaż.

Oczywiście poza układem zamkniętym, bo tu nie mówimy o strumieniu w rurach zamkniętych tylko strumieniu pod autem. Wydziel tam strugi.
I jak już je znajdziesz to jeszcze poddaj rozszczepianiu.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2021, o 21:15 przez dokia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 26 sie 2021, o 21:12

Wracając do tematu :lol:
Ja bym nie założył jak widzę ile stopni ma olej jak się mocno nawet klakiera piłuje :lol: ;D

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sie 2021, o 21:17

Ile masz stopni oleju? A ile w skrzyni?
Ja to jeszcze nie sprawdzałam w skrzyni. Natomiast w tym aucie mi pokazuje 95-97 stopni.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 26 sie 2021, o 21:20

Na banie więcej mam, w skrzyni się dłużej nagrzewa i też nie zawsze tam patrzę . Przy bucie koło 120 w silniku.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sie 2021, o 21:27

Dżizas 😲 to ja bym już pojechała w krzaki studzić auto.

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz

Post autor: Pro » 26 sie 2021, o 21:38

dokia pisze:Weź pokaż.

Oczywiście poza układem zamkniętym, bo tu nie mówimy o strumieniu w rurach zamkniętych tylko strumieniu pod autem. Wydziel tam strugi.
I jak już je znajdziesz to jeszcze poddaj rozszczepianiu.
Toż to aerodynamika na tym stoi Obrazek chyba że mówimy o tym samym, a dzieli nas semantyka Obrazek
Niemniej, powracając do tematu osłony, pamiętam że w Vectrze c oslona miała specjalne wloty powietrza / wyloty zgubionych śrubek, czy te do IB mają podobnie? Tzn widziałem bez, czy są osłony z wlotami?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 sie 2021, o 21:46

Temat aerodynamiki też już pominę z Wami, bo wcześniej pisałam o konwekcji nawet to dostałam zwrotne info o rozszczepianiu powietrza. Trudno polemizować z takimi definicjami po prostu 🤗 Strumień to strumień, ale aby skręcił tam gdzie my chcemy to musimy go ukierunkować a nie że wystarczy dziura w powierzchni obok strumienia. Ten strumień nie skręci ani nad silnik ani w maglownicę, gdyby tak było to by producent musiał to poprawić 👍

Te osłony mają dziurki. Ja sobie przecież taką kupiłam do starej Insigni, założyłam i zaraz zdejmowałam jak Insignia zaczęła zbyt często używać wentylatorów. Jak znajdę zdjęcie tej mojej już zdjętej i oddanej z autem to pokażę. Dziurki były, ale za mało.

Edit/ Proszę bardzo, oto taka dokupiona osłona po paru miesiącach użytkowania. Dziurki były, powykręcało ją ciepło. W efekcie co chwila się wypinała. Puszczały śruby, mocowali do reszty potem też na trytytki. Tak działa temperatura silnika na tę osłonę. Ona została przekazana nowemu właścicielowi i ma być zakładana tylko na zimę, co jest zasadne, bo szybciej dogrzeje się silnik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 27 sie 2021, o 05:15

Taka mała dygresja, w VC DPF był pod autem, a IB jest w zasadzie na silniku jak się nie mylę. W VC diesele dostawały osłonę, w IB z tego co czytam to nie.

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Bratoszewice
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: alehandro` » 27 sie 2021, o 07:39

dokia pisze:
26 sie 2021, o 21:46
Temat aerodynamiki też już pominę z Wami, bo wcześniej pisałam o konwekcji nawet to dostałam zwrotne info o rozszczepianiu powietrza. Trudno polemizować z takimi definicjami po prostu 🤗 Strumień to strumień, ale aby skręcił tam gdzie my chcemy to musimy go ukierunkować a nie że wystarczy dziura w powierzchni obok strumienia. Ten strumień nie skręci ani nad silnik ani w maglownicę, gdyby tak było to by producent musiał to poprawić 👍
Musieliśmy się mocno nie zrozumieć.
Co do strugi powietrza zapraszam do lektury bo przez chwilę miałem wrażenie, że wymyśliłem ten zwrot ;)
https://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/ ... -samochodu
http://www.transportation.overview.pwr. ... _07_07.pdf

Co do zakłóceń w przepływie oczywiście, że wystarczy dziura(komora silnika z jej elementami) - wystarczy spojrzeć na to co się dzieje m.in. za tylną szybą czy bagażnikiem auta. Zmiana ciśnienia spowodowana zmianą kształtu momentalnie wpływa na to jak zachowuje się powietrze opływające dany kształ. Brak ształtu, a właściwie wiele różnych kształtów jaki mamy w obszarze komory silnika oraz różnica ciśnień powietrza przepływającego pod autem, a znajdującego się w komorze silnika (powietrze porusza się wolniej niż pod autem) w oczywisty sposób zaburza ten przepływ. :D.

Wracając do zdjęcia osłony pod silnikiem. Dramat.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sie 2021, o 09:20

To co cytujesz to semantyka właśnie o czym pisał kolega wyzej. To jest artykuł nie naukowy bo taka definicja nie występuje naukowo, tj struga powietrza. Wg tego co twierdzisz to wygląda to tak: " Weźmy trzy strugi powietrza i je rozszczepmy na maglownicy"
Aerodynamika wykorzystuje rozkład sił, no i tu w tym artykule dotyczy to aut sportowych, gdzie z identyczną prędkością auto może jeździć już w pętli do góry kołami nie odrywając się od podłoża kołami, podczas gdy wielki samolot jeszcze przyspiesza mając identyczną prędkość i wcale nie odrywa się jeszcze od płyty lotniska. Podałam wczoraj że budowa płyty podwoziowej aut sportowych dlatego jest pełna i wygląda jak odwrócone skrzydło samolotu.

Twoja Insignia nie jest autem sportowym i nigdy nie będzie, to nie jest jej potrzebne grzebanie pod podwoziem czy montowanie płyt pod silnikiem bo tylko ją przegrzejesz. Tylko taki możesz uzyskać efekt.

Nie mam siły już z wami rozmawiać ani na temat termodynamiki ani aerodynamiki, bo wybiórcze informacje zbieracie i wrzucacie, kompletnie niespójne z całością. Termodynamika ma dwa prawa, niestety wg nich ciepło wędruje od ciała cieplejszego do chłodniejszego a nie odwrotnie (chyba że przed układ zamknięty z wymuszonym obiegiem chłodziwa), i to już wiedziano zanim stworzono silnik parowy.
Skończyły się upały więc nie możesz zrobić prostego doświadczenia w sprawie Twoich strug. A wystarczyłoby w upał około 40 stopni wybrać się w trasę tam gdzie asfalt ma ok 70 stopni, wyłączyć klimę i wentylatory w kabinie i pozostać w tej trasie tylko z otwartym oknem przy kierowcy i sprawdzić jak schłodzi Ci się fotel pasażera od strony jego zamkniętej szyby. Podobnie było w pociągach bez klimatyzacji kiedyś, ludzie w oknach sterczeli bo im zimne powietrze nie wpadało strugami do środka. Ja zamykam temat tłumaczenia Wam tego i omawiania zasad termodynamiki bo Wy zaraz złamiecie jego drugą zasadę i zbudujecie perpetuum mobile, czytając bowiem co piszecie można dojść do wniosku, że nie dość że Wasz silnik poobija mnóstwo kamieni to jeszcze od tych Waszych strug powietrza w czasie jazdy zamarznie. Owiewki sobie zamontuj, dołóż spojler i niech struga będzie z Tobą inaczej.

Ale wracając do tematu, czyli do osłony. Ja też na nią się uparłam. Nie był przewidziany nawet nr serwisowy osłony dolnej do mojego silnika. GM czegoś takiego nie zapewniał, no to przez Intercars znaleźli. Chciałam to dostałam i miałam. W sumie im to tito, bo jako klient zapłaciłam za osłonę 150zl, za jej montaż, a potem za demontaż. Zapłaciłam x3. Klient chce to mu zrobią 🤗. Nie założyłam nigdy więcej bo mi nawet ciągać się z nią tam to trzeba na kanapie to wozić gdyż w bagażnik w HB nie wchodziło.
Natomiast wg mnie i tak powinna być plastikowa a nie metalowa, bo metalowe to są na aucie po bokach. Ja w poprzednich autach zawsze miałam plastikowe seryjnie bo i w VW T4 i w Toyocie i w maździe. W toyocie to tak porwałam ją że pasy jej ciągnęły się pod autem. Też wielokrotnie widzę jak komuś połamie się osłona i wyrywa jej fragmenty w trasie na poboczu. Dlatego nie wyobrażam sobie metalowej, która wypina się, uderza w felgę czy oponę, gnie i zniszczenie sieje pod spodem.

Chcesz osłonę to szukaj i montuj tak osobniczo jak ja kiedyś ale nie przekonuj tu innych i nie szukaj definicji związanych z Twoją teorią a mało związanych z użytkowaniem auta ogólnie, aby udowodnić że producent źle coś zrobił bo uwierz że nie. Na szczęście kto chce mieć osłonę ten ją znajdzie i niech struga z nim będzie. 👍

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 27 sie 2021, o 09:57

Ostrzegałem :lol:

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz

Post autor: Pro » 27 sie 2021, o 10:31

Przepraszam za off topic, ostatni raz się odniosę do problemu ze strony czysto teoretycznej. Żeby nie było, nie jestem zwolennikiem dolnej osłony
Zjawisko, o którym pisze alehandro` jest bezpośrednio związane z aerodynamika, różnicą ciśnień związanych z nadciśnieniem pod autem i podciśnieniem w komorze silnika. Do tego dochodzą miejscowe oderwania strugi powietrza i wiry (to już z lotnictwa, ale zasada ta sama) i dążenie układu do równowagi. I jeśli jesteśmy przy pociągach, którymi kiedyś sporo jeździłem: dlaczego pewnej zimy, gdy okna nie dało się zamknąć, to wleciał śnieg do środka i tylko chaoniki na korytarzu brakło? Odpowiedz: aerodynamika pociągu i połączenie zjawisk, które wyżej napisałem. A ludzie stali przy oknach w różnej odległości od nich, zależnej od prędkości pociągu Przykład alehandro` z brudna tylna szybą też jest związany z tym, o czym pisałem wyżej. EOT jeśli ktoś chce podyskutować, to zapraszam na priv, lubię takie uczty intelektualne

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sie 2021, o 11:46

Ja głównie uczepiłam się strug i ich rozszczepiania bo to nie istnieje. :lol: :lol: :lol:
Nie mam siły ani chęci Wam nadal tego uświadamiać.

Wg tego co piszecie auta zbudowano źle bo bez osłony.

Struga powietrza będzie w układzie zamkniętym, z jakimś przybliżeniem możemy o niej mówić w układzie klimatyzacji auta, gdzie jest podawana rurami i łopatkami zewnętrznymi możecie ją sobie kierować nawet na twarz. Tak naprawdę to jest strumień w sensie fizycznym , jednakże strumień określamy też jego przekrojem co nie jest możliwe bez zamknięcia tego strumienia powietrza w rurze, bo inaczej nie zrobisz z tego odpowiednio wąskiej wiązki.
Przykład z auta, to jest w pewnym sensie do złapania strumienia powietrza:
received_4472428456112760.jpeg
I to dotyczy aut sportowych, że w miejscu gdzie z drugiej strony chłodnicy jest żarówka tutaj jest czerwona rurka do tego strumieniowania.

Twój przykład z pociągiem i śniegiem jest bez sensu bo to jest inny rozmiar cząsteczek, o ile cząsteczki w powietrzu same mają rozmiary nano tak cząsteczki śniegu mają średnicę kilku mm. Więc różnica między nimi jest x milion.To musi być taki ruch, nie jest możliwy ukierunkowany w takim przypadku!

Inne ciśnienia wokół auta? Dopóki powietrza w tych swoich strugach nie zamkniecie w np w
rurach i nie zastosujecie sprężarek to te Wasze strugi nadal mają ciśnienie atmosferyczne, bo jakiekolwiek zmiany są absolutnie za małe aby o nich mówić. Nadal to jest około 1bara. Podciśnienie w komorze, no może trochę ale nie będzie tam nic zasysać w takiej ilości jak insynuujecie celem założenia osłon dodatkowych. No chyba że u Was naprawdę zbierają się jakieś mnóstwa śmieci jak w autach do sprzątania ulic.

Ja proszę abyście skończyli z tymi bujdami fizycznymi.

Skupmy się na temacie.
Ja mam wnioski dwa:
1. Producent nie przewidział, nie zaleca w żaden opisany sposób, nie montuje i nie produkuje takiej części.
2. Samodzielne założenie jest możliwe. Co sama sprawdziłam , ale efekt jest inny niż założony bowiem cudnie przegrzewa się silnik.

Chcecie sobie montujcie ale nie bądźcie Mesjaszami, którzy przekonać mają innych że to jest jedyne słuszne lub konieczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alehandro`
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Bratoszewice
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: alehandro` » 27 sie 2021, o 13:02

Oj......

Faktem pozostaje patrząc na merytorykę tej rozmowy i kolejne argumenty z coraz to dalszych brane galaktyk, że musiał by torozstrzygnąć ktoś z zewnątrz:D

Cieszy przede wszystkim, że mały temat pobudził nas do ciekawej dyskusji:)

Na pewno jest coś w problemie oddawania ciepła. Słyszałem o podobnych przypadkach z osłonami jak u ciebie @dokia w Oplu. Dyskusja na pewno nabiera rumieńców bo w VAGu (czy w Fordzie czy we włoskich autach) nie spotkałem się z tematem, a niby też Niemiec. No przynajmniej do niedawna Opel też był.

Osobiście mnie dziwi, że Opel tego lepiej nie ogarnął gdyż:
- silnik i podzespoły są bez osłony wystawione na kurz, wodę i śnieg lub sól. To po prostu odkryte podbrzusze. Zbadane na podstawie własnego doświadczenia. Brak osłony to brud w komorze silnika - miałem z, miałem bez i to po prostu sprawdzone. Jestem estetą i mi to przeszkadza.
- Mając na uwadze powyższe - podzespoły będą te niszczeć szybciej. Sól i brud w niczym nie poprawiają trwałości - zbadane na podstawie własnego doświadczenia. Zaglądam do silnika jeśli jest to w moich kompetencjach i niestety widać to. W aucie którego sami nie serwisujemy - nie ma problemu. Seriws/mechanik go ma. W aucie "młodym"- nie ma problemu. Ktoś go będzie miał później.

Mnie przekonuje osłona @dokii (w sensie rozważenia jej NIE kupienia). Obrazek wart więcej niż 1k słów.
Niemniej traktuję to jako nieliczną sytuację - osłona pod silnikiem jest czymś w większości aut normalnym, a wręcz na podstawie własnego doświadczenia pożądanym - wystraczy pozaglądać.

PS. Kolega zakupił do IB B20DTH osłonę (metalową) przed okresem letnim. Nie zgłaszał żadnych problemów, a jeździ sporo i szybko...... w sensie dynamicznie;)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 27 sie 2021, o 14:12

I weź tu zadaj proste pytanie ;D
Gdzie jest moderator :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 sie 2021, o 17:13

Chłopaki , zawsze można zmienić auto na takie z osłoną. W dodatku metalową środkową osłoną. Wasze auta, Wasze silniki. Tak jak mówiłam osłonę sobie znajdziecie i zamontujecie bo ja też to zrobiłam kiedyś. No sobie montujcie ale nie róbcie z tego filozofii nadrzędnej i jedynej słusznej. Nikt Wam nie zabroni montowania czegokolwiek co ma jakąś homologację. Ważne aby auto przeglądy przechodziło.

O fizyce, aerodynamice zaś proszę nie rozmawiajcie, bo to naprawdę jak rozmowy międzygalaktyczne. Jeśli czujecie się niezrozumiali tu to polecam może wycieczkę do Rüsselsheim i tam opowiedzcie ludziom zajmujących się ruchem powietrza wokół auta w fazie testów wszystkie te rewelacje co powyżej łącznie z teorią strug i ich rozszczepiania na silniku czy wyżej na maglownicy. Tu niestety nie doceni nikt Waszej "wiedzy" na temat teorii strug i ich rozszczepiania, łącznie z odwoływaniem się do budowy aut sportowych bo to nie są te auta. Insignie nawet obok takich nie stały. Tak więc trzymajmy się tematu.

Skoro ktoś w b20dth zamontował metalową to niech Wam poda link do zakupu, kupcie taką jeśli chcecie i montujcie i nie odbiegajmy od tematu. Buźka 😘

Marek0
Użytkownik
Auto: Insignia GS 2019
Kod silnika: B15XFT
Miasto: Opole
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Marek0 » 27 sie 2021, o 18:19

Osłona nabrała temperatury🥴. Nigdy w żadnym nie miałem i jak odwiedzam Aso to gęby otwierają 😲,o jaki czysty😉. No i plus braku , można bez trudu zobaczyć czy nic nie ciecze😂

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”