--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Odma B20DTH

fzz
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa

Re: Odma B20DTH

Post autor: fzz » 12 sty 2025, o 09:26

Moja obserwacja - po zamontowaniu OCT wylapuje on olej i skraplajaca sie wode, jeziorko dalej się pojawia, ale za to jest poprawa w innym miejscu. DPF zapełnia się do mniejszej procentowo wartości i rzadziej się wypala.
Ubytek oleju mam minimalny ze stanu, nie ma potrzeby dolewania.
Przy okazji wymiany rozrzadu na wiosnę będziemy pewnie wymieniać pierścienie na tłokach i zobaczymy czy coś się zmieni, czy to czasem nie jest wina przedmuchów silnika.

Swego czasu przez kilka dni jeździłem testowo z zaślepionym turbo i rurą od odmy puszczoną swobodnie. Rura od odmy wydawała się być sucha. Wg mnie jest zbyt duże podciśnienie i turbina wrecz wysysa mgiełkę olejowa z silnika. Eh, że też nie mogli dać tego do filtra powietrza jak w niektórych samochodach, gdzie to ciśnienie jest niższe.

PatrykBlack
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Rok produkcji: 2019
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: PatrykBlack » 18 mar 2025, o 22:11

Hej @fzz

Mógłbyś podrzucić link do OCT jaki zamontowałeś oraz zdjęcie jak to u Ciebie wygląda ? Mam te same problemy..

Ssebastian56
Nowicjusz
Auto: Insignia a
Rok produkcji: 2016
Miasto: Czeladź
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Ssebastian56 » 14 maja 2025, o 05:59

@fzz możesz przesłać fotki jak to zrobiłeś i linka do separatora

PatrykBlack
Nowicjusz
Rok produkcji: 2019
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: PatrykBlack » 10 cze 2025, o 13:18

Tak to zrobiłem. Koszt 150pln :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Damian545
Nowicjusz
Miasto: Delmenhorst

Post autor: Damian545 » 17 cze 2025, o 21:07

Poprosił bym Linka .Mam te same problemy .Od 3 lat kiedy mam auto mam błąd p0101 i nikt go nie rozwiązał żaden mechanik . Pół roku temu zatkał mi się Dpf nie chciał się wypalić a przebieg auta był wtedy 120 tysięcy.Bedac w Polsce na urlopie mechanik coś mi wyczyścił i nie wiem co ale dpf się wypalał normalnie . Przy tym gdy dojechałem do Polski 800km zawsze sprawdzam stan oleju i odziwo znikło mi go trochę i nic puki co z tym nie robiłem i zapomniałem na pół roku o tym .Na dzień dzisiejszy nie dostałem w Niemczech przeglądu bo za duża emisja pierwsze co poszła do wymiana odma olejowa z czyszczeniem wszystkich podzespołów ale nic to nie pomogło dalej była ta sama emisja i stwierdzili że mam pewnie dziurę w dpf bo jest mega za dużo tego czegoś ….Ok myślę zadzwonię do firmy która robi regenerację i się dowiem co z czym to mi powiedzieli że nie muszę nawet wysyłać bo z tak dużym przepływem nie ma szans jej uratować bo na bank ma dziury ,strasznie kiepsko się poczułem . Zamówiłem nowy Dpf razem z katalizatorem i zobaczymy .Lecz mam obawy ciągle z odma czy nowa wogole działa ,ponieważ korek od oleju tańczy i mam olej tam gdzie wy ehhhhh a szybciej czyli jakieś tysiące km do tyłu go tam nie miałem i mam dylemat .Dlatego proszę też o link żebym mógł sobie to zamontować

Aqq1985
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2009
Miasto: DGL

Post autor: Aqq1985 » 22 paź 2025, o 14:35

Witam. Byłby ktoś w stanie wskazać na zdjęciu, gdzie znajduje się membrana odmy? Z góry dziękuję. https://zapodaj.net/plik-6M3waQBqCY

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 22 paź 2025, o 17:48

Przecież to jest silnik adth nie b.
I nie te auto bo piszesz w dziale o insignii b.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”