--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem z reakcją na gaz (raczej nie potencjometr) - diagnoza przed zakupem

ODPOWIEDZ
Smugi20
Nowicjusz
Auto: CT 4x4
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Gliwice

Problem z reakcją na gaz (raczej nie potencjometr) - diagnoza przed zakupem

Post autor: Smugi20 » 9 wrz 2025, o 08:19

Cześć Wszystkim,

Aktualnie chcę kupić Isię B CT 210KM 4x4 (D20DTR), którą znalazłem u zachodnich sąsiadów.
Auto bardzo fajnie się prezentuje, rocznik 2019, przebieg ok. 100kkm, cena dość atrakcyjna, ale jest problem techniczny.
Niestety ze względu na odległość nie mogę pojechać sam, był ją zobaczyć znajomy, ale z racji niewielkiej wiedzy motoryzacyjnej i braku komputera podążał za moją checklistą.

Powód sprzedaży jest taki że od jakiegoś czasu auto ma problemy z silnikiem, które zaczęły objawiać się najpierw kiepską reakcją na gaz. Obecny właściciel wymienił świece i pompę wysokiego ciśnienia i nie miał ochoty więcej się bawić w ten temat stąd decyzja o sprzedaży.
W tej chwili auto pali bez problemu, nie ma żadnego niepokojącego dymu wydobywającego się z wydechu, reaguje na pedał gazu na biegu jałowym (więc raczej nie potencjometry), chodzi równo, nie słychać chrobotania łańcucha itp.
To co niepokoi, to fakt że po kilku minutach działania na jałowym samoczynnie gaśnie i jest problem z ponownym zapaleniem (przy gaśnięciu jest słychać dźwięk, który znajomy opisał jako "metaliczny"), przy dodaniu gazu na biegu, silnik bardzo słabo reaguje, jest odczuwalny zapach czegoś spalonego (nawet na jałowym), ale bardziej w okolicach komory silnika/przednich drzwi.
Auto nie pokazuje check engine ani innych niepokojących komunikatów.

Moje pytania są następujące:
- Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? ECU, DPF, wtryskiwacze? Chodzi mi przede wszystkim o zgrubne rozpoznanie tematu potencjalnych kosztów przed zakupem, bo chciałbym wiedzieć ile budżetu musiałbym dorzucić do pierwszego serwisu z wymianą rozrządu, sprawdzeniem panewek itd.
- Czy macie może kogoś zaufanego w okolicach Frankfurtu nad Menem, który mógłby za opłatą podjechać z komputerem diagnostycznym?
- Ewentualnie czy możecie polecić jakieś firmy, które zajmują się sprawdzaniem aut?
- Czy jest jakiś polecany warsztat w okolicach Gliwic, który specjalizuje się w Insigni, szczególnie w Dieslu?

Z góry dzięki za wszystkie możliwe tropy ;)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”