Czy jest możliwość że ktoś ingerował np w dpf lub adblue dlatego dzieje się coś takiego?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik i adblue.
-
dany1107
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Bydgoszcz
Silnik i adblue.
Witam serdecznie, do znawców. Otóż miesiąc temu stałem się posiadaczem Insygni B z 2018r z 2.0 d. B20DTH. W zeszłym tygodniu wymieniłem świece bo okazało się że jedna nie działa. A zaraz po zakupie dolałem adblue, po dolewce wyszło że mogę przejechac na tym ok 1200 mil. Do domu miałem ok 300km,w tym czasie nie ubyło mi tego mocznika, cały czas był na poziomie 33%.,ale ostatnie 2 tygodnie jeździłem tylko po mieście, silnik nie do grzany, a poziom adblue zaczął rosnąć, na ten moment 37% do tego jeszcze kilka dni temu nasycenie dpf było na poziomie 7%,dziś że 2%. Nie odczułem żeby się regenerował. Z ciekawości wziąłem dziś autko na spacerek, ok 70 km, jazda autostradowa, ok 115km/h,poziom adblue nie spadł, a jedyne co zauważyłem to że potrafi przykopcic
.
Czy jest możliwość że ktoś ingerował np w dpf lub adblue dlatego dzieje się coś takiego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- zubek
- Zapaleniec
- Auto: IB/ST
- Rok produkcji: 2017
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
- Miasto: WWL
- Postawił piwo: 23 razy
- Otrzymał piwo: 58 razy
Re: Silnik i adblue.
Poziom adblue w apce jest raczej orientacyjny, bo dane z czujnika poziomu nie są aż tak wyskalowane (patrz instrukcja obsługi). Co do dpf, to w tym silniku co jakis czas wypala się on częściowo i tego raczej nie zauważysz. Trochę dziwne że zeszło aż do 2% ale pewnie się tak zdarza. Całkowite wypalanie jest zauważalne(wzrost obrotów i dźwięk silnika), apka też to pokazuje - było 147 km przez printscreenem.
-
dany1107
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2025, o 23:45 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
Debon
- Nowicjusz
- Auto: Opel
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Ahlen
- Postawił piwo: 2 razy
Te wskazania w OplMonitor nie są zbyt dokładne.Nic nie reklamuje!Ja sprawdzam na carscaner -też darmowa aplikacja.Tam w zakładce wszystkie czujniki można też podglądać dpf chociaż czcionka bardzo mała
ale są wyszczegonione 3 opcje dpf.0-nie wymaga regeneracji. 1- regeneracja pasywna. 2- regeneracja aktywna .W ib skomplikowali to co było proste w ia.Jak będziesz jeździł dużo na krótkich odcinkach kłopoty gwarantowane.W a wypalało się przy 80% zapełnienia w b różnie.Gdy auto sprawne wypalanie co 440 min pracy silnika.Gdy coś się dzieje złego to czas od wypalania do kolejnego maleje.Jezeli masz wątpliwości co do adblu to można tam sprawdzić ten system.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
To o czym wspominasz jest też dostępne do innych samochodów, sam z tego korzystam. Jednak co do czcionki to jak masz w aucie apple car play lub android auto to czcionka jest już większa.
W moim zaobserwowałem wypalanie max co 200 km a na temat pracy silnika w min to nie obserwowałem. Najniżej w % to zaczynało od 80%
-
dany1107
- Nowicjusz
Ogólnie założyłem temat bo dziwnie to wygląda, dymka puszcza, adblue rośnie zamiast maleć, dpf miał 7% jakiś czas temu, teraz 2%, nie odczułem nic żeby wypalał bo jazda po mieście. A wedle apki wypalanie ostatnie było 25 km temu. Zastanawiam się czy ktoś tego nie wylogował.
-
Debon
- Nowicjusz
Jak auto będzie zagrzane to pochyl się w okolicy przednich drzwi ,powinno być słychać wtryskiwacz adblue.Jeżeli nie,to za tylnym prawym kołem jest zbiornik adblue.Od dołu go widać Jest tam klapka,jeżeli dobrze pamiętam to na dwa zatrzaski i śrubkę.Po zdjęciu sprawdź czy wszystkie wtyczki są podpięte.Jeżeli ktoś wyprogramował adblue to i tak by system nie pracował trzeba odpiąć wtyczki pompy i wtrysku.Co do spadku % zapełnienia się dpf po wypalaniu np.z6 do 2 w insigni b jest też taka opcja jak wypalanie pasywne.Na czym to dokładnie polega nie jestem w stanie Ci powiedzieć ale faktem jest że nawet bez wypalania aktywnego stopień zapełnienia dpf niekiedy maleje .Ja jeżdżąc wcześniej IA często widziałem w lusterkach dym kiedy wypalało dpf ,w IB nigdy nie widziałem dymu nawet jadąc nocą przed innymi samochodami.Silnik w mojej to B20DTR
Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
Co zrobić aby można było wyświetlać wszystkie zakładki carscanera ?
Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
Mam CarPlay ale na wyświetlaczu mogę zobaczyć tylko pulpit z prędkościąZbyszek01 pisze: ↑28 wrz 2025, o 17:21To o czym wspominasz jest też dostępne do innych samochodów, sam z tego korzystam. Jednak co do czcionki to jak masz w aucie apple car play lub android auto to czcionka jest już większa.
IMG_6406.jpg
W moim zaobserwowałem wypalanie max co 200 km a na temat pracy silnika w min to nie obserwowałem. Najniżej w % to zaczynało od 80%
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Jakiś interfejs diagnostyczny (np. elm327) i aplikacja (darmowa) car scanner.
W tej aplikacji wstawiasz sobie na str co chcesz i co potrzebujesz.
W tej aplikacji wstawiasz sobie na str co chcesz i co potrzebujesz.
-
Debon
- Nowicjusz
To wszystko mam.Bardziej chodziło mi o to jak skonfigurować panele w telefonie -miałem tylko panel z obrotami silnika i prędkością-tylko to wyświetlało mi się na wyświetlaczu auta.Dlatego pisałem o małej czcionce.Ale już sobie poradziłem.
-
dany1107
- Nowicjusz
W tygodniu będę wymieniał wszystkie filtry i olej to się okaże. Dzięki wielkie za pomysł jak to sprawdzić.Debon pisze: ↑5 paź 2025, o 01:27Jak auto będzie zagrzane to pochyl się w okolicy przednich drzwi ,powinno być słychać wtryskiwacz adblue.Jeżeli nie,to za tylnym prawym kołem jest zbiornik adblue.Od dołu go widać Jest tam klapka,jeżeli dobrze pamiętam to na dwa zatrzaski i śrubkę.Po zdjęciu sprawdź czy wszystkie wtyczki są podpięte.Jeżeli ktoś wyprogramował adblue to i tak by system nie pracował trzeba odpiąć wtyczki pompy i wtrysku.Co do spadku % zapełnienia się dpf po wypalaniu np.z6 do 2 w insigni b jest też taka opcja jak wypalanie pasywne.Na czym to dokładnie polega nie jestem w stanie Ci powiedzieć ale faktem jest że nawet bez wypalania aktywnego stopień zapełnienia dpf niekiedy maleje .Ja jeżdżąc wcześniej IA często widziałem w lusterkach dym kiedy wypalało dpf ,w IB nigdy nie widziałem dymu nawet jadąc nocą przed innymi samochodami.Silnik w mojej to B20DTR
Dodano po 2 minutach 51 sekundach:Mam CarPlay ale na wyświetlaczu mogę zobaczyć tylko pulpit z prędkościąZbyszek01 pisze: ↑28 wrz 2025, o 17:21To o czym wspominasz jest też dostępne do innych samochodów, sam z tego korzystam. Jednak co do czcionki to jak masz w aucie apple car play lub android auto to czcionka jest już większa.
IMG_6406.jpg
W moim zaobserwowałem wypalanie max co 200 km a na temat pracy silnika w min to nie obserwowałem. Najniżej w % to zaczynało od 80%Co zrobić aby można było wyświetlać wszystkie zakładki carscanera ?