--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ilość sadzy w DPF po Chiptunnigu B20DTH

ODPOWIEDZ
VoyteQ
Użytkownik
Auto: INSIGNIA B
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 1 raz

Ilość sadzy w DPF po Chiptunnigu B20DTH

Post autor: VoyteQ » 28 paź 2025, o 22:42

Czołem,
zauważyłem u siebie pewną anomalie po zrobieniu chipa w mojej B20DTH. Zastanawiam się czy tak to powinno być czy jednak jest źle dobrana mieszanka paliwowo powietrzna co skutkuje zbyt dużą ilością produkowanej sadzy.
Na dole wrzucam dwa screeny dotyczące procentowej ilości sadzy.

Pierwszy gdy jechałem sobie na trasie do Włoch i ilość procentowa sadzy w DPF była znikoma. Drugi po chipie jak ta ilość potrafi mocno rosnąc nawet do 40% na przestrzeni 300km od poprzedniej procedury wypalania.

Prosiłbym osoby mające chipa oraz używające car scannera o sprawdzenie tych wartości u siebie i wrzucenie screena. Najlepiej chwile przed interwałem wypalania dpf. Czyli jak proces jest blisko ale jeszcze nie ruszyła procedura wypalania. Będę miał porównanie jaki procent u was sadzy gromadzi się przed wypalaniem. Dla jasności parametr nazywa się "DPF SOOT" i jest wyrażony w procentach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”