--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

AdBlue

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz
Auto: Insignia B ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Legionowo
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

AdBlue

Post autor: Pro » 15 lip 2022, o 15:59

W forum o IB nie ma tematów o Adblue, więc czas to zmienić
Trzeci dzień urlopu, w poniedziałek ruszamy na wojaże. Co może się nie udać? No właśnie, Adblue.
Jechałem sobie spokojnie, aż tu nagle informacja "pojazd wkrótce" i check engine. 2 kilometry dalej ikonka adblue i informacja "nadmierna emisja, sprawdź Adblue". Po sprawdzeniu błędów luzik: P20EE-00 I P2BAD-00. Z opisów generalnie nic nie wynika. Skasowałem i nie wróciły, dolałem też Adblue. Ale! Ekran z informacją "nadmierna emisja..." cały czas przysłania mi menu, a do tego po 20 km zaczął odliczać dystans do niemożliwości uruchomienia.
Jakies pomysły?
Terminy w ASO kosmos, w sobotę i niedzielę większość warsztatów zamknięta.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Re: AdBlue

Post autor: mazmarcin » 15 lip 2022, o 16:43

Musisz zrobić test systemu adblue przez gds2. Tam Ci pokaże sprawność ukladu procentowo lub co zakłóca jego prace. Jak test przejdzie to licznik wróci. Jak nie to nie.
Jak byś gdzieś jechał a licznik będzie ku końcowi czyli bliski 0 km to skasuj błędy i znowu będzie 50 km zapasu. Bo jak dojdzie do 0 to laweta bo nie odpalisz.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 15 lip 2022, o 17:45

Może się skusisz? Ja to stosuję od półtora roku w swoim kocie i spokój jak na razie. Pierwszy raz zalałem podwójną dawkę.

https://allegro.pl/oferta/tunap-988-nas ... OTg5Yjg%3D

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz

Post autor: Pro » 15 lip 2022, o 17:52

Kupiłem już ten szuwaks. Jutro zaleje. Ale to co najbardziej mnie boli, to odliczający licznik do nieuruchomienia. Dowiedziałem się, że może to samo też przejść, wydaje mi się, że musi być ustalona liczba odpaleń bez błędu. Póki co mam jakieś 4 i 30 km przejechane.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 15 lip 2022, o 18:17

Tak jest jak piszesz. Może samo się wyłączyć jak wszystko wróci do normy przez parę odpaleń.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 15 lip 2022, o 18:17

Na forum kota chwalą że nie mają problemów, potwierdzone w serwisie że taki leją.
https://www.google.com/search?client=sa ... 8&oe=UTF-8

Awatar użytkownika
Pro
Klubowicz

Post autor: Pro » 18 lip 2022, o 15:01

Okey, dzisiaj problem sam się chwilowo rozwiązał. Szuwaks nalany, zobaczymy co będzie.
Informacyjnie, aby licznik przestał odliczać musi nie wystąpić błąd przy określonych warunkach. Jakich? Nie mam pojęcia
Niemniej w torque jest coś takiego, jak emissions readiness s/ DTC. Jest to ni mniej ni więcej jak informacja dla diagnostów w USA, że w aucie błędy od DPF i innych sond lambda nie zostały usunięte przed badaniem. Wszystkie wskazanie tych testów zeruja się przy każdym usuwaniu błędów. Aby aktywowały się na nowo, trzeba wyjeździć w odpowiedni sposób określona liczbę tzw drive cycle. Każda marka ma inne. I u mnie licznik zaczął być na nowo widoczny w momencie, jak został zakończony test scr/NOx. Oczywiście nie jest to w pełni celowe działanie europejskich inżynierów Opla, żeby zaczęło to działać jak jakis test na rynek amerykański zostanie spełniony. Raczej połączenie dwu funkcji.
Niestety, przez mała / bardzo mała liczbę silników ZS w USA, nie znalazłem nigdzie drive cycle dla samochodów GM, więc to że warunki zostały spełnione to raczej przypadek. Przejechałem ponad 200 km po różnych drogach, zaś self test został zakończony w korku w mieście. Prawdopodobnie jest to też powiązane z testem NOx oferowanym przez GDS2 , o czym wspominał mi Mazmarcin. Ale pewności nie mam. Póki co układ zostaje po staremu, ale raczej jego żywot w moim aucie jest przesądzony

abderyta
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 209KM e
Miasto: Łomża

Post autor: abderyta » 15 maja 2023, o 11:22

Witam.

Mam problem a Adblue.

Był wymieniony jeden wtrysk paliwa, przepustnica i czyszczony DPF. Po wszystkim zaczęło się odliczanie km do niemożności restartu.

Zbiornik Adblue pełen,
Oba czujniki Nox sprawne,
Czujnik poziomu działa
Pompa sprawna
Nie ma żadnych błędów

Nie przechodzi komputerowej adaptacji SCR. Co robić?

Awatar użytkownika
ZicO
Forumowicz
Auto: Insignia Biturbo
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: ZicO » 17 maja 2024, o 08:55

Adblue w tym aucie to jakiś dramat.
Zbiornik zapełniony w 97% wyskakuje komunikat o niemożliwości kontynuowania podróży za 900km
Okej zdarza się serwis, początkowy problem z diagnozą po czym wymieniony wtrysk adblue na szczęście auto na gwarancji.
Poczytałem i po odbiorze zalałem podwójną dawkę dodatku Tunap.
Miesiąc czasu ponownie komunikat, tym razem czujnik nox
Auto 100tyś przebiegu i strach nim jeździć.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z programowego wyłączania adblue ?
Mam w wakacje do zrobienia kilka tysięcy kilometrów i na samą myśl o możliwości wyświetlenia się komunikatu robi mi się niedobrze.
Poprzednia Insignia A polift przez ponad 4 lata nie wyświetliła żadnego komunikatu (oprócz świecy) i nigdy z przymusu nie była w serwisie, Inisignia B trzy razy w Aso przez 3 miesiące.

piek
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Rok produkcji: 2017
Miasto: Inne
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: piek » 25 wrz 2024, o 22:42

Mam taki sam przypadek jak autor Pro, czyli błędy P20EE-00 I P2BAD-00 które śerdnio co 2 tygodnie co 200-300km wyskakują mi te błędy i informacja na liczniku, kasuje błędy - brak błędów po następnych uruchomieniach, ale napis zostaje. Po ok 30km zaczyna odliczać 898km do unieruchomienia. Jazda głównie miasto i po trzech takich sytuacjach wyliczyłem że po 40km wraca wszystko do normy. W/g mnie to wyglada tak jak by puścił sobie dymka czujnik NOX wykrywa złą emisję spalin i komputer testuje czy to się powtórzy czy nie, jak nie to ekran wraca do normy i przestaje odliczać. Pytanie co powoduje te błędy ? A AdBlue kolego jak masz po lifta komputer E45 to nikt narazie w Polsce i europie nie robi, Kolega Pro pojawia ci się cześciej te błędy ? Rozwiązałeś może ten problem ?

BJA
Nowicjusz
Auto: Insignia A Sport
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Bolesławiec
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: BJA » 26 wrz 2024, o 19:34

O dawna stosuje do AdBlue dodatek:
TUNAP 987 SYSTEMOWY DODATEK AKTYWNY MICROFLEX SCR 2W1 - 250ML
Dbam o to, aby zbiornik był pełen i nie następowała krystalizacja na sciankach.
Od dwu lat- zero problemów.

Z mondrych stron można wyczytać:
"Płyn AdBlue bywa zanieczyszczony. Żeby uniknąć krystalizacji płynu w obrębie pompy AdBlue, na wtryskiwaczu, w katalizatorze SCR, a nawet w zbiorniku i przewodach, warto prewencyjnie dolewać do AdBlue (nie do oleju napędowego) preparat Tunap Microflex 988 lub 986 - nawet jeśli nie ma jeszcze objawów awarii ze strony układu AdBlue. Tunap 988 działa czyszcząco, przywracająco na wtryskiwacz AdBlue i katalizator SCR, jednak lejmy preparat nawet do nowego samochodu. Butelka 250 ml Tunap 988 powinna wystarczyć na 50 tys. km, przy zużyciu AdBlue 2 l/1000 km."

TUNAP 987 - to nowsza wersja.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 26 wrz 2024, o 21:16

Od prawie 4 lat używam 988 i do tej pory bez problemów. Mała różnica u mnie w tankowaniu AdBlue, tankuje po 5 L aby zawsze mieć świeży.

piek
Nowicjusz
Auto: Insignia B
Miasto: Inne

Post autor: piek » 28 wrz 2024, o 13:19

Też zalałem Tunap miesiąc temu, a auto mam od 2 mies i poprzedni własciciel napewno nie lał więc może jeszcze trochę trzeba pojeżdzić żeby się wszystko oczyściło ? Bo i tak już 2 razy zapalił się check z błędami P20EE-00 I P2BAD-00 i tak jaj wyżej opisywałem. Ale post jest o problemie AdBlue i tych 2 błędach co powoduje ich zapalanie i co wymienić lub wyczyścić żeby się te błedy nie pojawiały ? Może ktoś to przerabiał już wcześniej ?

H2owoda
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: H2owoda » 15 lis 2024, o 18:46

abderyta pisze:
15 maja 2023, o 11:22
Witam.

Mam problem a Adblue.

Był wymieniony jeden wtrysk paliwa, przepustnica i czyszczony DPF. Po wszystkim zaczęło się odliczanie km do niemożności restartu.

Zbiornik Adblue pełen,
Oba czujniki Nox sprawne,
Czujnik poziomu działa
Pompa sprawna
Nie ma żadnych błędów

Nie przechodzi komputerowej adaptacji SCR. Co robić?
Czy udało się rozwiązać problem. Mam to samo i nikt nie potrafi sobie z tym poradzić

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 15 lis 2024, o 19:43

Co znaczy nikt nie potrafi? Co było robione ? Próbowałeś to co wyżej pisali?

Holios
Użytkownik
Auto: BMW G31
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Holios » 18 lis 2024, o 06:23

H2owoda pisze:
15 lis 2024, o 18:46

Czy udało się rozwiązać problem. Mam to samo i nikt nie potrafi sobie z tym poradzić
Jeśli rozpoczęło się odliczanie to znaczy że jest usterka układu i jest zapisany błąd w sterowniku. To że ktoś nie odczytuje tych błędów może oznaczać że ma kiepski komputer albo nie wie co czytać.

Podłącz pod oryginalny komputer GM albo jakiegoś porządnego Boscha

rino87
Nowicjusz
Auto: Insignia B 2.0 CDTI
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Wwa

Post autor: rino87 » 3 wrz 2025, o 14:25

Witam. Mi również świeżo po zakupie Insigni B 2.0cdti wyskoczyły oba błędy na raz P20EE oraz P2BAD. Podpinałem komputer u swojego mechanika. Błędy pokazał ale pytanie czy w ASO będą mogli sprawdzić dokładnie co jest przyczyną (pompa ad blue, wtrysk czy któryś z czujników nox). Pytanie czy w ASO ze swoim oprogramowaniem będą mogli postawić konkretną diagnozę. Dajcie znaka jeśli ktoś kojarzy ten temat. U nich podpięcie kosztuje 400zł ale może dadzą dokładniejsze info niż komputer zwykłego mechanika do wielu marek aut. Chciałbym jakoś udowodnić sprzedającemu, że mnie oszukał i to nie mi pierwszy raz wyskoczyły te błędy tylko sprzedający skasował je i świadomie sprzedał auto z ukrytą wadą. Z góry dziękuję za wsparcie.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 3 wrz 2025, o 17:12

Żaden z tych błędów nie wskazuje co jest dokładnie przyczyną ich powstawania i w aso nic nie pomogą za te 400. A licznik odlicza km do ponownego niemożliwego rozruchu silnika ?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 3 wrz 2025, o 17:22

rino87 pisze:
3 wrz 2025, o 14:25
Witam. Mi również świeżo po zakupie Insigni B 2.0cdti wyskoczyły oba błędy na raz P20EE oraz P2BAD. Podpinałem komputer u swojego mechanika. Błędy pokazał ale pytanie czy w ASO będą mogli sprawdzić dokładnie co jest przyczyną (pompa ad blue, wtrysk czy któryś z czujników nox). Pytanie czy w ASO ze swoim oprogramowaniem będą mogli postawić konkretną diagnozę. Dajcie znaka jeśli ktoś kojarzy ten temat. U nich podpięcie kosztuje 400zł ale może dadzą dokładniejsze info niż komputer zwykłego mechanika do wielu marek aut. Chciałbym jakoś udowodnić sprzedającemu, że mnie oszukał i to nie mi pierwszy raz wyskoczyły te błędy tylko sprzedający skasował je i świadomie sprzedał auto z ukrytą wadą. Z góry dziękuję za wsparcie.
Ale błędy są wadą ukrytą? Są generowane z różnych powodów, większość jest mało ważna i ludzie je kasują bo można. Jak już podłączaliście to sprawdziliście ile km wcześniej były kasowane? Chodzi mi o czas okołozakupowy. Jest mnóstwo błędów komunikacyjnych wynikających z krótkotrwałych spadków napięć. Natomiast systemy katalizacji spalin bardzo tracą sprawność wraz z upływem lat a te auto na pewno jest już po gwarancji. Sondy nox też zwykle wytrzymują kilka lat i tak jak akumulator trzeba je wymieniać. Twoje auto ma już 8 lat i pewnie trochę przebiegu, zapewne ktoś sprzedał aby już tych sond nie wymieniać, być może też kwota zakupu była „dobra”. Ja auto sprzedaję jak opony trzeba już wymienić 😆 i ubawiłabym się gdyby mi kupujący odezwał się potem że wadą ukrytą są opony które trzeba wymienić. Po to robi się dobrą cenę aby takie bzdety uwzględnić.
Natomiast nie jedź do ASO jeśli błędy były kasowane przez Twoich mechaników lub jakoś tuż przed zakupem, bo oni i tak zobaczą tylko to co było od kasowania. Szkoda więc kasy. No chyba że po podłączeniu przez Twojego mechanika jest info że były kasowane kilkadziesiąt tys km temu.

Ralf1988
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia B
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Świdnica

Post autor: Ralf1988 » 26 paź 2025, o 13:37

Pro pisze:
18 lip 2022, o 15:01
Okey, dzisiaj problem sam się chwilowo rozwiązał. Szuwaks nalany, zobaczymy co będzie.
Informacyjnie, aby licznik przestał odliczać musi nie wystąpić błąd przy określonych warunkach. Jakich? Nie mam pojęcia Obrazek
Niemniej w torque jest coś takiego, jak emissions readiness s/ DTC. Jest to ni mniej ni więcej jak informacja dla diagnostów w USA, że w aucie błędy od DPF i innych sond lambda nie zostały usunięte przed badaniem. Wszystkie wskazanie tych testów zeruja się przy każdym usuwaniu błędów. Aby aktywowały się na nowo, trzeba wyjeździć w odpowiedni sposób określona liczbę tzw drive cycle. Każda marka ma inne. I u mnie licznik zaczął być na nowo widoczny w momencie, jak został zakończony test scr/NOx. Oczywiście nie jest to w pełni celowe działanie europejskich inżynierów Opla, żeby zaczęło to działać jak jakis test na rynek amerykański zostanie spełniony. Raczej połączenie dwu funkcji.
Niestety, przez mała / bardzo mała liczbę silników ZS w USA, nie znalazłem nigdzie drive cycle dla samochodów GM, więc to że warunki zostały spełnione to raczej przypadek. Przejechałem ponad 200 km po różnych drogach, zaś self test został zakończony w korku w mieście. Prawdopodobnie jest to też powiązane z testem NOx oferowanym przez GDS2 , o czym wspominał mi Mazmarcin. Ale pewności nie mam. Póki co układ zostaje po staremu, ale raczej jego żywot w moim aucie jest przesądzony Obrazek
Jak udalo sie rozwiazac problem? Czy licznik odblokowal sie po dolaniu dodatku do ad blue? Mam dokladnie to samo. Zrobione prawie 200 km od skasowania bledu ( nie wrocil) a licznik nadal odlicza…. Prosze o jakas wskazowke

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik diesla”