--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
- konikkr
- Klubowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Syrynia
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Ciśnienie oleju
Mi nic oleju nie wyleciało, a nie wycagasz jej całkowicie lecz ok 1cm.
Wysłane z mojego Samszunga
Wysłane z mojego Samszunga
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Oki.to dobrze bo 3 tygodnie temu wymieniłem olej w skrzyni ,wałem 2.4l i nic mi na dolewke nie zostało dzięki.
-
professional.fix
Mam pytanie jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju w Insigni 2.0 cdti 160km A20DTH przebieg auta 240tys. ?
Dokonałem pomiaru i wyszlo mi:
Po rozgrzaniu
Bieg jałowy 1,5 Bar
1000 obrotów 2 Bar
1500 obrotów 3,2 Bar
2000 obrotów 4,2 Bar
2500 obrotów 5,2 Bar
3000 obrotów 5,4 Bar
4000 obrotów 5,6 Bar
Wiec pytanie do Was co o tym myśleć czy te wartości nie są zawyżone ? a jeśli tak to jaka możne być przyczyna.
Dokonałem pomiaru i wyszlo mi:
Po rozgrzaniu
Bieg jałowy 1,5 Bar
1000 obrotów 2 Bar
1500 obrotów 3,2 Bar
2000 obrotów 4,2 Bar
2500 obrotów 5,2 Bar
3000 obrotów 5,4 Bar
4000 obrotów 5,6 Bar
Wiec pytanie do Was co o tym myśleć czy te wartości nie są zawyżone ? a jeśli tak to jaka możne być przyczyna.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Mi jak badali ciśnienie po wymianie uszczelki smoka to na biegu jałowym było 2 bary
przy około 2250 obrotów 6 barów.
Moje wartości trochę różnią się od twoich lecz nie wiem jakie powinny być odpowiednie.
Ty wymieniłeś tą uszczelkę czy jeździsz na oryginalnej?
przy około 2250 obrotów 6 barów.
Moje wartości trochę różnią się od twoich lecz nie wiem jakie powinny być odpowiednie.
Ty wymieniłeś tą uszczelkę czy jeździsz na oryginalnej?
-
professional.fix
Ja uszczelki nie wymieniałem zrobię to przy następnej wymianie oleju. 2 Bary miałem na jałowym nie rozgrzanym. Czekamy na informacje na temat prawidłowego ciśnienia.
-- 27 kwi 2017, o 22:26 --
W książce napraw Haynes znalazłem tylko informacje że ciśnienie na biegu jałowym przy 100 stopniach conajmniej 1 Bar. Czy ktoś ma wiecej oficjalnych informacji na temat prawidlowego minimalnego i maksymalnego ciśnienia na pompie oleju ?
-- 27 kwi 2017, o 22:26 --
W książce napraw Haynes znalazłem tylko informacje że ciśnienie na biegu jałowym przy 100 stopniach conajmniej 1 Bar. Czy ktoś ma wiecej oficjalnych informacji na temat prawidlowego minimalnego i maksymalnego ciśnienia na pompie oleju ?
-
kusmi
Mam problem od wielu tygodni ze swoją Insignią, niskie ciśnienie tylko przy pierwszym starcie silnika 2.0 CDTI a20dth w dobie. Uszczelka smoka wymieniana już 3 razy.(w dwóch różnych serwisach) Jak auto postoi dłużej niż 15 godzin przy rozruchu pojawia się wymieniony komunikat. Proszę o pomoc, ciśnienie było sprawdzane na zimnym i ciepłym silniku manometrem i jest książkowe według mechanika. Olej Millers, filtr oleju Mann.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Jeżeli ciśnienie na manometrze jest książkowe, to są dwie prawdopodobne przyczyny wyskakiwania komunikatu.
Pierwszą jest wadliwy czujnik ciśnienia oleju, który na początku wskazuje zaniżone wartości i wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju.
Drugą przyczyną jest spływanie oleju z pompy olejowej do miski podczas dłuższego postoju spowodowane nieszczelnością. Przy czym nie musi to byś nieszczelność uszczelki smoka.
Zgodnie z zasadami hydrodynamiki jeżeli koniec smoka jest zanurzony w oleju i do układu nie dostaje się powietrze to olej nie powinien spływać z układu smok-pompa. Jeżeli układ ma nieszczelność to dostaje się do niego powietrze i po wyrównaniu ciśnień (z atmosferycznym) olej spływa z układu do miski. Na początku pompa króciutko pracuje na sucho (czego może nie wykryć analogowy manometr) i czujnik wskazuje niskie ciśnienie oleju.
W takim przypadku należałoby sprawdzić szczelność smoka (głównie powyżej poziomu oleju w misce) i szczelność połączeń pompy olejowej). Ale na początku sprawdziłbym dokładnie obudowę filtra oleju. Jej uszkodzenie również powoduje dostawanie się powietrza i spływanie oleju po dłuższym postoju. Ostatnią przyczyną jest niesprawność samej pompy olejowej, ale najpierw trzeba sprawdzić obudowę filtra, bo wydaje mi się, że mechanik zweryfikował pozostałe elementy układu smarowania.
Pierwszą jest wadliwy czujnik ciśnienia oleju, który na początku wskazuje zaniżone wartości i wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju.
Drugą przyczyną jest spływanie oleju z pompy olejowej do miski podczas dłuższego postoju spowodowane nieszczelnością. Przy czym nie musi to byś nieszczelność uszczelki smoka.
Zgodnie z zasadami hydrodynamiki jeżeli koniec smoka jest zanurzony w oleju i do układu nie dostaje się powietrze to olej nie powinien spływać z układu smok-pompa. Jeżeli układ ma nieszczelność to dostaje się do niego powietrze i po wyrównaniu ciśnień (z atmosferycznym) olej spływa z układu do miski. Na początku pompa króciutko pracuje na sucho (czego może nie wykryć analogowy manometr) i czujnik wskazuje niskie ciśnienie oleju.
W takim przypadku należałoby sprawdzić szczelność smoka (głównie powyżej poziomu oleju w misce) i szczelność połączeń pompy olejowej). Ale na początku sprawdziłbym dokładnie obudowę filtra oleju. Jej uszkodzenie również powoduje dostawanie się powietrza i spływanie oleju po dłuższym postoju. Ostatnią przyczyną jest niesprawność samej pompy olejowej, ale najpierw trzeba sprawdzić obudowę filtra, bo wydaje mi się, że mechanik zweryfikował pozostałe elementy układu smarowania.
-
Bodex
Nie znam budowy w szczegółach tego silnika , ale powinien mieć zawór zwrotny gdzieś we układzie pompy olejowej tak żeby po wyłączeniu nie uciekało wszystko do miski .
Czujnik ciśnienia może być uszkodzony i na zimnym źle działa ..,?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
Tu jest opisany podobny problem. Niestety skończyło się na wymianie pompy olejowej.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3262160.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3262160.html
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Zaworek chyba jest w podstawie filtra oleju. W pompie nie ma czegoś takiego.Bodex pisze:Nie znam budowy w szczegółach tego silnika , ale powinien mieć zawór zwrotny gdzieś we układzie pompy olejowej tak żeby po wyłączeniu nie uciekało wszystko do miski .
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Sprawdź manometrem po dłużyszm postoju, zobaczysz jak długo trzeba czekać na pojawienie się odpowiedniego ciśnienia w układzie
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Primex
Właśnie jestem w trakcie wymiany tej nieszczęsnej uszczelki smoka. Insignia A20DTH MY 2011. Otworów w skrzyni brak, zdecydowałem sie na wiercenie. Jakby ktoś sie jeszcze wahal to nie ma sie czego bać, dwa otworki wywiercone i śruby bez problemu odkręcone. Jedyny problem jest z odkręceniem srub pod podpora polosi.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Taka zabawna historyjka z wczoraj...
Żona rozmawiała ze znajoma o autach... (Super co
)
I okazało sie, ze znajoma w 2009r kupiła nowa Insignie. Ogólnie niezadowolona bo ciagle cos musiała robic. Teraz auto ma 160kkm. Niestety niedawno silnik sie zatarł, bo... UWAGA!
Kobieta od 2 lat jeździła z komunikatem o ciśnieniu oleju i w miedzy czasie 6 razy była u mechanika, ktory mowil ze jest wszystko ok, wszystko sprawdzone.. niby naprawa, tzn wymiana silnika 9k zł.
Żona jej powiedziała, ze ja tez jeżdzę insignia a ona na to... O to powiedz mu, ze musi na to uważać.
Ż: ale on jezdzi benzyna
PS auto bedzie na sprzedaż
EDIT:
Taki fajny filmik znalazłem
https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=hyxxr1lKUJw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Żona rozmawiała ze znajoma o autach... (Super co
I okazało sie, ze znajoma w 2009r kupiła nowa Insignie. Ogólnie niezadowolona bo ciagle cos musiała robic. Teraz auto ma 160kkm. Niestety niedawno silnik sie zatarł, bo... UWAGA!
Kobieta od 2 lat jeździła z komunikatem o ciśnieniu oleju i w miedzy czasie 6 razy była u mechanika, ktory mowil ze jest wszystko ok, wszystko sprawdzone.. niby naprawa, tzn wymiana silnika 9k zł.
Żona jej powiedziała, ze ja tez jeżdzę insignia a ona na to... O to powiedz mu, ze musi na to uważać.
Ż: ale on jezdzi benzyna

PS auto bedzie na sprzedaż
EDIT:
Taki fajny filmik znalazłem
https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=hyxxr1lKUJw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Alex20
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiTurbo
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Koszalin
Witam,
pozwolę się wtrącić w tym temacie.
W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wymianę tej uszczelki smoka i przy okazji uszczelnienie czujnika poziomu oleju, który jest również w misce.
Okazuje się że bez tych otworów można również miskę zdemontować.
Myślę że odkręca się kołnierz skrzyni i się ją odsuwa o te 2-3 cm.
Dodam że skrzynka kątowa będzie zdemontowana do uszczelnienia prawej półosi i wału napędowego, być może to właśnie ułatwi odsunięcie skrzyni biegów.
Koszt razem ma być 2800 zł.
Pozdrawiam,
piszcie dalej na ten temat nowości jak są...
Po całej operacji w ASO dam znać jak było naprawdę ...
pozwolę się wtrącić w tym temacie.
W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wymianę tej uszczelki smoka i przy okazji uszczelnienie czujnika poziomu oleju, który jest również w misce.
Okazuje się że bez tych otworów można również miskę zdemontować.
Myślę że odkręca się kołnierz skrzyni i się ją odsuwa o te 2-3 cm.
Dodam że skrzynka kątowa będzie zdemontowana do uszczelnienia prawej półosi i wału napędowego, być może to właśnie ułatwi odsunięcie skrzyni biegów.
Pozdrawiam,
piszcie dalej na ten temat nowości jak są...
Po całej operacji w ASO dam znać jak było naprawdę ...
-
flapu
2800 ??? WTF ???
Ja się zmieściłem w 350 a w skrajnym wypadku by było 650... no może jeszce z czujnikiem poziomu oleju trochę drożej.
Co skłania do zlecenia za taką kwotę ?
Ja się zmieściłem w 350 a w skrajnym wypadku by było 650... no może jeszce z czujnikiem poziomu oleju trochę drożej.
Co skłania do zlecenia za taką kwotę ?
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
Po całej operacji w ASO dam znać jak było naprawdę ...[/quote]
Kolego Alex20, u mnie taka operacja kosztowała 550 PLN(coś jeszcze oprócz tego było dłubnięte), też w BiTurbo z 4x4.
Z tym, że ja nie robiłem w ASO tylko w Niezależnym Serwisie Opla, chłopaki znają się na rzeczy.
PS
Mi ASO krzyknęło +/- 1800 PLN za wymiane.
Po całej operacji w ASO dam znać jak było naprawdę ...[/quote]
Kolego Alex20, u mnie taka operacja kosztowała 550 PLN(coś jeszcze oprócz tego było dłubnięte), też w BiTurbo z 4x4.
Z tym, że ja nie robiłem w ASO tylko w Niezależnym Serwisie Opla, chłopaki znają się na rzeczy.
PS
Mi ASO krzyknęło +/- 1800 PLN za wymiane.
- Alex20
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiTurbo
- Miasto: Koszalin
Do tej wymiany uszczelki smoka i uszczelnienia czujnika poziomu oleju dochodzi kosztowne uszczelnienie wału napędowego i prawej półosi, tak jak pisałem.
Uszczelnienie tej półosi wbrew pozorom nie jest proste, trzeba zdemontować skrzynkę kątową i ją rozebrać.
Jest tam taki wałek drążony i ma zaślepkę która jest luźna, rzadki przypadek ale jednak...
Dobrze będzie jak się obejdzie bez wymiany na nową - nowa 1200 zł.
Podobno jako dla stałego klienta spróbują to jakoś zaślepić, gdyż to jedyny sposób.
Tyle wiem na dziś.
Uszczelnienie tej półosi wbrew pozorom nie jest proste, trzeba zdemontować skrzynkę kątową i ją rozebrać.
Jest tam taki wałek drążony i ma zaślepkę która jest luźna, rzadki przypadek ale jednak...
Dobrze będzie jak się obejdzie bez wymiany na nową - nowa 1200 zł.
Podobno jako dla stałego klienta spróbują to jakoś zaślepić, gdyż to jedyny sposób.
Tyle wiem na dziś.
-
remi01
Witam,
przedstawię się, mam na imię Maciek i jest to mój pierwszy post, ponieważ dopiero od niedawna zostałem posiadaczem Insigni.
Niestety "od razu" proszę Was o pomoc.
Mój problem:
Po przekręceniu kluczyka. Awaria samochodu. Proszę się zgłosić do serwisu. błąd jeden: P0520-00 - czujnik ciśnienia oleju.
Po skasowaniu wraca po 2 sekundach.
Natomiast jeżeli zapalimy samochód i na zapalonym silniku skasujemy - błąd nie powraca.
Jeżeli przy następnym przekręceniu kluczyka auto zapalimy "od razu" - też błąd nie wyskakuje.
A jeżeli przekręcimy kluczyk i bez zapalania poczekamy ok. 10 sekund komunikat o awarii.
Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem i co może być przyczyną?
pozdrawiam,
przedstawię się, mam na imię Maciek i jest to mój pierwszy post, ponieważ dopiero od niedawna zostałem posiadaczem Insigni.
Niestety "od razu" proszę Was o pomoc.
Mój problem:
Po przekręceniu kluczyka. Awaria samochodu. Proszę się zgłosić do serwisu. błąd jeden: P0520-00 - czujnik ciśnienia oleju.
Po skasowaniu wraca po 2 sekundach.
Natomiast jeżeli zapalimy samochód i na zapalonym silniku skasujemy - błąd nie powraca.
Jeżeli przy następnym przekręceniu kluczyka auto zapalimy "od razu" - też błąd nie wyskakuje.
A jeżeli przekręcimy kluczyk i bez zapalania poczekamy ok. 10 sekund komunikat o awarii.
Czy spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem i co może być przyczyną?
pozdrawiam,