--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria świecy błąd przegrzania silnika

ODPOWIEDZ
Mr.D
Nowicjusz
Auto: EcoFlex 2.0 160 KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Tarnów

Awaria świecy błąd przegrzania silnika

Post autor: Mr.D » 13 maja 2017, o 11:30

Witam!
Nie wiem czy dobry dział, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.
Ostatnio przy włączaniu wyskakiwał mi komunikat "Awaria pojazdu..." po podpięciu okazało się, że coś ze świecą żarową (z czujnikiem). Świecę wymieniłem we wtorek, komunikat się nie pojawia. W środę wieczorem wracają do domu podjechałem pod sklep i zatrzymalem się i słyszę że włączył się wentylator, na zegarze coś koło 70 stopni, jechalem spokojnie bez szaleństw korków itd. W czwartek do poludnia po przejechaniu 5 km w miescie przy temperaturze na zegarze 90 stopni nagły skok temperatury do 130 i komunikat" przegrzany silnik..." zjechalem zgasiłem silnik. Po podpieciu błąd: niskie cisnienie na cylindrze 2 i coś z pływakiem, płyn chłodniczy gorący ale na pewno nie wrzątek. Błędy wykasowane temp. spadła do okolko 80. Auto odpaliło i bez proiblemów dojechałem do domu (5 km) W piątek rano jadę do pracy po przejechaniu okolo 2 km nagły spadek mocy, obroty falują pomiedzy 800 a 1500, zjechałem na parking, spróbowałem przegazować na luzie, max obroty jakie mi się udalo uzuskać to 2,5 tyś. Po pracy odpalam wszystko ok, więc pojechałem odstawić auto do znajomego, około 20 km po trasie bez żadnych niespodzianek, po przyjeździe na miejsce temp 90 stopni i oczywiscie włączony wentylator. Z tego co sobie teraz przypominam wentylator dość często mi się włączał wcześniej po zakończeniu jazdy, nawet w dni chłodne. O co chodzi, miał ktoś coś takiego???? Jakieś sugestie??? Isia bez dpf-a i egr-u. Jeżdże jeszcze bez włączonej klimy. Większość jazdy w mieście. Isia to 2.0 160 KM ecoflex z 2010 roku przebieg 210000

-- 13 maja 2017, o 11:32 --

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Re: Dziwne zachowywanie sie mojego auta :-(

Post autor: P405 » 13 maja 2017, o 13:11

Na początek zrób aktualizacje soft od dpf żeby nie wywalało przegrzanego silnika.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 13 maja 2017, o 13:25

Zrobi aktualizację, to musi jechać drugi raz na usunięcie z programu DPF i EGR
Mr.D pisze:Isia bez dpf-a i egr-u
Trochę splot awarii w sumie nie mających związku ze sobą :)

Świeca żarowa to się zdarza.

Błąd przegrzania silnika jeśli był od temp. spalin, to też się zdarza.

Wentylator może pracować, pamiętaj, że jest wspólny na klimę, chłodnicę oraz intercooler. Każdy z tych układów może zażądać pracy wentylatora. Gdyby się włączał bez potrzeby, byłby odpowiedni komunikat.

Tak na prawdę do diagnostyki jest ta ostatnia sytuacja ze spadkiem mocy. Trzeba przeanalizować błędy i parametry silnika.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 13 maja 2017, o 13:44

Umknęło mi, że ekologia wycięta. Pozostaje dobra diagnostyka.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Mr.D
Nowicjusz
Auto: EcoFlex 2.0 160 KM
Rok produkcji: 2010
Miasto: Tarnów

Post autor: Mr.D » 24 maja 2017, o 14:48

Ok, dzięki za sugestię, czarodziej poczarował i jak na razie jest ok. Teraz czasami zaczyna dziwnie buczeć przy obrotach 1,5 a 2 tyś, ale to chyba elektrozawór przy turbinie, tak wywnioskowałem z tutejszego forum :) Mam nadzieje, że to, to o:o

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”