Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Witam, nie znalazłem nic na temat zwijaka, który prawdopodobnie jest zerwany. Mianowicie w mojej Insigni po wymianie kierownicy na wersję od OPC poprzedni właściciel prawdopodobnie źle zamontował ten właśnie zwijak o jeden pełny obrót kierownicy. Z pierwszych błędów jakie zauważyłem to błąd ESP, nie dziala dźwięku kierunków, nie słychać czujników parkowania przy dojeżdżaniu do przeszkody oraz sterowania tempomatem z kierownicy. Przyciski od kontroli radia działają. Proszę o pomoc czy jest to skomplikowane, żebym sam spróbował się uporać z tym problemem czy powinienem zgłosić się do serwisu. Problemem dla mnie jest o tyle nie to jak wymienić ten zwijak tylko jak zamontować go, aby był w pozycji 0 stopni w stosunku do osi układu. Czy skoro jest błąd ESP to na pewno ta taśma się przerwała? Proszę o jakieś wskazówki, może macie jakieś filmiki jak się to wymienia? Insignia z 2009r 2.0 cdti. Pozdrawiam
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

-
KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
a czy przyciski są na starej i nowej kierownicy takie same od tempomatu?
włącznik tempomatu zostaje w pozycji wciśniętej?
Jeśli kierownica z OPC jest nowsza, to tempomat nie będzie działał.
aby sprawdzić czujnik położenia kierownicy trzeba się podłączyć z op-comem i odczytać wskazanie z czujnika. Przy kierownicy do jazdy na wprost wartość z czujnika ma 0, a po skręcie przyjmuje wartości dodatnie lub ujemne. Jak jest źle zamontowany to przy ustawieniu na wprost wartość nie będzie 0
-
aras 2
- Użytkownik
- Auto: Astra J Sedan
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Sposób na ustawienie zwijaka jest bardzo prosty. Taśma ma powyżej 5 obrotów a kierownicą kręcisz max. 3 obroty. Kręcisz ją lekko do skrajnego końca gdy wyczujesz opór cofasz ją min. 2,5 obrotu i masz znaczniki które muszą się zgrać, w okienku dodatkowo pojawi się żółte pole. Dla sprawdzenia liczysz czy w obie strony taśmą zrobisz 2,5 obrotu. Oczywiście przy tak ustawionej taśmie podczas jej montażu koła muszą być ustawione do jazdy na wprost. Przy zmianie taśmy czeka Cię przełożenie czujnika położenia kierownicy.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
KaMYk pisze:a czy przyciski są na starej i nowej kierownicy takie same od tempomatu?
włącznik tempomatu zostaje w pozycji wciśniętej?
Jeśli kierownica z OPC jest nowsza, to tempomat nie będzie działał.
aby sprawdzić czujnik położenia kierownicy trzeba się podłączyć z op-comem i odczytać wskazanie z czujnika. Przy kierownicy do jazdy na wprost wartość z czujnika ma 0, a po skręcie przyjmuje wartości dodatnie lub ujemne. Jak jest źle zamontowany to przy ustawieniu na wprost wartość nie będzie 0
Kierownica jest nowa, jednak nie wiem z którego roku, wygląda tak jak na zdjęciu. Przyciski od tempomatu są również na starej która dostałem. Czyli skoro tego nie robiłem nigdy muszę podjechać do specjalisty który ma komputer, aby sprawdzić jakie wyhylenie jest względem osi kol. A czy sam element taki jak czujniki parkowania tez może mieć związek z tą przekładka kierownicy?
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
aras 2 pisze:Sposób na ustawienie zwijaka jest bardzo prosty. Taśma ma powyżej 5 obrotów a kierownicą kręcisz max. 3 obroty. Kręcisz ją lekko do skrajnego końca gdy wyczujesz opór cofasz ją min. 2,5 obrotu i masz znaczniki które muszą się zgrać, w okienku dodatkowo pojawi się żółte pole. Dla sprawdzenia liczysz czy w obie strony taśmą zrobisz 2,5 obrotu. Oczywiście przy tak ustawionej taśmie podczas jej montażu koła muszą być ustawione do jazdy na wprost. Przy zmianie taśmy czeka Cię przełożenie czujnika położenia kierownicy.
Według tego co napisałeś kolego jest szansa na to, że skoro taśma jest obrocona o jeden obrót w stosunku do kierownicy nie musi być zerwana. A czy brak ich `zgrania jest powodem błędu ESP?
-
KaMYk
- Zapaleniec
Nie, czujniki parkowania nie mają związku z kierownicą.
-
aras 2
- Użytkownik
- Miasto:
Kierownica na zdjęciu jest od Astry J a nie od Insigni, jeżeli taśma nie jest pośrodku to wali błędami od ESP bo czujnik położenia kiery który jest wpięty w zwijak nie jest w zerowej pozycji.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Dokładnie tak jest, przy zakupie podpinalismy pod komputer i wyszło, że jest o jeden obrót przedstawiona. Dlatego moje pytanie czy jestem w stanie sam to zrobić. Niestety nie posiadam komputera diagnostycznego :/
-
aras 2
- Użytkownik
- Miasto:
Ja zmieniałem kierownicę na grzaną w Astrze i nie miałem problemów. Pytanie czy nie jest źle założony czujnik położenia kierownicy na zwijak. Generalnie jak jest zdemontowany i nik się nie bawi czujnikiem i taśmą to nie można go przestawić zatrzaski nie pozwalają chyba że o pełen obrót.
-
robertino86
autor: robertino86 » 13 cze 2017, o 14:07
Kolego szafran 93.A działa Ci radio tzn.czy słychac muzykę po tej usterce?
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Właśnie jest problem z wyszukiwaniem stacji, działa ta z mojego miasta, natomiast znaczna większość nie. Jeśli chodzi o sterowanie przyciskami radia z kierownicy to tak. Jeśli włączę cd aux też działają normalnie odtwarza muzyke
-
robertino86
autor: robertino86 » 13 cze 2017, o 15:24
Czyli dzwięk muzyki też jest?U mnie właśnie nie działaja też pikawki migaczy i parksystemu(tzn.brak dziwięku),ale do tego tez nie ma dzwięku muzyki.Wszystko działa jak należy tylko totalna cisza.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Koledzy wstępną diagnostyka wykazała mi błąd u0405, coś powiazanego z tempomatem. Zaprogramowalismy czujnik skrętu kierownicy do pozycji 0 stopni bez rozkrecania kierownicy samym podłączeniem do komputera i błąd ESP już się nie pojawił. Niestety nadal brakuje dźwięku czujników parkowania i tempomat jest niesprawny.
-
KaMYk
- Zapaleniec
Jak już pisałem, sa dwa rodzaje przełączników tempomatu i nie są zamienne.
w nowej kierownicy musi być zamontowany taki sam jak był w starej, jak masz nowszą kierę, nie zadziała, musisz wymienić przełącznik na ten ze starej kiery
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Koledzy to jest rozumiem ori połączenie sterowania z kierownicy radiem i tempomatem, ale do czego wchodzą te kable, ktore trzymam w dłoni? Sądziłem, że to jest ogrzewanie kierownicy, ale chyba jednak nie. Te kable u góry i po bokach wchodzą do przycisków na kierownicy, ten po środku do zwijaka, zaś te na dole nie mam pojęcia. Ktoś pomoże?

-
aras 2
- Użytkownik
- Miasto:
To co trzymasz w dłoni to sterownik grzania kierownicy. Czarna wtyczka zasilanie 12 V, środkowy załączenie grzania i sygnalizacja grzania, niebieska wtyczka grzałka.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Czyli rozumiem, że ori kierownica w insigni nie będzie posiadała takich kabli? Bo właśnie zamontowalem kierownicę, wsadzilem ten zestaw kabli w których nie było tego co trzymam w dłoni i okazało się, że nie działa tempomat i klakson :/. Kolejne pytanie to czy przykręcając to srebrne coś śrubami do kierownicy te dwie skrajne części (zdjęcie) w prawym i lewym górnym rogu maja się ze sobą stykac? Bo to dolne jest oddzielone sprężyna. Może to jest powodem dla ktorego nie ma połączenia, żeby działał klakson? Albo po prostu zwijak jest zerwany :/

-
aras 2
- Użytkownik
- Miasto:
Zwijak najlepiej przemierz miernikiem ( sprawdź rezystancję ), te srebrne wypustki pewnie są od sygnału. Nie wiem co wcześniej kombinowałeś i zmieniałeś że masz to rozebrane ale w Insigni pewnie jest podobnie jak w Astrze . Domyślam się że kupiłeś kierę od Astry i żeby ją założyć podmieniasz tą metalową część od kiery z Insigni bo jest inna. Jeżeli tak to masz kierę od Astry polift i tempomat nie będzie działał musisz podmienić przyciski. W Astrze zmieniło się sterowanie po lifcie tempomatem. Przed liftem było tak jak w Insigni dla poliftu oprócz ogranicznika prędkości zmieniono włącznik tempomatu, z bistabilnego na monostabilny. W Astrze przy zmianie kiery z przed lifta na polft i odwrotnie właśnie trzeba zmienić przyciski bo inaczej nie działa tempomat.
-
szafran93
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak, trafnie zauważyłeś o co mi chodzi. Problem w tym, że kierownicę zamontowano przed zakupem, więc ja kupiłem isie z kierownicą od astry opc z innymi przyciskami tempomatu niż mam w ori która też dostałem. Dzisiaj chciałem wsadzić ori kierownicę, bo potrzebuję tego tempomatu dlatego rozebralem wszystko i tak.. Wsadzilem ta wkładkę która nie miała tych kabli od grzania. Te które wstawiłem zdjęcie mam w domu plus kiera od astry. Więc zakładam, że wsadzilem dobre okablowanie. Problem pojawił się przy montażu, bo śruby mocujące tamta kierownicę nie pasowały do otworów oryginalnych. Wsadzilem jakieś prowozoryczne śruby, które wydaje mi się że nie stykają odpowiednio tych elementów i to może powodować że nie działa klakson. Jutro rozkręcam jeszcze raz i sprawdzę przy okazji zwijak miernikiem.
-
aras 2
- Użytkownik
- Miasto:
Dziwne że do kiery nie pasuje ta metalowa wkładka może też jest od Astry, skoro była od Insigni to powinna pasować. Porównaj te metalowe części musza być inne, jeżeli są takie same to są od Astry i dlatego nie pasuje Ci do kiery od Insigni.