--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNieprzyjemny zapach
-
lufa9999
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Hattersheim am Main
- Postawił piwo: 6 razy
Jak prawidłowo odgrzybić klimatyzację?
Witam.
Chciałem odgrzybić klimatyzację preparatem Mannol w aerozolu. Wyjąłem filtr kabinowy, ustawiłem odpowiednio nawiew tylko nie wiem czy dobrze dalej robię, bo wpuszczam preparat, piankę, do otworu po filtrze kabinowym i wszystko wciąga wentylator co jest pod filtrem. Tak ma być?
Chciałem odgrzybić klimatyzację preparatem Mannol w aerozolu. Wyjąłem filtr kabinowy, ustawiłem odpowiednio nawiew tylko nie wiem czy dobrze dalej robię, bo wpuszczam preparat, piankę, do otworu po filtrze kabinowym i wszystko wciąga wentylator co jest pod filtrem. Tak ma być?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2017, o 17:12 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Nieprzyjemny zapach
Jak zdejmiesz schowek, to zaraz pod "wiatrakiem" jest plastikowa rurka połączona ze środkowym tunelem należy ją wypiąć i tam w ten otwór napsikać preparatu do odgrzybiania klimy. Gdy już zaaplikujesz to powinno od spodu auta mniej więcej na środku ulatywać -kapać z parownika normalny efekt.
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 2 razy
Panowie ja mam tak samo tzn, śmierdzi mi w momencie załączenia klimy przez pierwsze kilkanaście sekund. Następnie jest ładny świeży zapach. Potem po wyłączeniu klimy znowu śmierdzi z wentylacji Gdy klima już nie działa. Juz 2 x robiłem czyszczenie klimy i za każdym razem zmieniałem filtr kabinowy na nowy (oczywiście z aktywnym węglem).
Możecie podpowiedzieć co jeszcze można zrobić. Dodam tylko ze ozonowania przeprowadziłem jedno tydzień temu a wcześniejsze miesiąc temu. Nadal śmierdzi.
Możecie podpowiedzieć co jeszcze można zrobić. Dodam tylko ze ozonowania przeprowadziłem jedno tydzień temu a wcześniejsze miesiąc temu. Nadal śmierdzi.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Ozonowanie jest do d.....y.. Tylko i wyłącznie preparatem bezpośrednio na parownik. Zdejmujesz schowek i jest tam widoczny otwór technologiczny z zaślepką. Wypinasz zaślepkę i psikasz tą pianą przez sondę wprost na parownik. Potem zamykasz otwór i po chwili uruchamiasz silnik i nastawiasz obieg wewnętrzny oraz klime na pierwszy bieg. Tak chodzi ok. 20min. Tak zrobiłem i "skarpet" nie mam.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
I po to masz klimatronika żeby nie ruszać klimy. Moja włączona 7 lat temu nie była wyłączona.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Co i tak nie gwarantuje, że na parowniku nic nie "urośnie". Wystarczy kilka-kilkanaście dni postoju samochodu np. na parkingu podziemnym (ciepło i wilgotno). Natomiast opcja włączenia klimatyzacji "non stop" znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo tego zjawiska. Swoją drogą i tak raz na 2-3 lata warto dokonać przeglądu instalacji (uzupełnienia czynnika, oleju) i profilaktycznie ją odgrzybić. Nie zawsze musi śmierdzieć aby dmuchało nam różnymi grzybami i bakteriami...
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Profilaktyka jak najbardziej wskazana, bo czynnik się ulotni. Wiosenne czyszczenie obowiązkowe.
- dragi
- Użytkownik
Dzięki panowie za podpowiedzi jednak możecie doradzić jakiego konkretnie środka mam użyć na ten parownik ??
Chciałbym użyć czegoś sprawdzonego i mocnego.
Rozumiem ze cały preparat mam użyć na ten parownik ?
Chciałbym użyć czegoś sprawdzonego i mocnego.
Rozumiem ze cały preparat mam użyć na ten parownik ?
- IBZI
- Moderator
W zasadzie wystarczy jakikolwiek dedykowany do tego celu. Dobrą opinię mają np. preparaty Wurth'a.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Ja tym załatwiłem sprawę https://autokosmetyki.pl/atas-clim-czys ... -1407.html To starczy na jakieś trzy razy. Raz zastosowałem i mam spokój. Pierwszego dnia był całkiem przyjemny zapach, a teraz po prostu już nic nie czuć. Poza tym oczywista oczywistość czyli świeży filterek. Ja założyłem Filtrona z węglem o ile pamiętam. Koszt czyszczenia klimy wyszedł naprawdę niewielki 
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Pomoże na 100%, ponieważ grzyb zawsze w każdym aucie zbiera się przede wszystkim na parowniku. Otwór technologiczny zakrywa zatyczka z "łbem półokrągłym" o ile pamiętam znajdująca sie pod czujnikiem temp. Jak jest wsadzona, to robi głupie wrażenie, że to jest przetłoczenie na ścianie obudowy parownika, ale to po prostu jest dobre spasowanie. Demontaż schowka i dyszy nawiewu robi Ci miejsce na wszystko. Jak patrzyłem, to nawet po wyjęciu czujnika tamtędy można pryskać, tyle że po co jak jest normalny otwór. Przez otwór widać parownik jak sobie przyświecisz. Obieg wewnętrzny na I biegu nawiewu z włączoną klimą zdezynfekuje resztę kanałów. Piana zejdzie ci odpływami pod samochód. Oczywiście auto pozamykane jak silnik i klima pracują. 20min pracy powinno być oki.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dokladnie tak, jak @supi pisze: ozonowanie jest do du*szy, jedynie czyszczenie bezpośrednio parownika daje trwały efekt - w naszym przypadku pryskając chemią przez ten podłużny otwór - nawiasem mówiąc ten otwór to nie inspekcja, tylko wyjście do chłodzenia schowka.
Robiłem to jakieś dwa tygodnie temu razem z nabijaniem klimy u mojego speca od klim - efekt super, przez pierwsze dwa dni pachnie jak u fryzjera, ale później już tylko przyjemnie.
Filtr założyłem tym razem Boscha, bo jednak ostatnie problemy - lekko kwaśny zapach po odpaleniu - pojawiły się po roku na Filtronie.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Robiłem to jakieś dwa tygodnie temu razem z nabijaniem klimy u mojego speca od klim - efekt super, przez pierwsze dwa dni pachnie jak u fryzjera, ale później już tylko przyjemnie.
Filtr założyłem tym razem Boscha, bo jednak ostatnie problemy - lekko kwaśny zapach po odpaleniu - pojawiły się po roku na Filtronie.
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
- dragi
- Użytkownik
Panowie w sobotę biorę się za pracownik i przy okazji bede walczył z wężykiem z fotela pasażera bo poduszka nie odpuszcza powietrza ta z odcinka ledzwiowego. Więc mam nadzieję że upiecze 2 pieczenie na jednym ogniu.
-
di_83
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Wczoraj zrobiłem odgrzybianie preparatem Atas clim. Po odkreceniu schowka i wyjęciu zaślepki rurka wprowadzona bezpośrednio na parownik, na koniec trochę w miejsce po filtrze. Następnie obieg wewnętrzny Klima i około 15 min. Wsadzilem nowy filtron z węglem i jest dużo lepiej.
- kusy2
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Panowie u mnie sprawa wygląda następująco. Wrzesień 2017 nowy filtr i dezynfekcja kilmy. Od kilku dni ( nie za każdym razem) w momencie wł. lub wył. występuje nieprzyjemny zapach. W sobotę wykonane ozonowanie.Nie pomogło.
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
U mnie bardzo rzadko, ale jednak śmierdzi przez chwilę spalinami. Ciągle jeżdżę na auto.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- IBZI
- Moderator
Już to kilkukrotnie pisałem. Jeśli ozonowanie nie pomogło, to trzeba usunąć to, co narosło na parowniku. Tego zwykłe ozonowanie nie ruszy. A jeśli pomoże, to na chwilę. Można zmiękczyć chemią a potem usunąć np. sprężonym powietrzem. Kumaty zakład od klim wie o co chodzi i bez problemu sobie poradzi. Dostęp w Insigni nie jest znowu taki utrudniony. Do tego dobrze przeczyścić kanały, a potem to można i puścić sobie ozonowanie.kusy2 pisze:Panowie u mnie sprawa wygląda następująco. Wrzesień 2017 nowy filtr i dezynfekcja kilmy. Od kilku dni ( nie za każdym razem) w momencie wł. lub wył. występuje nieprzyjemny zapach. W sobotę wykonane ozonowanie.Nie pomogło.
- kusy2
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Sprawę załatwił preparat do czyszczenia klimy ( kupiłem pierwszy lepszy K2 ) Jest ok. Nieprzyjemny zapach znikł. Miałem problem z dojściem do parownika.Okazało się ,że w Mojej wersji nie ma gumowej zaślepki. Wykręciłem czujnik powyżej wspomnianej zaślepki i tym otworem spryskałem parownik.