--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: 2nec » 5 lip 2017, o 10:03

Dziś rano odpaliłem bez komunikatu tak że winowajcą był ten cholerny zaworek w podstawie Filtra.
@Kada77 Daj znać czy w późniejszym czasie nie występuje Ci ten komunikat

kada77
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia2.0cdti
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Gliwice

Post autor: kada77 » 5 lip 2017, o 11:43

Dam znać jak się coś pojawi.
Oby już nic. :D

-- 8 lip 2017, o 15:29 --

Witam.
Dzisiaj po 3 dniach stania mojej Isi odpalam i coo???
Brak komunikatu. A więc koledzy w moim przypadku to był ten zaworek w podstawie filtra oleju.

Pozdrawiam.

krzysiek_k
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Wroclaw

Post autor: krzysiek_k » 8 lip 2017, o 21:22

Witam. Mam pytanie bo jestem nowym użytkownikiem insigni z silnikiem A20dtj i będę w przyszłym tygodniu wymieniał Olej i uszczelkę smoka. Jaki polecacie olej i na co zwrócić uwagę jak będzie miska ściągnięta i czy tylko wymienia się uszczelkę czy coś jeszcze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 9 lip 2017, o 00:59 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 8 lip 2017, o 21:24

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 10 lip 2017, o 15:36

http://zmienolej.pl/pl/bazowa/3652-bada ... yjne-oleju

Może kogoś zainteresuje. Ja mam trochę daleko. A nie chce mi się próbek wysyłać. Troszkę oleju mi przybyło ponad max. Może milimetr czy dwa. Dla świętego spokoju kupiłem bańkę 4 l castrolu za 126 zł i za dwa tygodnie sobie zmienię po jakichś 8 tys km.

Damianq

Post autor: Damianq » 16 lip 2017, o 15:47

Udało mi się wczoraj zmierzyć ciśnienie w końcu. W mojej opinii pompa jest chyba ok. Poniżej filmiki jakie nagrałem.

Zimny rozruch: 5,2 - 5,3 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ZBAK9iv ... e=youtu.be

Ciepły rozruch: 1,7 - 1,8 bar
https://www.youtube.com/watch?v=9zfYCVT ... e=youtu.be

Obroty:
2 tys: 4 bar
3 tys: 5,5 bar
4 tys: 5,9 bar
https://www.youtube.com/watch?v=ETrnebA ... e=youtu.be

Wychodzi na to, że tak jak kada77 muszę wymienić podstawę filtra... Co myślicie?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: michalm83 » 16 lip 2017, o 17:04

Tylko zauważ ze jak odpalasz zimny silnik to wskazówka manometru idzie na 5.2b po jakiś 2 sekundach od odpalenia.
Na ciepłym od razu wskakuje na 1,7b

falko29

Post autor: falko29 » 16 lip 2017, o 17:46

tak, bo spłynął olej i wskaźnik nie ma czego pokazać, dopóki pompa tego oleju nie dostarczy ;) Takze być moze to ten zaworek.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, o 18:54 przez falko29, łącznie zmieniany 1 raz.

angel_dark666
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 16 lip 2017, o 18:39

Ciśnienie powinien pokazywac juz przy kręceniu rozrusznika

Damianq

Post autor: Damianq » 16 lip 2017, o 18:51

Niby macie rację ale w mojej opinii to tak jak falko pisze jak spływa plus 1,5 m weza do manometru może robir te sekundę czy dwie. Jak by pompa kulała to by wartości książkowe nie byly... Zauważ że na ciepłym ciśnienie osiągane jest momentalnie czyli jak olej jest w układzie to wszystko działa jak należy.

falko29

Post autor: falko29 » 16 lip 2017, o 18:53

tak, a po zgaszeniu i w czasie stygnięcia silnika, olej ma czas by sobie uciec do miski ;) Dlatego podczas rozruchu, pompa nie dobija ciśnienia, tylko na nowo uzupełnia układ. Prawdopodobnie własnie przez ten zaworek ...

Damianq

Post autor: Damianq » 16 lip 2017, o 19:02

Ja zaryzykuję i wymienię podstawę w sierpniu. Póki co auto i tak stoi cały czas a za 3 tyg mam swoje wesele więc mam co innego na głowie :)

falko29

Post autor: falko29 » 16 lip 2017, o 19:20

za hajs z wesela zrób remont silnika :D

Damianq

Post autor: Damianq » 16 lip 2017, o 19:32

Nie, nie przecież nie ma takiej konieczności bo silniczek chodzi aż miło :) Auto i tak pod koniec roku będzie na sprzedarz bo mam zamiar w styczniu moeszkanie kupować i kaska będzie potrzebna. Sytuacja się zmieniła trochę u mnie i teraz mało jeżdżę. Auto stoi praktycznie cały tydzień. Zobaczymy jak będzie albo dołożę do mieszkania albo kupię benzynę 2.8 V6. Szkoda żeby stało i marnialo a przebieg 178k na.livzniku więc jak na Diesla to całe nic. No i diesel musi jeździć a ja teraz potrzebuje auta do miasta więc 2.8 w benzynie bylo by lepsze :)

Bodex

Post autor: Bodex » 17 lip 2017, o 06:55

Damian ... 2,8 do miasta ...
Wozisz się pomału....
Hybryda może

Zapraszamy do naszego salonu po suknie ślubną, przynajmniej bedzie polskiego producenta , Rzeszów i Jarosław jest zawalony ukraińskimi sukniami , a mówią że zagraniczne z Francji i kasują po 4 tysiące ... tak się robi interesy w Polsce.
Mamy Polskie Duber , lub z USA Dimetrious .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Damianq

Post autor: Damianq » 17 lip 2017, o 11:18

Pany ktoś się orientuje czy dużo roboty z ta podstawą filtra oleju? Da się to samemu ogarnąć czy lepiej podstawić mechanikowi? Zakładam, że trzeba spuścić olej i co dalej? Mój pomysł jest taki żeby kupić taką podstawę używaną na alldrogo za około 100 zł i zobaczyć czy da efekt - jak da to wiadomo, że to to. Nie uśmiecha mi się wywalać od razu 1200 zl na nową.

@Bodex auta używam max raz w tygodniu teraz więc 2.8 i spalanie będzie akceptowalne :) A sukienka już jest :)

angel_dark666
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 17 lip 2017, o 13:59

Nie ma tragedii z wymianą, tak olej trzeba spuścic ściągasz dwa węże od wody, na klipsy są, 3 torxy, odkręcić czujnik cisnienia wypiąc wiazke elektryczna i już jest twoja. Kupując używki może być to samo uszkodzenie.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Damianq

Post autor: Damianq » 17 lip 2017, o 14:20

Angel jak nie będzie działać to mam 14 dni na zwrot :) Przy tej cenie używek (ok 100 zł ) można i 3 na raz zamówić ;) Trzeba jakieś nowe klipsy czy coś czy te stare są do użycia? Z tych węży cos się poleje? Coś oprócz oleju trzeba zalać nowego? Dostęp od spodu i kanał tak?

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 17 lip 2017, o 18:44

Jeśli zdejmiesz węże układu chłodzenia to na pewno zleci trochę płynu chłodzącego, który będziesz musiał uzupełnić. A jeszcze może ktoś mi wytłumaczy jaki sens ma wymiana jednej używanej podstawy z używanym zaworem na inną używaną podstawę z tak samo używanym zaworem o nieznanym przebiegu?

Damianq

Post autor: Damianq » 17 lip 2017, o 19:16

Taki, że jak komunikat zniknie to będę wiedział, że to to :) Jak trafie w końcu na rozwiązanie problemu to kupie nową i będzie po sprawie :) Nie chce wydawać 1200 zł po to żeby się znowu wku**ić. Już wsadziłem prawie 2 tysie w ten komunikat a rezultatu brak więc zrozum moją flustracje. Wiem, że istnieje ryzyko, że kupie kolejną uszkodzoną, ale wtedy odeśle i kupie kolejną, a że auto stoi i tak cały tydzień póki co i nie sadzę, że się to zimni w najbliższym czasie bo auta prywatnego do jazdy nie potrzebuje to codziennie będę go odpalał i zweryfikuje czy pomogło. Czyli reasumując potrzebuje nowy olej i płyn chłodzący na dolewke. A czy tam jakieś oringi idą od wewnętrznej strony?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”