--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
krajes
-
azjata1
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Ciśnienie oleju
Może. Wystarczy wytoczyć tulejkę która ciasno wejdzie w pompę i w smok i problem uszczelki będzie rozwiązany raz na zawsze. Niestety jak wymieniałem swoją uszczelkę nie miałem czasu żeby szukać tokarza i dorobić tuleję , a uszczelka już była więc stanęło na wymianie. O ole pamiętam to otwór w pompie jest 1 mm węższy niż w smoku więc trzeba dotoczyć tulejkę z różnymi rozmiarami z jednej i drugiej strony.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ale kolega juz w tym temacie zastosował takie rozwiązanie, nawet fotki były jego tulei.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Po co te patenty z jakimiś tulejami. Przecież tej uszczelki nie wymienienia się co miesiąc. Wystarczy co np 150 tys km. Co w zasadzie zaliczy nie wielu użytkowników. Bo nie wielu zrobi aż tyle jednym samochodem.
Pamiętajcie też, że jakieś doróbki stwarzają ryzyko nieszczelności. Ktoś dorobi coś nie idealnie lub zruszy przy montażu. Oraz pamiętajcie o tym, że nie jest na 100 % powiedziane, że to uszczelka jest winna zacieraniu. Bo kilku użytkowników miało zatarty silnik bez komunikatów o braku ciśnienia i zatarty był na głównych. Gdzie przy braku ciśnienia powinien zatrzeć się na korbach bo to one są na końcu linii smarowania całego układu i do nich olej dociera na końcu.
Pamiętajcie też, że jakieś doróbki stwarzają ryzyko nieszczelności. Ktoś dorobi coś nie idealnie lub zruszy przy montażu. Oraz pamiętajcie o tym, że nie jest na 100 % powiedziane, że to uszczelka jest winna zacieraniu. Bo kilku użytkowników miało zatarty silnik bez komunikatów o braku ciśnienia i zatarty był na głównych. Gdzie przy braku ciśnienia powinien zatrzeć się na korbach bo to one są na końcu linii smarowania całego układu i do nich olej dociera na końcu.
-
Bodex
Dokładnie.
Ciekawi mnie jedna rzecz:
Ile zatartych jest na manualnej skrzyni, a ile na automacie.
?
Pytam bo zużyta dwumasa bardzo rozbija panewki wału i to we wszystkich silnikach , a automat tego problemu nie ma.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ciekawi mnie jedna rzecz:
Ile zatartych jest na manualnej skrzyni, a ile na automacie.
?
Pytam bo zużyta dwumasa bardzo rozbija panewki wału i to we wszystkich silnikach , a automat tego problemu nie ma.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Już kiedyś o tym pisałem. Dwa silniki w jednym aucie wymieniane po około 200kkm. Auto na automacie.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Automaty zacierają się równie często jak manuale. Nie ma co drążyć tego tematu bo dwumasa nic nie rozbija. Każdy diesel z manualem ją ma, ludziom dwumasy w innych markach padają a jednak silniki się nie zacierają.
-
Bodex
A ja wiem od mechanika właścicieka z serwisu Bosch , że właśnie tak i robi remonty silników.
Pewnie że nie ma , jak mi padnie silnik , to go rozpieprze o drzewo i z AC pociągne , a reszta do handlarza i nie bede płakał , tylko kupuje nowy Toyota Chr ,
Co przyjadę to wydatek taki , że bym spokojnie raty płacił , a tu końca nie widać .
Pewnie że nie ma , jak mi padnie silnik , to go rozpieprze o drzewo i z AC pociągne , a reszta do handlarza i nie bede płakał , tylko kupuje nowy Toyota Chr ,
Co przyjadę to wydatek taki , że bym spokojnie raty płacił , a tu końca nie widać .
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzięki appce kolegi Pinga mogę obserwować cisnienie oleju . Ciśnienie przy pompach łopatkowych większym stopniu jest zależne od obciążenia silnika niż jego obrotów , bo tak przy 2000 wacha się w granicach 2,8bara (jazda po prostym 2bieg )lecz gdy tylko dam więcej gazu wzrasta prawie że momentalnie do 4,7-5 barów utrzymujac się do tak długo aż przestanie przyspieszać. Jadąc pod góre (12% nachylenia) wzrasta do około 3,8 -4 bar.
Jest to napewno dużo lepsze rozwiązanie niż pompy zębate. Napewno jest możliwość pogrzebania w oprogramowaniu żeby te wartości zmodyfikować.
Jest to napewno dużo lepsze rozwiązanie niż pompy zębate. Napewno jest możliwość pogrzebania w oprogramowaniu żeby te wartości zmodyfikować.
-
Leon_opc
Sorry ale troche dziwne jest to co piszesz .
Cisninie oleju wzrasta zawsze z predkoscią obrotową silnika bo napęd jest stały.
Cisninie oleju wzrasta zawsze z predkoscią obrotową silnika bo napęd jest stały.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
To zależy od samej pompy.
Systemy Start Stop maja nieco inną pompę z elektrozaworem i tam jest coś takiego możliwe
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Systemy Start Stop maja nieco inną pompę z elektrozaworem i tam jest coś takiego możliwe
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Dokładnie nie ma co zapominać, że silnik ma swoje opory wewnętrzne i projektanci w dobie walki o spadek spalania próbują je na różny sposób ograniczać. Jeśli jest elektro zawór to może być sterowanie niem tak dopasowane, że to sterownik decyduje jakie ma być ciśnienie przy danych obrotach i obciążeniu. Bo nie zawsze potrzeba 5 bar gdy wystarczy np 2 czy 3. Ja bym nic tam nie grzebał bo to nie ma sensu.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
No właśnie czy jest większe ryzyko zatarcia z systemem start-stop czy bez tego systemu? Czy to może mieć wpływ ?
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
no jeśli weżmiemy za przyczynę zacierania zbyt niskie ciśnienie z powodu naprzyklad zużytej pompy olejowej to ten system z pompą łopatkową bedzie dużo lepszy bo w jakiś stopniu kompensuje zużycie pompy , zębata niema tej możliwości bo zależna jest od obrotów .ja start-stop wyłanczam bo mnie bo to poroniony pomysł (moim zdaniem).
Znalazłem ukladzik do wylanczania tego usrojstwa
Znalazłem ukladzik do wylanczania tego usrojstwa
-
Bodex
Zanim pompa się zużyje to musi być przyczyna, to prosta konstrukcja stosowana w milionach silników i jakoś te miliony się nie zacierają.
Przyczyna bezpośrednia to interwały 30 tyś km i ON w oleju które to dwa czynniki tragicznie obniżają lepkość oleju 5w30 i tak już z cienkim filmem olejowym .
Wszystko w imię ekologii i mody .
Cała reszta jest następstwem chwilowego przerywania filmu olejowrgo.
Kiedy klin olejowy zanika wał trze o panewkę i ją ściera , powstają większe luzy i ciśnienie już jest mniejsze w tym miejscu , jeśli krótko to łożysko się przyciera , jeśli długo to zaciera , rośnie temperatura do 500 st C , czop wału puchnie i obraca panewkę.
Pompa też sie przyciera jeśli olej ma zbyt niską lepkość.
Nie wspomnę co się dzieje na krzywkach wałka rozrządu ...
Przyczyna bezpośrednia to interwały 30 tyś km i ON w oleju które to dwa czynniki tragicznie obniżają lepkość oleju 5w30 i tak już z cienkim filmem olejowym .
Wszystko w imię ekologii i mody .
Cała reszta jest następstwem chwilowego przerywania filmu olejowrgo.
Kiedy klin olejowy zanika wał trze o panewkę i ją ściera , powstają większe luzy i ciśnienie już jest mniejsze w tym miejscu , jeśli krótko to łożysko się przyciera , jeśli długo to zaciera , rośnie temperatura do 500 st C , czop wału puchnie i obraca panewkę.
Pompa też sie przyciera jeśli olej ma zbyt niską lepkość.
Nie wspomnę co się dzieje na krzywkach wałka rozrządu ...
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Przy prawidłowo działającym silniku zwykła pompa wystarczy tak samo jak wystarczy ciśnienie, które wytwarza. No i pamiętajcie, że nikt ponad wszelką wątpliwość nie wykluczył, że silniki zacierają się przez wadliwe panewki główne. A takie podejrzenia tez były rzucane. No i wiele silników zatarło się nie na ostatnich panewkach, najdalej od pompy gdzie smarowanie jest najgorsze a na środku. Więc nie wiadomo czy jakieś zabawy z pompą tak na 100 % wyeliminują ryzyko.
PS ostatnio widziałem silnik, gdzie rozszczelnił się układ smarowania na chłodnicy oleju. Olej, który miał być podawany na wał i ogólnie na silnik uciekał na zewnątrz. Oczywiście nie cały ale ciśnienie było niskie. Zatarły się najgorzej ostatnia główna i ostatnia korbowodowa. Z tym, że na korbowodowej rysy były największe. Pozostałe czopy główne i korbowodowe bez rys. Czyli najgorsze smarowanie przy niskim ciśnieniu jest na ostatniej korbowodowej. A kilka osób miało zatarte silniki jak dobrze pamiętam na trzeciej głównej. Gdzie logicznie myśląc powinno docierać więcej oleju niż do piątej głównej i korby ostatniego cylindra.
PS ostatnio widziałem silnik, gdzie rozszczelnił się układ smarowania na chłodnicy oleju. Olej, który miał być podawany na wał i ogólnie na silnik uciekał na zewnątrz. Oczywiście nie cały ale ciśnienie było niskie. Zatarły się najgorzej ostatnia główna i ostatnia korbowodowa. Z tym, że na korbowodowej rysy były największe. Pozostałe czopy główne i korbowodowe bez rys. Czyli najgorsze smarowanie przy niskim ciśnieniu jest na ostatniej korbowodowej. A kilka osób miało zatarte silniki jak dobrze pamiętam na trzeciej głównej. Gdzie logicznie myśląc powinno docierać więcej oleju niż do piątej głównej i korby ostatniego cylindra.