--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlimatyzacja sama się włącza.
-
giso
Klimatyzacja sama się włącza.
Zauważyłem, że wieczorami lub w deszczowe dni klimatyzacja sama mi się włącza. Objawia się to dmuchaniem zimnego powietrza z nawiewów, załączeniem wentylatorów i charakterystycznym zapachem po zgaszeniu i odpaleniu auta po kilku minutach. Oczywiście przycisk klimy jest wyłączony. Nie pomaga włączenie i wyłączenie klimy czy trybu auto. Normalnie zawsze jeździłem w trybie auto i klima zawsze działała, nawet w zime. Ostatnio postanowiłem polatać bez klimy i zaskoczyło mnie to, że samochód sam ją załącza.
- Putridum
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Klimatyzacja sama się włącza.
A przypadkiem nie masz włączonego automatycznego odparowywania szyb?
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Czujnik wilgoci włącza klimatyzacje
,It's not a bug, it's a feature
-
PolTor
Może jednak ten czujnik jest uszkodzony?KenyBDG pisze:It's not a bug, it's a feature
Mam dokładnie tak samo w Zafirze C i również szukam przyczyny "usterki"
W deszczowe i wilgotne dni przy jakimkolwiek ustawieniu na panelu klimatyzacji tj. czy to AUTO czy Manual tj. na nogi lub na twarz zawsze włącza się sprężarka. Przycisk klimy (gwiazdka) nie reaguje, chociaż na wyświetlaczu pojawię się info wł/wył. Jedyna możliwość to ustawienie obrotów wentylatora na 0, wtedy kompresor się wyłącza. Diagnostyka Vaux-com'em nie wykazuje żadnych błędów. Funkcja automatycznego odparowywania wył. Włączanie klimy przy stracie również - wył. Jakieś pomyły ??
-- 8 paź 2017, o 10:21 --
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
No ale co ma byc uszkodzone jak czujnik wykryje wilgoć i mimo twoich niechęci bedzie chciał ja zwalczyć? To włączy i bedzie działało az wilgoć zniknie...
ma ktos info czy odparowywanie przedniej i tylnej szyby ma jakieś minimum temperatorowe czy na jakiej podstawie to sie odpala?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ma ktos info czy odparowywanie przedniej i tylnej szyby ma jakieś minimum temperatorowe czy na jakiej podstawie to sie odpala?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
PolTor
"kuba89 pisze: edit
Jeśli to nie jest nieprawidłowe działanie, to automatyka jest mocny przesadzona, wybór klima(sprężarka) on/off powinien należeć do kierowcy (przy wyłączonych funkcjach automatycznego odparowywania). Przy większym silniku może nie jest to aż tak wyczuwalne, jednak przy A14net to dla ,mnie różnica w spalaniu na tych samych trasach pomiędzy lato (7l)- jesień/zima/wiosna(10) jest ogromna.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2017, o 16:45 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
Bodex
W menu ustawienia nadmuchu możrsz wyłączyć klime
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka