--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zakup mieszkania - rozważania

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Zakup mieszkania - rozważania

Post autor: norbi333 » 26 sty 2018, o 12:51

Problem w tym, że mieszkania idą do góry i bedą coraz droższe. Druga sprawa to lepiej placić ratę za swoje niż komuś za wynajem

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 26 sty 2018, o 13:14

Przelicz sobie ile tracisz bezpowrotnie płacąc za wynajem a miałbyś za to ratę kredytu za swoje mieszkanie
więc te grube odsetki jak je nazwałeś tak naprawdę nie są aż takie straszne
podejdź do banku najkorzystniej chyba wychodzi PKO BP gdzie zrobią ci symulację gdzie zobaczysz jakie wyjdą koszty i wtedy porównaj je do kwoty jaka płacisz bezpowrotnie na wynajem
Do tego mieszkasz u siebie i co zrobisz to będzie twoje

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 26 sty 2018, o 13:44

Miej jednak też na uwadze, że mieszkanie też trzeba utrzymać - czynsz, remonty, media... Porównując ile płacisz odsetek, a ile za wynajem musisz uwzględnić w tym rachunku koszty utrzymania.

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 26 sty 2018, o 13:46

Zamiast do banku możesz podjechać do jakiegoś pośrednika typu Expander, etc.
Zrobią Ci symulacje z kilku banków oraz mogą mieć lepsze oprocentowanie niż jak poszedłbyś do banku indywidualnie. Oczywiście będą Ci pewnie "wciskać" jakieś dodatkowe produkty, lokaty, inwestycje, ale nie musisz się na nie godzić.

Pozdrawiam
Darek

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Rok produkcji: 2011
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 26 sty 2018, o 14:11

Moja rada jeśli będziesz kupował przez jakąś agencję. Zwróć uwagę czy przed oglądaniem mieszkania będziesz podpisywał agencji jakiś papier, w którym będzie podana prowizja dla agencji. Już w tym momencie możesz ta prowizję negocjować, bo później już będzie za późno.

Co do decyzji, jeśli ja miałbym kasę na 50% wartości mieszkania, to bym się nawet nie zastanawiał, co swoje to swoje.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: mcrace » 26 sty 2018, o 14:15

Przerabiałem temat 3 lata temu.
Przy braniu kredytu należy pamiętać że:
1. stopy procentowe są rekordowo niskie od dłuższego czasu - w najbliższych latach na pewno pójdą do góry co przełoży się na wysokość raty.

2. najtańszy kredyt to krótki kredyt - im krótszy tym mniejsze odsetki. I tak "na oko" przy aktualnych średnich kosztach kredytu 15 lat oddajesz +- 50% więcej niż pożyczysz. 30 lat - oddajesz ponad 100% więcej niż pożyczysz

3. kredyt z ratami malejącymi jest tańszy niż kredyt z ratami równymi.

4. kredyt z ratami malejącymi szybciej spłaca kapitał (kwotę, którą pożyczyłeś) gdyż część kapitałowa raty jest równa.

Ja kupiłem. Ale kredyt trzeba brać z głową, a nie na zasadzie "jakoś to będzie" ;)

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 26 sty 2018, o 14:54

I ja dodam swoje dwa grosze.
Zastanów się też jakie potrzeby będziesz miał za kilka lat ( 3 pokój bo dziecko doszło)
I czy nie warto wybudować domku pod Wroclawiem

inmar
Użytkownik
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Postawił piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: inmar » 28 sty 2018, o 11:23

Mi pomógł Expander,normalnie jak szedłem do różnych banków to mnie zlewali,przy prowadzonej działalności zawsze jesteś w grupie ryzyka dla banku.

piston

Post autor: piston » 29 sty 2018, o 07:25

Moim zdaniem dużym sukcesem jest to, że posiadasz spory wkład własny, to dobry punkt wyjścia. Wydaje mi się, że jest to dobry punkt wyjścia do ewentualnych negocjacji, bo z punktu widzenia banku jest to pewna inwestycja, bo gdy coś pójdzie nie tak, to przejma mieszkanie i odzyskają włożony kapitał z nawiązką.
Co do mieszkań - to rzeczywiście ceny idą w górę, zwłaszcza w tych centralnych lokalizacjach. Patrz na to, abyś miał dobry dojazd do pozostałych części miasta, ale aby nie był to jednocześnie ciągły zgiełk za oknem, a spokojniejsza okolica.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, o 08:58 przez piston, łącznie zmieniany 2 razy.

Bodex

Post autor: Bodex » 29 sty 2018, o 08:03

Ja kupowałem w Krakowie na Poznańskiej tylko nowe przez Broker'a jako nowe prowizji nie było , brałem za gotówkę .
W Brokerze mają agentów , którzy na miejscu przy pierwszej wizycie ma kilka banków do omówienia , znajdż podobną do Brokera we Wrocławiu .
A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 29 sty 2018, o 08:55

Ja kupowałem jakiś czas temu w Poznaniu. Podpisuje się pod tym co napisał @mcrace. Wziąłem kredyt na 15 lat przy połowie wkładu własnego. Kupowałem nowe jeszcze w stadium budowy. A raczej gdy dopiero wykopali dół pod hale garażową. Oczywiście uprzednio zebrałem trochę informacji o deweloperze. Taki manewr umożliwił mi jakiś wpływ na zmiany w projekcie mieszkania. Oraz wyposażeniu.
Jeśli ktoś umie można wykończyć lub dużo zrobić samodzielnie. Ja wydałem na siłę roboczą jakieś 3 - 4 tys.
Kredyt jest fajny oczywiście oszczędza się na płaceniu za wynajem. Ale też trzeba mieć w miarę pewną pracę lub zabezpieczenie w innym majątku jeśli coś pójdzie nie tak. Np przytrafi się jakaś choroba. To daje duży komfort psychiczny.
Co do cen mieszkań nie sądzę by teraz czy w najbliższej przyszłości jakoś mocno drożały. Przynajmniej w Poznaniu czy Warszawie widzę trochę tego stoi.
Co do ceny często gęsto trzeba doliczyć obowiązkową halę garażową w cenie dość dobrego samochodu. No i radzę się rozejrzeć za dobrym miejscem. Fajnie jeśli blisko jest szkoła, przedszkole i fajny dojazd do centrum. Bo nawet jak ci się rodzina powiększy i będziesz chciał sprzedać lub zamienić na większe. To będą niezłe atuty przy odsprzedaży.

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 29 sty 2018, o 19:29

Bodex pisze: A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
Zapłaciłeś tylko 5 tys. za taki zakres robót czy to cena za 1 m2 ?
Krzysztof

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2017

Zakup mieszkania - rozważania

Post autor: coolmobil » 29 sty 2018, o 20:15

Jak dobrze robią to daj namiary na tych „fachowców za bezcen”...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 30 sty 2018, o 07:36

Może 5 tys euro. Faktycznie tanio liczą. Ja te 3-4 zł tys zapłaciłem za położenie terakoty w kuchni na korytarzu i łazience. Oraz za glazurę w łazience na dwóch ścianach i obudowę wanny. Robił mi to dobry kolega. Zapomniałem jeszcze o szkle w kuchni za coś trochę ponad 1 może 1,5 tys zł. Był jeszcze hydraulik i parę innych drobiazgów. Czyli razem gdzieś z 5-6 tys max wyszło. Malowanie, przyklejanie desek do podłogi, mała ściana w kuchni wszystko resztę robiłem sam.
PS nie wiem jak w Krakowie budują, że potrzebna była gładź gipsowa. Większość szanujących się deweloperów robi tak, że wchodzisz z farbą i malujesz. Nic szpachlować nie trzeba. Oczywiście zdarzają się małe niedoróbki czy to,że podczas budowy ktoś czymś stuknął w ścianę. Ale ja może zużyłem max 3-5 kg szpachli na całe mieszkanie by takie duperelki po szpachlować.

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 30 sty 2018, o 07:58

hubertus pisze:Ja kupowałem jakiś czas temu w Poznaniu
Też w Poznaniu, 2 lata temu, na Czarnieckiego :) II etap

Moim zdaniem wynajem ma sens, jak mamy taka pracę, że jedzie się na kontrakt na 2, 3 lata a później następny w innym miejscu, a wynagrodzenie jest na tyle duże, że wystarcza na wszystko, łącznie z wynajmem. Kredyt z kolei najbardziej korzystny przy wkładzie własnym 50% i większym, przy okresie do 15 lat.
Wiem, że to są nie często spotykane warunki, jakimi ludzie dysponują, zdecydowana większość to kredyt 100 - do max 80% wartości i 30 lub więcej lat.
Wówczas w zasadzie nie ma znaczenia, czy wynajem czy spłaty kredytu, może za wyjątkiem tego, że po nas, przy kredycie i po jego spłacie, mieszkanie odziedziczy któreś z wnuczków.

Bodex

Post autor: Bodex » 30 sty 2018, o 09:20

k.olix pisze:
Bodex pisze: A jeszcze wykończenie , było dużo firm na nowym osiedlu , cena wykończenia mieszkania o powierzchni 50 mkw = 5 tyś zł , w tym montaż : podłogi panele , płytki ,ściany - gładź gipsowa , łazienka - płytki z kabiną wc ,szafkami , futryny i drzwi do pokoju . Do tego trzeba doliczyć ceny materiałów .
Zapłaciłeś tylko 5 tys. za taki zakres robót czy to cena za 1 m2 ?
Dokładnie 5 tyś z malowaniem końcowym .
W Krakowie pod nowymi blokami stoi wiele busów takich firm , a Poznań, Wroccław to inny świat , bo do granicy Niemiec blisko i wolą jeździć tam zarabiać , natomiast ci co zostali za niskie stawki nie chcą robić .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017

Post autor: coolmobil » 30 sty 2018, o 09:54

Hm... nawet na podlasiu nie ma takich cen jak w Krakowie choć jeszcze dalej do zachodniej granicy... Eh...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

lukjach
Forumowicz
Miasto: Toruń
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukjach » 31 sty 2018, o 10:16

A mi się wydawało że fachowcy wyjechali, więc ci co są mogą sobie duzo wołać

piston