--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Instalacja gazowa w 1.6 180KM

Instalacje gazowe LPG
ODPOWIEDZ
giso

Re: Instalacja gazowa w 1.6 180KM

Post autor: giso » 7 sie 2016, o 23:05

Co do lpg w a16let mam mieszane uczucia. Iśke posiadam od nowości prod 2010, MY 2011. Wpakowałem gaz przy przebiegu 285tys. Generalnie auto przez cały ten przebieg nie sprawiało żadnych problemów, nie brało grama oleju między wymianami itp. Moc miało taką samą jak po wyjezdzie z fabryki, więc postanowiłem założyć gaz. Jako, że jestem laik w temacie lpg i nie wiele mi się udało znaleźć konkretów na temat zagazowania tego silnika, pojechałem do gazowników. Wybrałem najbliższego mojego miejsca zamieszkania, którego opinie w necie były najwspanialsze i w ogóle podobno cuda w temacie lpg odstawiał. Zaproponował mi jednolitą instalkę brc. Oczywiście ja przystałem na to, bo co ja się tam znam. Dzisiaj Iska ma 305kkm i generalnie nie ma z nią problemów oprócz wyskakującego co chwilę błędu p2187 (zbyt uboga mieszanka na biegu jałowym). Wymiana sondy lambda pomogła na jakieś 5 tys km po czym błąd znowu się pojawia, a ja tak jezdzę z choinką. Oczywiście na wolnych obrotach na gazie autem lekko trzęsie. Magicy gazownicy twierdzą, że gaz jest idealnie wyregulowany a przyczyna leży po stronie luzów zaworowych :lol: Oczywiście na benzynie, żadnych problemów nie ma a samochód idzie jak burza. Pojechałem nawet do aso to dziwili się, że ktoś chce to sprawdzać bo luzy w a16let są kasowane hydraulicznie. Zauważyłem też wybredność silnika, tudzież instalacji na jakość gazu. W moim mieście auto pracuje mi najlepiej na gazie z orlenu, ale też pali go najwięcej miasto 17/100, na gazie z lotosu to jest zamulony niesamowicie, jakby w ogóle turbiny nie miał, ale pali go już 15/100. Spalanie jest takie duże tylko dlatego, że auto porusza się po samym mieście i głównie w korkach.

misq903
Nowicjusz
Auto: astra j
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Post autor: misq903 » 30 sie 2016, o 22:58

Zmień aso bo a16let ma kasowanie luzów za pomocą wymiennych szklanek, z drugiej strony jeśli były by źle ustawione to na benzynie też by nie równo pracował chociaż silnik zasilany gazem jest bardziej wrażliwy, korekte na mapach gazu niech zrobią, ewentualnie napisz na lpg forum może ktoś coś doradzić.

Wysłane z mojego A1-810 przy użyciu Tapatalka

mathrix

Post autor: mathrix » 11 sty 2017, o 01:39

Z tą regulacją luzów zaworowych pewnie mieli racje.
Miałem te same objawy po 20tyś km i regulacja pomogła. Koszt bagatela 2.5tys zł w ASO.
Tak mnie nastraszyli w ASO że zdemontowałem gaz. Czekam teraz na opinie innych, jak to działa. Może wrócę do tego paliwa...

Jak u Ciebie po tym czasie się to sprawdza?

gkrzepko
Nowicjusz
Auto: Insignia 1.6 T 180KM
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: gkrzepko » 29 mar 2017, o 16:46

Mogę tylko potwierdzić. Po 45 tysiącach głowica do roboty. Instalacja LiquidSi, strojenie sprawdzone na hamowni (plus 10Nm na lpg), korekty na lpg/pb identyczne. Objawy - na zimnym silniku zapalał od szczała ale nie miał mocy. Jak zgasł - trudno zapalić. Po rozgrzaniu - wszystko ok. Regulacji zaworów nikt poza ASO nie chce robić (sprawdzić tak - regulować nie...) Każde ASO (sprawdziłem 4) pyta czy samochód ma założone lpg... Po dłuższej rozmowie wyjaśnili mi jak sprawa wygląda z lpg. To samo usłyszałem od dwóch prywatnych serwisów specjalizujących się w oplach. Regulacja zaworów (nawet gdy będzie przeprowadzona w odpowiednim czasie) na niewiele się zda - gniazda nie nadają się do lpg. Kolejna będzie dwa razy szybciej - trzeciej już może nie być.. Pozostaje wymiana gniazd na twardsze pod lpg - wg. ASO w którym robiłem - te wytrzymują do regulacji ok.90 tysięcy (ponoć robili to wielokrotnie na tych głowicach). Ja mam zamiar sprawdzić po 45-50 tysiącach (o ile wcześniej ich też nie zje oszczędność i ekologia). Jednego jestem pewien - po operacji silnik chodzi o niebo lepiej niż przed założeniem lpg - podejrzewam, że już wtedy luzy były za małe - ponoć zdarzały się egzemplarze w których już po 80 tysiącach na pb trzeba było regulować zawory...). Jak ktoś jest zainteresowany szczegółami na temat przygody A16LET z LiquidSi - proszę na priva.

Smyki

Post autor: Smyki » 23 lip 2017, o 21:54

Hej,
Czytam tak wszystkie wpisy i rozkminiam.
Od jakiegoś czasu mam problem z typowym komunikatem "moc sinika ograniczona" Byłem już u u kilku warszawskich "szcpeców" i każdy gadał co innego: To przepływka to jakieś zaworki. Podobno elektronicznie sondy i przepływka są ok. Sam nawet większość wężyków od sterowania Turbo wymieniłem. Problem występuje nadal.
Precyzując napiszę ze mam A16LET i na gazie przejechane max 25kkm. Aktualnie około 209 kkm.
Z tego co wyczytałem to jedynym lekarstwem jest regulacja luzów zaworowych. Wszystko by ku temu się skłaniało bo na zimnym silniku faktycznie śmiga normalnie problemy zaczynają się robić jak temperatura dojdzie do 90 stopni. Wtedy przy przyspieszaniu strasznie szarpie w zakresie obrotów 1500-3500. Nieraz tez jak jąde po trasie ze stałą prędkością gdzie obroty są w tym przedziale to strasznie przyszarpuje. Usterka wstępuje bardzo nieregularnie i nieraz komunikat znika na 2-3 odpalenia albo do lepszego przyspieszenia. A tego co wiem te silniki maja kiepskie gniazda zaworowe i przez to może występować ten problem a dokładnie błąd P2282 - nieprawidłowe ciśnienie doładowania turbo.
Tu moje pytanie czym macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
Ja ze swojej strony planuje w ciągu 2-3 tyg zrzucić głowicę oddać do pełnej obróbki ( nowe gniazda, regulacja zaworów, porting głowicy, delikatne planowanie) Oraz pokrycie ceramiką komory spalania razem z gniazdami. Koszt pewnie mnie zabije ale myślę że to będzie już dobra praca na dłuższy czas.

@norbi333 Pisałeś coś że zły montaż i źle strojona instalacja - możesz rozwinąć myśl bo to chyba nie jest główny problem.

@gkrzepko wiem że prosiłeś o kontakt na priv ale wrzuć tu coś w temacie jak możesz...

Z góry dzięki.

Majki94

Post autor: Majki94 » 17 paź 2017, o 12:34

witam. mam zamiar kupić insignie z 1.6t 180km ogólnie jak silnik się sprawuje? Bo widzę że gazu nie lubi?

-- 17 paź 2017, o 12:34 --

witam. mam zamiar kupić insignie z 1.6t 180km ogólnie jak silnik się sprawuje? Bo widzę że gazu nie lubi?

Awatar użytkownika
lcr
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6T
Miasto: Ruda Śląska
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: lcr » 17 paź 2017, o 14:04

Ja nie narzekam na nic poza brakiem mocy. 180KM to mało na ten samochód.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Majki94

Post autor: Majki94 » 17 paź 2017, o 16:07

Icr nie daje rady ten motor w tym samochodzie ? jakieś większe usterki mieliście w nim ?

Awatar użytkownika
lcr
Użytkownik
Auto: Insignia 1.6T
Miasto: Ruda Śląska
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: lcr » 17 paź 2017, o 16:09

Nie miałem żadnej usterki. Dla mnie 180KM to za mało po prostu. Ten samochód jest ciężki.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

misq903
Nowicjusz
Auto: astra j
Miasto:

Instalacja gazowa w 1.6 180KM

Post autor: misq903 » 10 gru 2017, o 11:28

Czytam tak opinie jak gazu w tym silniku, ja mam narazie nalatane 20tys na lpg, instalacja z wyższej półki plus przełączanie powyżej 50stopni, korekty do obrotów ustawione, filtry świece regularnie wymienione, co do głowic to fakt ze są słabsze bo przy montażu przy zaczytywaniu mapy pb wyszło ze powyżej 3500 przelewa paliwem głowice, ale jest to kwestia ustawienia mapy lpg aby dawała jeszcze wiecej gazu, spalanie wychodzi wysokie bo mi pali średnio 11l lpg, przy szybkiej jeździe autostrada około 15-16l, zastanawia mnie kwestia ze nikt nie chce podjąć się regulacji luzów zaworowych poza Aso przecież już astry h miały regulacje luzów szklankami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PawelSOSNOWIEC
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Sosnowiec

Post autor: PawelSOSNOWIEC » 17 sty 2018, o 18:37

Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z użytkowania LPG w A16LET? Cały czas analizuje możliwość założenia dobrej instalacji. A może ktoś zakładał taką z której jest zadowolony w woj. śląskim?
Mocno się zastanawiam, nie chce też oszczedzać na niej.

ddarek5
Nowicjusz
Auto: insignia sports tour
Miasto: kraków

Post autor: ddarek5 » 31 sty 2018, o 19:57

polecam autogaz Bolęcin Damian piekarczyk. mam już rok czasu i nie narzekam terminy 3 miesiące, ale warto czekać.
zobacz na lpg-forum http://lpg-forum.pl/opel-insignia-1-6t-16v-t51128.html montaż i wykonanie
oby każdy tak montował

PawelSOSNOWIEC
Nowicjusz
Rok produkcji: 2011
Miasto: Sosnowiec

Post autor: PawelSOSNOWIEC » 4 lut 2018, o 09:16

Dzieki, dokładnie taki zestaw został mi polecony tam gdzie będe zakładał. Żadnych komplikacji narazie?
Przy jakim przebiegu zakładałes?

ddarek5
Nowicjusz
Auto: insignia sports tour
Miasto: kraków

Post autor: ddarek5 » 4 lut 2018, o 09:25

100kkm i żadnych problemów do dziś

Awatar użytkownika
jaksa27
Nowicjusz
Miasto: Ostrołęka

Post autor: jaksa27 » 1 mar 2018, o 13:02

Sam jestem instalatorem instalacji LPG rok temu kupiłem taką insignię z tym silnikiem i założyłem elektronikę STAG4QBOX OBD,KME GOLD 240KM,BARRACUDA 130NL i zrobiłem na niej 14tyś/km i żadnych problemów jazda jak na benzynie nieodczuwalne spadki mocy.Ze względu na brak chydraulicznych popychaczy zrobiłem dotrysk benzyny tak około 7-10%.
;)

mopalka91

Post autor: mopalka91 » 13 mar 2018, o 08:06

A czy ma ktoś informację czy są silniki które radzą sobie lepiej w insigniach z lpg (pomijając fabryczne 1.4T LPG), bo widzę że zdania są podzielone co do 1.6T.

marmaj
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: marmaj » 3 kwie 2018, o 21:03

Hej. Dzisiaj oddałem Insignie 1.6T do gazownika. Moja ma akurat pośredni wtrysk i mój gazownik twierdzi ze to dobry silnik do gazu. Ponoć b ważna tu jest kontrola luzu zaworowego bo jak się to prześpi to bywa niewesoło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zecik

Post autor: zecik » 12 kwie 2018, o 12:02

Cześć, szukam opinii o warsztacie http://autkogaz.szczecin.pl/ na wernyhory 17 w Szczecinie. Jestem już bliski podjęcia decyzji o zagazowaniu u nich Insigni 1.6 na bezpośrednim wtrysku, ale chętnie jeszcze poznam kogoś kto montował u nich gaz do takiego auta. W teorii wszystko wygląda fajnie, a w praktyce bywa różnie. Jak nie ten warsztat to może ktoś ze Szczecina poleca inny, ale sprawdzony w którym montował lpg i jest naprawde zadowolony z usługi. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

SewaS
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A28NET
Miasto: SzczeciN

Post autor: SewaS » 4 sie 2018, o 10:04

Siema, po wielu wojażach w kwestii lpg Szczecin to jednak Dretan Tanowo, teraz tez czekam na instalacje u nich na 18.09 mam termin :( Jest drogo, ale profi poprzednie auta od innych instalatorów mi poprawiali i było ok.

Awatar użytkownika
xkukux
Nowicjusz
Auto: insignia ST
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań i okolice

Post autor: xkukux » 2 sty 2019, o 15:54

Koledzy i koleżanki,
Rozważam dołożenie LPG (BRC) do A16LET.
Jak pojemna butla wchodzi i gdzie się ją umiejscawia? Zależy mi na tym, by nie tracić ładowności bagażnika, bo wtedy posiadanie ST mija się z celem.
Pozdrawiam i dzięki.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „LPG gaz”