--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStworzenie ankiety ws częstotliwości i warunków zacierania się silników CDTi
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Stworzenie ankiety ws częstotliwości i warunków zacierania się silników CDTi
Szanowni koledzy i koleżanki, noszę się z zamiarem stworzenia ankiety internetowej ws analizy przypadków zatarcia silników w naszych insigniach. Dziś poznałem na FB przypadek zatarcia silnika przy ok 190kkm pierwszemu włascicielowi. Serwis co 15kkm, dioda dpf, wymeniona uszczelka profilaktycznie, a silnik i tak zatarty. (Ktoś z forum?)
Żeby przygotować taką ankietę dobrze, potrzebuję pomocy przy doborze pytań. Może uda się znaleźć jakiś wspólny mianownik.
Moim zdaniem napewno:
1. Info o samochodzie
1.0 vin *nieobowiazkowo*
1.1. Ktory wlasciciel
1.2 krajowy/ zagraniczny
1.3 przebieg
1.4 silnik typ
1.5 skrzynia
1.6.1 modyfikacje - wirus
1.6.2 ekologia / dpf / egr są czy nie
2. Serwis
2.1 jaki olej
2.2 co ile km wymiana
2.3 czy wymieniona uszczelka
2.4 stosowane filtry oleju (marka)
3. Uzytkowanie
3.1 trasa miasto mieszany
3.2 kontrola dpf / dioda / apka
3.3 paliwo zwykle / premium
3.4 dodatki do paliwa
4 awaria
4.1 czy ulegl awarii
4.1.1 jaki przebieg, olej i filtr gdy się zatarł i kiedy był ostatni serwis olejowy
Ankietę chcę zrobić w googlach i puścić na grupie na Fb i tutaj.
Macie jeszcze jakieś sugestie do pytań?
Żeby przygotować taką ankietę dobrze, potrzebuję pomocy przy doborze pytań. Może uda się znaleźć jakiś wspólny mianownik.
Moim zdaniem napewno:
1. Info o samochodzie
1.0 vin *nieobowiazkowo*
1.1. Ktory wlasciciel
1.2 krajowy/ zagraniczny
1.3 przebieg
1.4 silnik typ
1.5 skrzynia
1.6.1 modyfikacje - wirus
1.6.2 ekologia / dpf / egr są czy nie
2. Serwis
2.1 jaki olej
2.2 co ile km wymiana
2.3 czy wymieniona uszczelka
2.4 stosowane filtry oleju (marka)
3. Uzytkowanie
3.1 trasa miasto mieszany
3.2 kontrola dpf / dioda / apka
3.3 paliwo zwykle / premium
3.4 dodatki do paliwa
4 awaria
4.1 czy ulegl awarii
4.1.1 jaki przebieg, olej i filtr gdy się zatarł i kiedy był ostatni serwis olejowy
Ankietę chcę zrobić w googlach i puścić na grupie na Fb i tutaj.
Macie jeszcze jakieś sugestie do pytań?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2018, o 17:27 przez mcrace, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Stworzenie ankiety
Z pewnością trzeba wiedzieć czy wypalanie w mieście czy trasy.
Ostatnio rozwijalem temat u różnych mechaników min serwisów że dużym problemem są lejace wtryski. Dodatkowo uszczelka czy przerywana wypalanie itp
Pomysł dobry. Jak będzie ankieta uzupełnia dane.
Tylko wpisy powinny być rzetelne. Jeżeli ktoś czego nie wie. Nie wpisuje niż ma zmyslac
Można jeszcze dodać gdzie się zatarl Ale i tak większość na autostradzie.
Dodaj również kolumnę uwagi do swoich wypocin
Ostatnio rozwijalem temat u różnych mechaników min serwisów że dużym problemem są lejace wtryski. Dodatkowo uszczelka czy przerywana wypalanie itp
Pomysł dobry. Jak będzie ankieta uzupełnia dane.
Tylko wpisy powinny być rzetelne. Jeżeli ktoś czego nie wie. Nie wpisuje niż ma zmyslac
Można jeszcze dodać gdzie się zatarl Ale i tak większość na autostradzie.
Dodaj również kolumnę uwagi do swoich wypocin
-
mirpo
- Użytkownik
- Auto: Astra 2.0 cdti ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WPR
Re: Stworzenie ankiety ws częstotliwości i warunków zacierania się silników CDTi
Inicjatywa ciekawa, ale... Zastanawiam się co to wniesie? Ankieta pokaże jedno, że silniki CDTI się zacierają. I pewnie jeszcze wyjdzie że najczęściej na oleju GM. Jak wykorzystasz wyniki ankiety? Czy wpłyną one na zaprzestanie zacierania silników? Czy będziesz podejmował jakieś dalsze działania w oparciu o wyniki ankiety?
- mcrace
- Użytkownik
Re: Stworzenie ankiety ws częstotliwości i warunków zacierania się silników CDTi
Niekoniecznie pokaże, że "silniki się zacierają".
Wskaże skalę problemu - jaki % silników się zaciera.
Liczę na to, że ustalimy jakieś powiązania, których wyeliminowanie pozwoli zmniejszyć ryzyko wystąpienia awarii u tych, którzy tego (jeszcze?) nie doświadczyli.
Wskaże skalę problemu - jaki % silników się zaciera.
Liczę na to, że ustalimy jakieś powiązania, których wyeliminowanie pozwoli zmniejszyć ryzyko wystąpienia awarii u tych, którzy tego (jeszcze?) nie doświadczyli.
-
Seba
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pomysł ciekawy, może coś wniesie.
Ja bym dodał odnośnie uszczelki smoka:
Przy jakim przebiegu została wymieniona?
Czy sprawdzono stan panewek?
Czy ewentualnie była wymieniona pompa oleju?
Ja bym dodał odnośnie uszczelki smoka:
Przy jakim przebiegu została wymieniona?
Czy sprawdzono stan panewek?
Czy ewentualnie była wymieniona pompa oleju?
-
myk6414
Strasznie mnie ciekawi jak to wykażesz.mcrace pisze: Wskaże skalę problemu - jaki % silników się zaciera.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Trzeba jeszcze trafić na odbiorcę, który wie o co chodzi, aby opowiedział rzetelnie na każde pytanie. Ja to akurat jakoś bym odpowiedziała, bo interesuję się tym czym jeżdżę, serwisuję 100 x częściej niż trzeba, podane tam w ankiecie skróty znam, ale moje koleżanki to na pewno w większości nic by nie wniosły do takiej ankiety, bo są zwykłymi "użyszkodnikami" tylko.
Dodatkowo, wykonując zlecenia dla korporacji odnośnie przetwarzania danych, w tym danych wrażliwych, wiem że jest coś takiego jak zakaz zbierania danych niepotrzebnych, a teraz dodatkowo wchodzi RODO, ominęłabym ten VIN na pewno- nie że są to dane osobowe, ale chyba jednak zbędne, bo co by wykazało, że seria czy rocznik wadliwe? To akurat wystarczy chyba w roczniku auta, zbieranie VIN to za dużo, ale to moja opinia tylko, sorki.
Poza tym aby statystycznie było te efektywne, próbka badana powinna być dość spora, na pewno nie mniej niż 100 a najlepiej więcej niż 1000, więc ze zbieraniem danych też trzeba dobrze zadziałać.
Ale za ankietę trzymam kciuki.
Dodatkowo, wykonując zlecenia dla korporacji odnośnie przetwarzania danych, w tym danych wrażliwych, wiem że jest coś takiego jak zakaz zbierania danych niepotrzebnych, a teraz dodatkowo wchodzi RODO, ominęłabym ten VIN na pewno- nie że są to dane osobowe, ale chyba jednak zbędne, bo co by wykazało, że seria czy rocznik wadliwe? To akurat wystarczy chyba w roczniku auta, zbieranie VIN to za dużo, ale to moja opinia tylko, sorki.
Poza tym aby statystycznie było te efektywne, próbka badana powinna być dość spora, na pewno nie mniej niż 100 a najlepiej więcej niż 1000, więc ze zbieraniem danych też trzeba dobrze zadziałać.
Ale za ankietę trzymam kciuki.
Radio 357 :)
- mcrace
- Użytkownik
@myk6414 dość prosto -
Wzór = (ilość aut zatartych / ilosc wszystkich aut w ankiecke) * 100%
Ankieta będzie dla wszystkich insigni z silnikien cdti, nie tylko tych zatartych
@dokia, myślałem o tym vinie jeszcze wieczorem i poszedłem w inną stronę z przemyśleniami.
Początkowo Vin miał być dla, tak jak mówisz, użytkowników, którzy wiedzą tylko gdzie korej paliwa - wtedy sam mógłbym uzupełnić dane dotyczące silnika i auta.
Wieczorem do głowy doszedł jeszcze problem wiarygodności ankiety. Co z trolami, którzy będą dodawać 100 odpowiedzi bez sensu? vin byłby wentylem bezpieczeństwa. Musiałbym ogarnąć tylko jakiś weryfikator poprawności wprowadzonego vin'u
Na szczęscie rodo by nas tu nie dotyczyło, a udział w ankiecie byłby całkowicie dobrowolny, i wyrażałby jednocześnie zgodę na przetwarzanie danych.
Kwestia jeszcze przypadkow ludzi, którym podczas badania silnik się zatrze. Znaczy się załóżmy, że badamy temat przez miesiąc. Pierwszy dzień miesiąca Pan X udziela odpowiedzi, że z jego autem wsio ok. Po 10 dniach jednak mu pada. Trzeba stworzyć możliwość Panu X edytowanie danych w ankiecie dopóki trwa badanie, nie? Skoro tak, to musi być jakiś indywidualny nr w każdej ankiecie i aż się prosi by był to vin
Reasumując skłaniam się bardziej w opcję, by vin był obowiązkowy jako warunek przystąpienia do ankiety.
Wzór = (ilość aut zatartych / ilosc wszystkich aut w ankiecke) * 100%
Ankieta będzie dla wszystkich insigni z silnikien cdti, nie tylko tych zatartych
@dokia, myślałem o tym vinie jeszcze wieczorem i poszedłem w inną stronę z przemyśleniami.
Początkowo Vin miał być dla, tak jak mówisz, użytkowników, którzy wiedzą tylko gdzie korej paliwa - wtedy sam mógłbym uzupełnić dane dotyczące silnika i auta.
Wieczorem do głowy doszedł jeszcze problem wiarygodności ankiety. Co z trolami, którzy będą dodawać 100 odpowiedzi bez sensu? vin byłby wentylem bezpieczeństwa. Musiałbym ogarnąć tylko jakiś weryfikator poprawności wprowadzonego vin'u
Na szczęscie rodo by nas tu nie dotyczyło, a udział w ankiecie byłby całkowicie dobrowolny, i wyrażałby jednocześnie zgodę na przetwarzanie danych.
Kwestia jeszcze przypadkow ludzi, którym podczas badania silnik się zatrze. Znaczy się załóżmy, że badamy temat przez miesiąc. Pierwszy dzień miesiąca Pan X udziela odpowiedzi, że z jego autem wsio ok. Po 10 dniach jednak mu pada. Trzeba stworzyć możliwość Panu X edytowanie danych w ankiecie dopóki trwa badanie, nie? Skoro tak, to musi być jakiś indywidualny nr w każdej ankiecie i aż się prosi by był to vin
Reasumując skłaniam się bardziej w opcję, by vin był obowiązkowy jako warunek przystąpienia do ankiety.
-
myk6414
Wiarygodność ankiety będzie na poziomie Wiadomosci TVP. Powodzenia.
- mcrace
- Użytkownik
Masz pomysł, żeby była bardziej wiarygodna?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Masz rację, vin zostaje. Tylko pewnie sam ręcznie będziesz musiał sprawdzać jego prawdziwość, chyba żeby napisać skrypt, ale ja teraz nie mam czasu aby Ci pomóc w tym, najszybciej w lipcu.
- mcrace
- Użytkownik
wszystko zależy od skali - ile osób będzie chciało wziąć udział w ankiecie.
samo napisanie skryptu to nie problem.
Gorzej z samym stwierdzeniem, kiedy VIN jest ok a kiedy ściema - w sensie, jakie warunki musi VIN spełnić, cyfra kontrolna itp.
Musiałbym wejść w kooperację z człowiekiem od opelvindekoder.pl i zdobyć od niego to know-how. Ale jak już mówiłem, wszystko zależy od skali. Jak będzie mniej jak 10 osób w ankiecie to w ogóle szkoda roboty
. Od 10 do 100 to jeszcze ręcznie ogarnę. Powyżej 100 to już będę pisał do opelvindekoder i może pomogą.
samo napisanie skryptu to nie problem.
Gorzej z samym stwierdzeniem, kiedy VIN jest ok a kiedy ściema - w sensie, jakie warunki musi VIN spełnić, cyfra kontrolna itp.
Musiałbym wejść w kooperację z człowiekiem od opelvindekoder.pl i zdobyć od niego to know-how. Ale jak już mówiłem, wszystko zależy od skali. Jak będzie mniej jak 10 osób w ankiecie to w ogóle szkoda roboty
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No to mam na myśli, aby od razu wyrzuciło "null" i aby formularz nie dał się wysłać, żeby sprawdzało się to na wejściu. To wtedy by zeszły tylko formularze dobre.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Przecież nie musisz nic pisać i nawet możesz tego nie czytać skoro Ci nie pasuje.myk6414 pisze:Wiarygodność ankiety będzie na poziomie Wiadomosci TVP. Powodzenia.
-
myk6414
A czy ja pisze że mi nie pasuje? Sam mam benzynę więc raczej ten.problem mnie nie dotyczy.
Zauważ że na forum zaglądają najczęściej Ci co.maja problem. Przy ilości sprzedanych aut z dieslem myślę że zatartych silników będzie poniżej procenta...
Moim poprzednim autem był nissan Qashqai z silnikiem 1.5dCi. Forum nissana aż wrzało że ten silnik to masakra, że się panewki obracają - podobnie jak teraz tutaj. Autem zrobiłem ok. 200tys i dalej jeździ u nowego właściciela.
Też były pomysły żeby robić ankiety, pozwy zbiorowe itd... para pójdzie w gwizdek. Tylko GM wie jaka jest skala problemu i co jest powodem zacierania się.. o ile wogole podeszli do tematu.
Zauważ że na forum zaglądają najczęściej Ci co.maja problem. Przy ilości sprzedanych aut z dieslem myślę że zatartych silników będzie poniżej procenta...
Moim poprzednim autem był nissan Qashqai z silnikiem 1.5dCi. Forum nissana aż wrzało że ten silnik to masakra, że się panewki obracają - podobnie jak teraz tutaj. Autem zrobiłem ok. 200tys i dalej jeździ u nowego właściciela.
Też były pomysły żeby robić ankiety, pozwy zbiorowe itd... para pójdzie w gwizdek. Tylko GM wie jaka jest skala problemu i co jest powodem zacierania się.. o ile wogole podeszli do tematu.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ankieta nie musi służyć do jakiś kokwiek pozwow!
bo to i tak nic nie da. Sam jednak jestem ciekaw czy uda się doszukać wspólnych algorytmów co do zatarc czy każdy przypadek będzie inny. Często na forum pisałem aby osoby którym zatarl się silnik aby podały jak najwięcej szczegółów o swoim aucie. Podobne co będą w ankiecie.
bo to i tak nic nie da. Sam jednak jestem ciekaw czy uda się doszukać wspólnych algorytmów co do zatarc czy każdy przypadek będzie inny. Często na forum pisałem aby osoby którym zatarl się silnik aby podały jak najwięcej szczegółów o swoim aucie. Podobne co będą w ankiecie.-
myk6414
Moment. Mi chodzi tylko i wyłącznie o jeden punkt: "Wskaże skalę problemu - jaki % silników się zaciera." Obawiam sie że z ankiety dowiemy sie że 100% silników się zaciera.
Co do tego co piszesz - zgadzam się w 100% - ankieta może wskazac wspólny mianownik.
Co do tego co piszesz - zgadzam się w 100% - ankieta może wskazac wspólny mianownik.
- mcrace
- Użytkownik
no ale czy wszystkim na forum się zatarł silnik? Albo wszystkim na FB? Ankieta będzie teoretycznie dla wszystkich. A warunkiem uczestnictwa podanie nr VIN. Wnioski z niej dostępne dla wszystkich. Myślę, że każdy kto ma taki silnik, a chce uniknąć zatarcia będzie chciał wziąć w niej udział, bo będzie widział w tym szanse ustrzec się problemu z silnikiem za ok 10k.
Ale oczywiście mogę się mylić. Dowiemy się jak spróbujemy...
Ale oczywiście mogę się mylić. Dowiemy się jak spróbujemy...
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@myk, lepiej coś robić niż nic nie robić. Nawet jeśli efekt będzie mizerny to i tak warto spróbować.
Wszak kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, no nie?
Ja teraz stanęłam przed faktem zakupu silnika z całym osprzętem do mercedesa, szukamy w anglii jakiegoś pobitego anglika, żeby sprowadzić pobity na części. Więc znam wartości takiej przyjemności nieszczególnej O:-)
Wszak kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, no nie?
Ja teraz stanęłam przed faktem zakupu silnika z całym osprzętem do mercedesa, szukamy w anglii jakiegoś pobitego anglika, żeby sprowadzić pobity na części. Więc znam wartości takiej przyjemności nieszczególnej O:-)
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Na forum sa osoby które mogłyby wypenic ankieta to ludzie dla których samochód jest ich hobby albo mają jakiś problem z autem i szukam pomocy po za ASO. To samo dotyczy się FB i innych stron www. Dlatego wyjdą mocno zawyżone dane związane z zatarciem silnika. My jako forumowa społeczność jesteśmy promilem wszystkich użytkowników tych aut w Polsce.
Dlatego wydaje mi sie ze jedynie może to pomóc w znalezieniu przyczyn a to już i tak bardzo dużo bo tak naprawdę o to chodzi.
Dlatego wydaje mi sie ze jedynie może to pomóc w znalezieniu przyczyn a to już i tak bardzo dużo bo tak naprawdę o to chodzi.