--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- rataj
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB 191KM AT
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Aleksandrów Łódzki
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
@dare50 ale pamiętaj, że część z nas jeździ ze skrzyniami automatycznymi i one niestety preferują jazdę z 1500/1600 obrotów (bynajmniej tak jest u mnie) jak się jedzie jednostajnie. Dlatego podczas dopalania ja zazwyczaj wrzucam tryb ręczny, żeby utrzymać zakres obrotów 2-2,5k, jeżeli nie mam możliwości jazdy 140km/h 
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
2 tyś min i to starczy , a to robi różnicę , mi się osobiście C5 nie podoba i zauważ ile kosztuje tam DPF tam jest mokry o ile pamiętam , nie da się go tak jak tu zregenerować
-
coollvip
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Siemanko
Mam pytanie jesteś mi w stanie pomóc w takiej oto sprawie od jakiegoś czasu zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z DPF-em. Chodzi o jego wypalanie nie wiem co się stało ale od jakiegoś już czasu włącza mi się procedura wypalania przy 50-60 % zapełnienia i po przyjechaniu 250-300 km gdzie wcześniej nie było z tym problemów i wypalało się ok 80% zapełnienia i przy przejechaniu 800 i więcej km, dodam że trasy robię cały czas takie same. Ostatnio miałem taka przypadłość że samochód odmówił mi w ogóle posłuszeństwa bo wysiadł mi czujnik różnicy ciśnieniem DPF. Wymieniłem go dokonałem adaptacji ale niestety problem z wypalaniem został, samochód odżył ale wypala dalej tak wcześnie
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu jeśli jesteście w stanie będę ogromnie wdzięczny
Silnik 2.0 CDTi 160 km używam aplikacji podczas wypalania.
Mam pytanie jesteś mi w stanie pomóc w takiej oto sprawie od jakiegoś czasu zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z DPF-em. Chodzi o jego wypalanie nie wiem co się stało ale od jakiegoś już czasu włącza mi się procedura wypalania przy 50-60 % zapełnienia i po przyjechaniu 250-300 km gdzie wcześniej nie było z tym problemów i wypalało się ok 80% zapełnienia i przy przejechaniu 800 i więcej km, dodam że trasy robię cały czas takie same. Ostatnio miałem taka przypadłość że samochód odmówił mi w ogóle posłuszeństwa bo wysiadł mi czujnik różnicy ciśnieniem DPF. Wymieniłem go dokonałem adaptacji ale niestety problem z wypalaniem został, samochód odżył ale wypala dalej tak wcześnie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Żadnych błędów nie pokazuje?
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
-
zonee
I łączysz się z autem przez Bluetooth adapter OBD II ? Tak ?
-
coollvip
- Forumowicz
- Miasto:
Jeśli chodzi o błędy to nie ma żadnych, a co do aplikacji to mam właśnie taką jak zaprezentował kolega zonee i łącze się przez Bluetooth z adaptera V-Gate PRO oraz tak jak pisałem wcześniej nie było takiego problemu teraz już od jakiegoś czasu zaczęło tak d**y wypalać co 250 -300 km. Dlatego napisałem o poradę co może być tego powodem. Praktycznie codziennie robię trasy po 40 km w jedną stronę.
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
@zonee
Tak dokładnie. Najlepiej jak wykorzystasz OBDII elm327 icar2 - z innymi jest problem z odczytaniem danych z aplikacji kolegi Pinga.
Tak dokładnie. Najlepiej jak wykorzystasz OBDII elm327 icar2 - z innymi jest problem z odczytaniem danych z aplikacji kolegi Pinga.
-
zonee
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 20:02 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
To powinno działać. Aplikacje są dostępne w google play (OPL DPF Monitor oraz do sprawdzania błędów OPL DTC Reader). Autorem obu jest kolega z forum, Przemek aka @Ping 
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Na wcześniejsze wypalanie mają wpływ 3 czujniki, 2 w DPF i jeden ten z tyłu koło map sensora. Jeżeli nie ma błędów to niestety trzeba zrobić wypalanie serwisowe i wtedy powinien pokazać się błąd konkretnego czujnika.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
coollvip
- Forumowicz
- Miasto:
A dlaczego wypalanie serwisowe ma wpływ na pojawienie się błędu ? Jeśli chodzi o ten który wymieniłem to tak jak pisałem jest to czujnik różnicy ciśnień koło map sensora a nie słyszałem o jakiś 2 pozostałych jeden jest jeszcze jako czujnik temperatury a gdzie te 2 pozostałe ?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak wymieniłeś czujnik ciśnienia a nie zrobiłeś adaptacji to komputer źle interpretuje jego odczyty i w trakcie wypalania wywala błąd P2453-5A że wskazania są nieprawdopodobne, choć w aplikacji są jak najbardziej prawidłowe i co ciekawe mimo błędu nie przerywa wypalania. Co więcej pewnie nie da się skasować tego błędu i cały czas tryb awaryjny, przynajmniej ja tak miałem. Zrobiłem adaptację, błąd udało się od razu skasować i wszystko wróciło do normy. Po tym zabiegu napełnienie dpf wskoczy na 70% więc teoretycznie za kilkadziesiąt kilometrów powinno być znów wypalanie.
Sytuacja u mnie świerza bo sprzed kilku dni ,ale w piątek mam trasę ok 700km więc sprawdzę czy problem rozwiązałem.
Sytuacja u mnie świerza bo sprzed kilku dni ,ale w piątek mam trasę ok 700km więc sprawdzę czy problem rozwiązałem.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jeżeli nie ma błędu, to w czasie wypalania serwisowego powinien wyskoczyć. Czujniki są jeszcze przy DPF, przeważnie poda ten górny.
-
coollvip
- Forumowicz
- Miasto:
Tak jak pisałem wcześniej wymieniłem czujnik zrobiłem adaptacje moc jest ale wypalanie dziwne takie jak opisywałem. P405 możesz mi napisać albo najlepiej wskazać o jakim czujniku mówisz bo nie mam zielonego pojęcia który to i gdzie się on znajduje, fajnie by było jakiś schemat albo link o który to chodzi 
- rataj73
- Zapaleniec
I doopa. Czujnik wymieniony i zaadaptowany. Pierwsze wypalanie jak w instukcji 82% i po przekroczeniu 100km/h wypalanie . Ładnie wypaliło do 13% i śerdnio w trasie 21km/% więc super. Wjeżdżam do Gdańska lekki korek i pyk dioda świeci a na aplikacji 40% zapełnienia , nosz koorwa. I teraz najlepsze wypalało 8 minut i zapełnienie po wypalaniu 39%. Już nie mam pomysłu , dolot szczelny, zero błędów jedyne co to maleńka nieszczelność z plecionki wydechu więc bez wpływu. Przed wyjazdem w trasę dpf czyściłem chemicznie k2 dpf cleanerem , zresztą przy gazie w podłogę max ciśnienie spalin to 40kpa a na wolnych obrotach 1-2kpa.
Jakieś pomysły, sugestie ?
Jakieś pomysły, sugestie ?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Mi bez butowania pokazuje apka 49 w czasie wypalania.
Może inny czujnik.

Może inny czujnik.

- rataj73
- Zapaleniec
Tam nie ma innego czujnika. Za wypalanie odpowiada czujnik ciśnienia i on pokazuje realne wartości w czasie jednostajnej jazdy 140km/h max 10kpa, temperatura spalin w mieście w korku kiedy zaczęło się ostatnie wypalanie to 350*C a nasycenie 40%. Wcześniejsze wypalanie po wymianie czujnika i jego resecie zaczęło się przy 82% i przekroczeniu 100km/h i wypaliło do 13% w trasie przy kilku hamowaniach więc wynik dobry. 3 godziny później i 250 km dalej w korku w Gdańsku napełnienie filtra 40% i dioda świeci , wypalanie 8 minut i po wypalaniu 39% .
Wszystkie parametry wydają się być w normie, gdyby dpf był zapchany rosło by bardzo ciśnienie , zrobiłem eksperyment z zatkaniem szmatą wydechu to z 1 kpa na wolnych obrotach rośnie od razu do 30 i więcej czyli dpf nie stawia oporu.
Na wszelki wypadek odpiąłem na noc akumulator bo jeszcze tylko tego nie robiłem, zero błędów, zobaczę co dalej ale pomysłów już brak.
Wszystkie parametry wydają się być w normie, gdyby dpf był zapchany rosło by bardzo ciśnienie , zrobiłem eksperyment z zatkaniem szmatą wydechu to z 1 kpa na wolnych obrotach rośnie od razu do 30 i więcej czyli dpf nie stawia oporu.
Na wszelki wypadek odpiąłem na noc akumulator bo jeszcze tylko tego nie robiłem, zero błędów, zobaczę co dalej ale pomysłów już brak.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
350stC w korku to według mnie sporo.
U mnie w korku jest zazwyczaj ok 200, a nawet poniżej. Ale niech to jeszcze potwierdzą inni.
U mnie w korku jest zazwyczaj ok 200, a nawet poniżej. Ale niech to jeszcze potwierdzą inni.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
No sporo ja wczoraj przy dynamicznej jezdzie mialem 326, intake 44, w korku 200-300max
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka