--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOdgłos z prawego koła przy kręceniu kierownicą w obie strony.
-
mefju
Odgłos z prawego koła przy kręceniu kierownicą w obie strony.
Witam, od soboty mam taki problem, że przy kręceniu kierownicą na postoju z prawego koła(przód) dochodzą odgłosy, takie jak w załączniku. Odgłos dochodzi tylko z prawego koła, w którym niedawno był wymieniany wahacz i mocowanie(guma) amortyzatora lub sprężyn. Odgłos zarówno przy wyłączonym silniku jak i przy włączonym. Miesiąc temu wymieniany był także łącznik stabilizatora. Silnik 1.4 BNET, LIFT, przebieg 194tys. Trzeba ustawić trochę głośniej by dobrze usłyszeć.Proszę o rady 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Odgłos z prawego koła przy kręceniu kierownicą w obie strony.
Łożysko mcpersona na 100%.
Złap ręką za sprężynę i niech ktoś pokręci kierownicą a na pewno to poczujesz.
Złap ręką za sprężynę i niech ktoś pokręci kierownicą a na pewno to poczujesz.
-
drill
- Forumowicz
- Auto: Insignia 160 PS
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Darłowo
- Otrzymał piwo: 2 razy
Może to być luźna śruba tylnej tulei wahacza - według zasady "szukaj gdzie robiłeś"
-
mefju
Dziękuje Panowie za odpowiedź. Jak profesjonalnie nazywa się ta część, pod jaką nazwą występuje w sklepach z częściami samochodowymi? Czy wymienia się ją parami, w sensie jeśli na prawym kole uszkodzona to wymieniam też na lewym? I czy przy okazji jej wymiany należy coś jeszcze wymienić? I jeszcze jedno, w sumie bardzo istotne pytanie, czy ja mogę z tym na razie jeździć? Chciałbym to zrobić u znajomego mechanika, który ma zakład ok 400km ode mnie, w związku, czy spokojnie przejadę taka odległość, czym ewentualnie to grozi? Jeszcze raz serdeczne dzięki.
- rataj73
- Zapaleniec
Możesz spokojnie z tym jeździć nic nie będzie, z czasem będzie strzelać coraz mocniej, ale bywa też tak że przejedziesz przez kałużę i objaw na kilka dni zniknie.
-
mefju
Dzięki! A co do nazwy tej części pod jaką występuje? Panowie jeszcze jedno pytanie, jakie sprężyny na przód idą do mojego auta? Dixi Car nawet nie chce mi podać numeru części bo twierdzą, że "nie mogą". Wiem tyle, że mam zawieszenie standardowe. Jakie sprężyny na przód powinienem kupić? Silnik jak wspomniałem 1.4 z fabrycznym LPG, wersja wyposażenia jedna z tych podstawowych, fabryczne koła 16. Rocznik 2014.
- rataj73
- Zapaleniec
No ale sprawdziłeś dotykając ręką sprężyny podczas kręcenia kierownicą ?
Jeżeli czuć przeskoki to trzeba wymienić łożysko mcpersona i właśnie tak się ono nazywa.
Jeżeli czuć przeskoki to trzeba wymienić łożysko mcpersona i właśnie tak się ono nazywa.
-
dawid1990
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam chcoalem sie podłączyć do tematu gdyż mam identyczny dźwięk i również z prawego Koła tylko że kilka dni wcześniej miałem robione sprzęgło i dwumase i po naprawie zauważyłem że mam lekko przekzywiona kierownice przy jeździe na wprost dodatkowo pojawił się ten dźwięk. Czy jest możliwość że mechanik coś rozpinal i źle spial i stąd te objawy? Wcześniej w tej kwestii wszystko gralo
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Dzisiaj usłyszałem jakby skrzypienje właśnie z prawego koła gdy jest skręt jest w prawo prawie na max. Jak dobie do oporu to dźwięk znika.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka