--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Diesel-particle filter (DPF) - Question and Answer
Źródło: https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... nd_answer/
Question 3: What conditions are required for the DPF to begin regeneration?
Answer: The following conditions must be fulfilled for regeneration to begin.
a.) Engine running since start > 2 minutes.
b.) Calculated saturation > 80%.
c.) Coolant temperature > 70°C for at least 2 minutes.
d.) No DPF-relevant faults stored in system.
e.) A defined vehicle speed threshold must be exceeded in some cases (e.g. for 80%-100% loading, one time 100 km/h), at loadings above 100% the speed does not matter.
Question 4: After service regeneration, TECH2 data list shows a current loading status of 70% or 78%. Why?
Answer: The regeneration intensity of the static regeneration is not as effective as that of dynamic regeneration. The value is therefore set to 70% - 78% loading so that the ECU then triggers a dynamic regeneration when the required conditions (see question 3) are fulfilled.
Question 5: Under what conditions is regeneration interrupted/ended once it has started?
Answer: Normally when regeneration has been successfully completed, or:
a.) After a maximum regeneration time (20 - 25 min.).
b.) If the engine is switched off or has stalled.
c.) If the engine is left idling for a long time (5 - 10 min.).
d.) If 1000°C is detected by the exhaust temperature sensor.
e.) If during regeneration, a fault is detected on the components relevant for combustion (injection/intake system).
If a regeneration is interrupted once started but before it has been 50% completed, the glow plug lamp flashes on the next engine start (cold or hot) and regeneration begins again once the operating conditions (see 3) have been fulfilled.
Źródło: https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... nd_answer/
Question 3: What conditions are required for the DPF to begin regeneration?
Answer: The following conditions must be fulfilled for regeneration to begin.
a.) Engine running since start > 2 minutes.
b.) Calculated saturation > 80%.
c.) Coolant temperature > 70°C for at least 2 minutes.
d.) No DPF-relevant faults stored in system.
e.) A defined vehicle speed threshold must be exceeded in some cases (e.g. for 80%-100% loading, one time 100 km/h), at loadings above 100% the speed does not matter.
Question 4: After service regeneration, TECH2 data list shows a current loading status of 70% or 78%. Why?
Answer: The regeneration intensity of the static regeneration is not as effective as that of dynamic regeneration. The value is therefore set to 70% - 78% loading so that the ECU then triggers a dynamic regeneration when the required conditions (see question 3) are fulfilled.
Question 5: Under what conditions is regeneration interrupted/ended once it has started?
a.) After a maximum regeneration time (20 - 25 min.).
b.) If the engine is switched off or has stalled.
c.) If the engine is left idling for a long time (5 - 10 min.).
d.) If 1000°C is detected by the exhaust temperature sensor.
e.) If during regeneration, a fault is detected on the components relevant for combustion (injection/intake system).
If a regeneration is interrupted once started but before it has been 50% completed, the glow plug lamp flashes on the next engine start (cold or hot) and regeneration begins again once the operating conditions (see 3) have been fulfilled.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
No i wszystko jasne
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
-
mic
Niby wszystko jasne tylko się zastanawiam dlaczego ostatnie wypalanie przeszło mi do końca pomimo "awarii pojazdu" i odcięcia mocy związanej jak wskazywaliście z czujnikiem różnicy ciśnień...Ping pisze: ↑11 lip 2018, o 09:36....
....
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Ja jednak nie widzę informacji dlaczego wypalanie rozpoczyna się szybciej niż powinno. 
-
mic
Nasz problem wg mnie podchodzi pod ten zapis: "at loadings above 100% the speed does not matter"
Czyli szwankuje sam dpf lub zestaw czujników odpowiedzialnych za obliczanie stanu jego zapełnienia
Czyli szwankuje sam dpf lub zestaw czujników odpowiedzialnych za obliczanie stanu jego zapełnienia
- mcrace
- Użytkownik
Też o tym myślałem i wpadł mi do głowy pomysł, że może soft złapał jakiegoś bug'a i aktualizacja w ASO. Ale ktoś pisał, że już to robił i to samo :/
Na FB koleś dał DPF do regeneracji - też nie pomogło.
Nikt nie brał się za czujniki temperatury spalin. Ale teoretycznie one nie biorą udziału w inicjacji DPF'a... Jeden kosztuje 200 drugi koło 500zł
Na FB koleś dał DPF do regeneracji - też nie pomogło.
Nikt nie brał się za czujniki temperatury spalin. Ale teoretycznie one nie biorą udziału w inicjacji DPF'a... Jeden kosztuje 200 drugi koło 500zł
-
mic
Ja zakupiłem drugi dpf razem z sondą lambda i czujnikiem temp spalin, mam nadzieję że do soboty będę miał to już zamintowane na aucie. Zobaczymy jakie będą efekty. Wybrałem tą opcje zamiast regenerecji, bo nawet tutaj zdaje się rataj73 pisał że regenerował i nic to nie dało.
Zgodnie z opisem to te czujniki mają wpływ na częstość wypalania.
Zgodnie z opisem to te czujniki mają wpływ na częstość wypalania.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2018, o 17:24 przez mic, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazmarcin
- Klubowicz
Za kabel od tego czujnika egt zabrało się jakieś zwierzątko w moim
Nie mam czasu się za to zabrać bo tam gorąco strasznie a i czasu nie mam na to. Parę razy sypnęło błędem ale go wyprościłem i na razie działa .

Dodam jeszcze że miałem wezwanie na kampanię serwisową właśnie w sprawie dpf w październiku i to się zgrało w czasie z uwaleniem czujnika.
Nie mam czasu się za to zabrać bo tam gorąco strasznie a i czasu nie mam na to. Parę razy sypnęło błędem ale go wyprościłem i na razie działa .

Dodam jeszcze że miałem wezwanie na kampanię serwisową właśnie w sprawie dpf w październiku i to się zgrało w czasie z uwaleniem czujnika.
- mcrace
- Użytkownik
-
mic
Oczywiście nie nowe ale 600zł, cena mniej więcej taka jak za regenerację a przy okazji czujniki były. No a kolejny argument taki że mój oryginalny dpf był spawany wiec ktoś w niego łapy pakował i nie wiem co tam teraz w srodku siedzi..
- mcrace
- Użytkownik
Znalezione na innym forum. Podobny problem gość miał z chavroletem
źródło: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3008493.html
i wkońcu to co pomogło:1. Po wyjechaniu z warsztatu, gdzie czyścili mi filtr i resetowali komputer. ECU stwierdziło po chwili, że filtr jest pełny i wypalał się po 18 km jazdy, a potem jeszcze 4 razy w ciągu następnych 200km. Czytałem, że po resecie, może się wypalać do 3 razy w ciągu pierwszego 1000km, ale nie 4 w ciągu 200. Dlaczego nie było chociaż częściowej poprawy?
2. Jak wróciłem z problemem po kilku dniach, to mierzyli ciśnienie w filtrze i wyglądało, że filtr jest czysty, mimo to częstotliwość wypaleń nie zmieniła się.
3. Po odpięciu czujnika temperatury (nie ciśnienia) zapełnienie filtra już nie malało, bez względu na styl jazdy (obroty 2000 lub 3500, prędkość bez znaczenia), co miało miejsce wcześniej i ma ponownie po wpięciu innego egzemplarza czujnika temperatury. Rozumiem, że po porządnym dociśnięciu filtr mógł się bardziej zatykać, ale dlaczego jest tak, że jadę na tempomacie po płaskim 110km/h, dpf info pokazuje 78%, a po 3 min np. 72%, za następne 3 min. 76%?
5. Nie ma i nie było nigdy na komputerze żadnych błędów związanych z filtrem dpf.
6. Przejechałem już tym autem 9000 km dlaczego do tej pory filtr nie zapchał się na amen skoro od początku był w takim stanie (częstotliwość wypalania praktycznie się nie zmieniła odkąd go mam).
No więc dobra wiadomość jest taka, że wszystko działa, jestem po 6. czy 7. wypaleniu, które (wg aplikacji dpf info) miało miejsce, tak jak wszystkie, dokładnie po 1250km od poprzedniego. Filtr wypala się bez względu na stopień zapełnienia, raz jest to 80%, raz 40%, raz 60%. Dojeżdża do 1250km i jak za dotknięciem magicznej różdżki zaczyna procedurę wypalania, wypala do zera % i tak w koło Macieju.
A jak doszło do tego, że działa?
Tak jak pisałem, po regeneracji filtra w piecu przejechałem jakieś 500km i wróciłem do tego warsztatu, który regenerował filtr. Najdziwniejsze było to, że dpf przy pomiarze manometrem wg. nich wydawał się nie stawiać oporu i wyglądał na czysty, wziąłem faceta do auta przejechaliśmy się 50km i filtr zaczął się wypalać (wtedy zawsze wypalał się do 0% i następny odczyt było już ok 60%), wróciliśmy do warsztatu i już w sumie dla świętego spokoju zdecydowaliśmy, że wymienimy go na inną sztukę (także u nich regenerowany), no i trafiony. Po odpaleniu auta i sprawdzeniu kompem zapełnienie 0%, a jeszcze przed chwilą 60...
Nie wiem dlaczego (w warsztacie też nie wiedzieli) mój filtr nie chciał się zregenerować. Nie będę tu teoretyzował, bo jestem laikiem... Może jest jak napisał domex32, że nie da się tego zregenerować, a ta druga sztuka była od kogoś kto wyciął profilaktycznie? Ale oni twierdzili, że zregenerowali ponad 100 filtrów i zawsze było ok... Miałem tam podjechać i zapytać, bo facet powiedział, że potną go i spróbują zobaczyć dlaczego regeneracja nic nie dała, ale mam nie po drodze i o całej sprawie już zapomniałemNo i zapomniałem, że mam auto z filtrem
![]()
Gdyby nie moje wcześniejsze przygody, to ta regeneracja byłaby najtańszą opcją, ale z uwagi na to, co napisałem powyżej nie jestem w stanie polecić tej metody z czystym sumieniem i na 100%.
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji
źródło: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3008493.html
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
Mam takie pytanko jeżeli przykładowo apka i komp pokazuje 45% zapełnienia to czy możne tak się zdarzyć że jednak ten filtr jest za jest zawalony na maxa i dlatego chce go tak często wypalać? Bo przez tel z gościowi z Aso opisałem sytuacje a ten zaczął gadać że trzeba serwisowo wypalić a później olej wymienić. To są jakieś procedury?
- mazmarcin
- Klubowicz
Pisało o tym że chewki mają jakieś dopalanie w czasie jazdy autostradą. To nie opel.
- mcrace
- Użytkownik
Chodzi mi tylko o to, że mimo braku oznak zatkania filtra(np brak różnicy ciśnień) było coś z nim nie tak.
-
mic
No ja właśnie liczę na to że to sam DPF jest problemem lub jeden z tych 2 czujników. Puki co przez tą ****** pocztę polską mój filtr podróżuje po kraju bez sensu zamiast trafić do mnie. We wrocławskiej sortowni uznali że paczkę do wrocławia najlepiej dostarczy mi UP Ząbkowice Śląskie...
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
Wczoraj jechałem ekspresówką bieg 5 (2000 - 2500 obr) wypalanie zaczęło się na 68% a zakończyło na 15% - z tego wynika że filtr ładnie się wypala tylko szkoda ze robi to kiedy chce. Następne wypalanie przewiduje na 30% :/
-
mic
mi na ekspresówce wypalał się do 6-8%. Nie wiem jakie tam warunki miałeś.
Z drugiej strony przed wypruciem go z auta pokazywał jakieś 28% zapełnienia a mechanik po wyjęciu stwierdził że był dość mocno zabity sadzą. Zaszkodziła mu adaptacja? co mogło spowodować rozjazd pomiędzy fizycznym zapełnieniem a tym wirtualnym z komputera?
Z drugiej strony przed wypruciem go z auta pokazywał jakieś 28% zapełnienia a mechanik po wyjęciu stwierdził że był dość mocno zabity sadzą. Zaszkodziła mu adaptacja? co mogło spowodować rozjazd pomiędzy fizycznym zapełnieniem a tym wirtualnym z komputera?
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Spawany dpf nie wróży nic dobrego. Pytane co się dzieje w sofcie. Bo jeśli ktoś pruł puszkę by się go pozbyć to w sofcie rożne rzeczy mnoga się dziać. Chyba, że puszka spawana w celu wyczyszczenia.
Każdy dpf będzie trochę wypalał się na autostradzie. Jest to tgz regeneracja pasywna. Silnik pracuje na obrotach i spaliny mają na tyle wysoką temperaturę by odpowiednio rozgrzać wkład i częściowo wypalać zgromadzoną na nim sadzę. Dlatego jak ktos wyżej pisał procent zapełnienia może spadać lub rosnąc minimalnie w zależności od warunków pracy silnika.
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
@mic Zaliczyłem postój na światłach - wtedy zauważyłem rozpoczęcie wypalania - później rondo i ekspresówka (było jakieś 20% regeneracji na apce) Także wg. mnie jest ok jeśli chodzi o wypalanie