--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Warkot dziwny dźwięk przy lekkim dodawaniu gazu

Awatar użytkownika
Groszek
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań

Re: Warkot dziwny dźwięk przy lekkim dodawaniu gazu

Post autor: Groszek » 24 lip 2018, o 00:06

U mnie przy delikatnym dodaniu gazu na postoju jest metaliczny dzwiek. Przy wyzszych obrotach po sekundzie ustaje. Cos na zasadzie filmiku z YT. Dodatkowo mam cos takiego....
https://youtu.be/bMaANLRehY0
"akcja" po zamknięciu maski

Adrian9393
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: Adrian9393 » 24 lip 2018, o 08:50

Ten dźwięk po zamknięciu maski. Buczenie ? Ten dźwięk wydaje elektrozawor turbiny który znajduje się na przednim pasie :). Jak nie buczy podczas dodawania gazu można jeździć:). Nie wywala błędów niebsyracil mocy jeździć i się nie zamartwiac :)

Awatar użytkownika
Krznnn
Użytkownik
Auto: Insignia ST OPC Line
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: BDG/SOLEC
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Krznnn » 10 sie 2018, o 20:49

Rooff_ pisze:
16 lip 2018, o 21:11
Kolego @Krznnn - rozwiązałeś problem z tym dźwiękiem?
U mnie ostatnio zauważyłem, a właściwie usłyszałem buczenie. Najlepiej je słychać na postoju (skrzynia na N lub P) w kabinie przy zamkniętych drzwiach. Po dodaniu gazu tak do 2500-3000 obr/min i puszczeniu, gdy silnik schodzi do obrotów biegu jałowego, przy ok. 1750 obr/min słychać takie buczenie gdzieś w okolicach akumulatora. Zaś siedząc w środku wydaje się, że jest to raczej po stronie pasażera (czyli po stronie rozrządu). Ten objaw jest również podczas jazdy, kiedy delikatnie przyspieszam na 1 lub 2 i właśnie w okolicach 1750 obr/min czuć i słychać te drgania.
Patrząc na komorę silnika i na sam silnik widać, że w momencie tych słyszalnych drgań on cały też jakby się przydławiał.

Jakies pomysły co do przyczyny?
Błędów DTC żadnych nie ma, silnik chodzi niby dobrze, choć przy pyspieszaniu są odczuwalne te drgania (może trochę wyraźniejsze, jeśli przyspieszanie jest dynamiczniejsze i/lub pod górę).
Jedyne co mi przychodzi na myśl w tych okolicach to pompa vacum - jakiś czas temu pojawiło się lekkie zapocenie w pobliżu łączenia tego siteczka z głowicą silnika. Może to być to?
Tak kolego rozwiązany. Były luzy na dwumasie. Po miesiącu od założenia padł. Od miesiąca jeżdżę na dwumasie z po angolu i jak ręką odjął. Teraz czekam na uwzględnienie reklamacji. Za dwumas już odzyskałem pieniądze. Zostało sprzęgło z wysprzeglikiem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 11 sie 2018, o 06:27

Mam automat, więc nie ma dwumasy, także to nie to.
U mnie na 99% to jest odgłos pompy vacuum. Ostatnio po rozebraniu, przeczyszczeniu, nasmarowaniu i ponownym założeniu ten dźwięk ucichł. Teraz szukam jakiejś używanej w dobrej cenie. Bo nowa to ponad 600 zł... :o

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”