--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

...na tematy kwadratowe i podłużne
JaMi
Użytkownik
Auto: Insignia B kombi
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 12 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

Post autor: JaMi » 16 paź 2018, o 21:40

Takim Avensisem jeździłem dobre kilka lat i pozbyłem się bez żalu. Jakoś nigdy nie mogłem zrozumieć, że się ludziom ta mydelniczka podobała :D Ale będę ją miło wspominał za to, że była absolutnie niezawodna, nic tam nie trzeszczało i nie tłukło się nawet przy 170 tys.km o:o NUDYYYYYYY były i tyle ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 264 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 16 paź 2018, o 21:57

no właśnie była bezawaryjna, nic kompletnie ode mnie nie chciała, nie miałam na co kasy wydawać, a w Iśce zawsze coś :P ja też jeździłam nią 7 lat, i fajna taka czarna długa, syn mówił że to auto mafiowe że można trupy w niej wozić (filmów się naoglądał)
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 17 paź 2018, o 01:47

ale potrafiła się zakopać w piasku o iśka nie jak dotąd !

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 paź 2018, o 05:43

No w sumie tak, pamiętasz to ☺😆 tj te zdjęcie, no ale ja Iśką to po leśnych drogach nie jeżdżę, dbam o nią póki co, nawet na mazurskie drogi mi jej żal i tam jeżdżę innym autem 😛

W sobotę rano jadę po pewnego młodego chłopaka, który tak jak Wy lubi w autach grzebać i oddaję mu mazdolotke. Trochę go tymi naprawami wspieram bo płacę więcej niż w moim serwisie i nie mam przecież na to faktury bo dobry dzieciak i no kasa mu bardzo potrzebna. Ale to nie o tym chciałam, mój serwis rozgrzebał mi zamek w mazdzie po czym poinformował że takiego nie mają i żebym sobie zamówiła na allegro, to gdybym ja wiedziała co zamówić ale no nie podadzą nr aukcji itp, no wiedza tajemna po prostu, dlatego muszę szukać pomocy inaczej.
Chciałam też osie i ramę pomalować w Iśce bo to takie rudawe i mi się nie podoba ale też zastanawiam się czy chłopakowi temu to zlecić czy niefajnie to zrobi. Bo malował mi pistoletem kiedyś podwozie w toyocie i jak byłam na wycenie w aso toyki to gość pytał " a kto pani to malował" pffff.. to rzekłam że pracownik. Ten dzieciak to też jeździ czasem jako mój kierowca i o mało po Isie ze mną nie pojechał do Wałbrzycha, bo nie było komu, ale za dzień jako kierowca dostaje 200zł to nie ma chyba biedy ze mną, co?

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 17 paź 2018, o 10:46

Z tym serwisem i brakiem części to prawda? Masakra... podejście do klienta pierwsza klasa. Jak nie mieli na miejscu albo w Polsce to powinni dać info, że mogą ściągnąć od producenta, cena milion złotych i czas oczekiwania 3 miesiące :) a tak to zabrzmiało - nie mamy takiego zamka i nam się nie chce szukać. Weź Pani przyjedź z częściami to zamontujemy... Dramat

A co do przydomowego mechanika - sam chciałbym takiego zaufanego mieć. A jeszzcze fajniej, że są ludzie jak Ty, którzy wspierają takich w potrzebie.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 paź 2018, o 11:18

No takie są uroki prowincjonalnych serwisów, co prawda akurat nie było mojego kierownika i dlatego pewnie nikt się nie postarał. Do ASO mazdy mam też 100km jak i do ASO Opla, aczkolwiek z ASO mazdy staram się już nie korzystać bo ona 10+ to tak jakby trochę bez sensu. Zamek jest elektryczny przecież i coś w nim trzasło , tylko nie powiedziano mi co, niby rzeczy kosztownych tam nie wozi si w bagażniku, bo kable rozruchowe, podnośnik i zapasówkę, ale no nie powinien być otwarty ten bagażnik nonstop. Sama niestety tego nie zrobię, bo nawet jak ten zamek będę miała w dłoni to nie będę wiedziała co w nim trzasło, do tego potrzebny mężczyzna, którego no że tak nieładnie powiem "muszę wynająć" a ten chłopak na pewno mi znajdzie tę część, bo ja nie wiem co się popsuło. Mam teraz luzem położone tam w bagażniku wszystkie plastiki zdemontowane wokół zamka na całej długości bagażnika, bo tam nie wykładzina a profile plastikowe , więc schowałam do garażu aby nikt tego nie zakosił, bo jednak części oryginalne fajnie jest sprzedać :) Dlatego też mam małego focha na mój serwis, i po moje koła zimowe nie spieszę się, bo pogoda jeszcze fajna, a felgi im zawiozłam tydzień temu, opony wybrałam, to niech teraz oni mnie szukają jak stęsknią się za moimi dolarami :P

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 17 paź 2018, o 12:28

Z jednej strony młody chłopak potrzebujący wsparcia finansowego, z drugiej bogata bizneswoman, gwiazda telewizji, nawet konkretne kwoty padają ;-) Czy tylko ja widzę tutaj gotowy scenariusz na film? :-)

Do rzeczy i w temacie. Autko umyte, uszczelki "przeleciane" silikonem, odmrażacz pod ręką, opony zimowe przygotowane. Czyli: czekam na mrozy :-)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 paź 2018, o 12:31

oj @IBZI, to Cię poniosło :)

a te uszczelki to czym dokładnie "przelecieć"? jakiś konkret taki bardziej dla mnie do zrozumienia poproszę :) bo też chyba powinnam o tym pomyśleć

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 17 paź 2018, o 13:25

Oooo, przypomnieliście mi. Muszę zimówki sprawdzić, czy nieoryginalne 17 się zmieszczą po upgrade hamulców. Jak nie to albo dystanse, albo ori stalowe 17 na gwałt.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 17 paź 2018, o 14:08

dokia pisze:
17 paź 2018, o 12:31
oj @IBZI, to Cię poniosło :)

a te uszczelki to czym dokładnie "przelecieć"? jakiś konkret taki bardziej dla mnie do zrozumienia poproszę :) bo też chyba powinnam o tym pomyśleć
Zwykły silikon w spray'u. Np taki https://allegro.pl/moje-auto-silikon-w- ... 74652.html (link przykładowy). Nie ma potem problemu z otwarciem drzwi na mrozie.

Co do pierwszej części. Czy mnie poniosło, to nie wiem ;-) Twojej koleżance to już się nawet coś w temacie śniło ;-)
Przerażający był trochę ten sen, bo jakby w tym nazwisku skreślić "s"... ;-) :o o:o

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 paź 2018, o 15:21

Nareszcie, dobra (najwłaściwsza) ramka i z drugiej strony. Od czerwca prosiłam, dzisiaj nastąpiło owe święto, syn wymienił, no ciut porysował mi tablicę, ale dziecku wybaczę :)
No jak wiem, że jak facet powie że coś zrobi to nie trzeba mu o tym co pół roku przypominać :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kub@
Użytkownik
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Kub@ » 18 paź 2018, o 18:22

Ciesz się, że garnie się do prac ręcznych

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 18 paź 2018, o 18:29

No i teraz pięknie wygląda.
Krzysztof

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 18 paź 2018, o 19:21

Dzięki @k.olix.. no pamiętam jak mi zwróciłeś uwagę na zlocie ICP, że mam obrzydliwą ramkę, bo świeżo wyjechałam z ASO z nowym zderzakiem i ich firmową ramką. I to dlatego w sumie cały czas myślałam że mam coś niezrobione również z przodu :P

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 18 paź 2018, o 19:38

Lepiej późno niż wcale. :D ;)
Krzysztof

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 22 paź 2018, o 20:59

Chłopaki, pomóżcie blondynce. Mam w drugim aucie, tj w mazdzie6 zdemontowane plastikowe profile z klapy bagażnika w hb, bo jak już pisałam gdzieś, tak mi w serwisie zamek naprawiano, że rozbabrano i tak zostawiono "bo oni nie mają tego" . Części z tej klapy schowałam w garażu, aby ktoś sobie nie wyjął z ciągle otwartego bagażnika. To czego ja mam szukać? tego białego brzydkiego na allegro? w całości? czy w kawałkach? bo ja nie wiem co jest popsute, że z kluczyka nie zamyka się ten bagażnik.
Foty na dysku google: https://drive.google.com/drive/folders/ ... iMI_LqvQMm

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 22 paź 2018, o 21:13

Do tego pytania pasuje mi poniższy fragment dialogu ze skeczu KMN o zakupie drzwi:
- Jakie te drzwi mają być: prawe czy lewe?
- Tak
- Ale co tak - jak te drzwi mają się otwierać? Na prawo czy na lewo?
- Na oścież!!
:D

Chyba ciężko Ci będzie pomóc tak zdalnie ;)

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 22 paź 2018, o 21:21

@Dokia. Masz tego młodego, zdolnego mechanika, o którym pisałaś gdzieś blisko? Niech zerknie. Pewnie szybko dojdzie do tego, co trzeba kupić.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 22 paź 2018, o 21:24

No i tak sama walczę z tymi autami co je sama sobie kupiłam. Dziękuję @Rooff_ że się starałeś... a ten skecz, -to ja zawsze ze śmiechu płaczę jak go oglądam i w wigilię zwykle z kuzynami oglądamy te skecze, w tym i ten :) oraz "Jerzyk dzisiaj nie pije " :)
Mój "chłopak od napraw" też mnie pytał w piątek czy ma brać ten zamek bo gdzieś znalazł, ale ja nie wiedziałam jaki to "ten" , dlatego sprawa naprawy chyba odroczona o 2 tyg.. bagażnik się nie zamyka nadal :P
IBZI pisze:
22 paź 2018, o 21:21
@Dokia. Masz tego młodego, zdolnego mechanika, o którym pisałaś gdzieś blisko? Niech zerknie. Pewnie szybko dojdzie do tego, co trzeba kupić.
tak ale w chwili gdy on pytał, to mazdolotki nie było pod ręką, albo była to noc. Ale potem twierdził że to taki zamek, bo fotki robiłam w sobotę jak wstałam, więc około południa, bo tak jakoś zgramoliłam się z pościeli ;) to nic.. naprawa odroczona :)
Chłopak będzie na weekend wszystkich świętych, to zajadę po niego, aby sobie tę mazdę wziął- może 2-3 listopada szroty są czynne, albo chociaż ogarnie na allegro. Sama no nijak widać tego nie ogarnę

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 22 paź 2018, o 21:28

Z drugiej strony nie będziemy za niego roboty odwalać - niech się chłopak wykaże :P

A tak poważniej - trzeba wsadzić klucz do zamka, pomajgać w nim i zobaczyć co się nie rusza a powinno*
Później drogą dedukcji dojdzie którą część tego zamka trzeba będzie zakupić ;)

*nie stosować internetowego poradnika z WD-40 :P

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”