--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCo dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?
Robię to samo, rozrząd jakieś koło czy rolka dodatkowo i uszczelka smoka.. olej ma 80%, 6k przejechane. Do wymiany ? czy wlać jeszcze ten? Wymieniam co 15k kilometrów.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ja mając 8 tyś wymieniałem na nowy.
Dzisiaj swoje 2.0T odśnieżyłem i tyle. Od wczorajszego popołudnia stoi nie ruszany.
Dzisiaj swoje 2.0T odśnieżyłem i tyle. Od wczorajszego popołudnia stoi nie ruszany.
-
gpawel
Lej nowy. Lepiej wychodzić z założenia, że 200 zł co pół roku czy co rok to nie duża kwota. Ja leję Motula Xclean FE 8100 5W30 i tak będę zmieniał co 10k.
Co do wymian, to mam nadzieję że będę spał (a właściwie jeździł) spokojnie
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Już to kiedyś tu pisałam, tylko powtórzę: "jak masz oszczędzać to piwo z biedronki sobie kup" - olej zmień na nowy, ja zmieniam co dyszkę. Na aucie nie oszczędzaj, odpłaci Ci "In Plus"
Radio 357 :)
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Nie wiem, nie znam się, no te najtańsze, to wtedy zaoszczędzi na Iśkę.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Nie znam się, spożywam. Wodę też piję, co nie znaczy że się na niej znam. OT robimy.
Ja od niedzieli mojej Iśki nawet nie odpalam, stoi bałwan pod śniegiem, latam drugim bo mam zagrzane i odśnieżone podstawione pod dom.
Ja od niedzieli mojej Iśki nawet nie odpalam, stoi bałwan pod śniegiem, latam drugim bo mam zagrzane i odśnieżone podstawione pod dom.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
-
gpawel
Wlałem nowy płyn do spryskiwaczy na zimę ale tak śmierdzi że aż na wymioty ciągnie. Nie polecam płynu ze sklepu Stokrotka.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Hehe, ale "czynność"...
W Insignii A ze spryskiwaczami reflektorów, zresztą podobnie jak w Vectrze C, płyn uzupełniałem (4 litry) co kilka dni codziennej jazdy mojej żony po mieście. Zima bolała, bo płyn szedł litrami, a 3x droższy od letniego.
M.
W Insignii A ze spryskiwaczami reflektorów, zresztą podobnie jak w Vectrze C, płyn uzupełniałem (4 litry) co kilka dni codziennej jazdy mojej żony po mieście. Zima bolała, bo płyn szedł litrami, a 3x droższy od letniego.
M.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
W porównaniu do VC, to Insignia A jest oszczędna, czyści reflektory bodajże co piąte spryskanie szyby, a nie co każde jak VC. Choć swoje płynu zużyje, a nieśmierdzący ciężko kupić w rozsądnych pieniądzach.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No i znowu to powtórzę: "piwo tam sobie kup, na aucie nie oszczędzaj"
Najtańsze płyny są zrobione z najtańszych środków chemicznych. Zamiast dobrego alkoholu, czyli etanolu, który jest droższy a w płynach do spryskiwaczy jest tego sporo, stosuje się metanol, który jest silnie toksyczny. Zatrucie metanolem to na początku te "widzę ciemność"
Z danych naukowych: "Przy ciągłym stosowaniu płynu do spryskiwaczy o stężeniu powyżej 3 proc. metanolu, ilość oparów alkoholu metylowego w kabinie kierowcy może osiągnąć poziom przekraczający wartość najwyższego dopuszczalnego stężenia określonego w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 29.11.2002 r. w sprawie najwyższych stężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że stężenie waha się wtedy od 100 do 350 mg/m3, a wpływ na to ma wielkość kabiny kierowcy, intensywność nadmuchu na przednią szybę oraz częstotliwość wietrzenia pojazdu."
Tak więc pierwsza zasada, jak kupujecie te tanie płyny i Was muli w aucie, to jak najszybciej zużyć ten płyn, wietrzyć auto i na dobrym płynie nie oszczędzać bo to też Wasze zdrowie. Sorki że się chemik pomądrzył, wybaczcie, ale mam swoje "defekty" w tym temacie i na takie rzeczy zwracam uwagę
Jeżeli jest Ci niedobrze przy zapachu tego płynu, to szybciej go wymień.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
W Vectrze C polift też było co 5. pociągnięcie wajchy, o ile interwały między użyciem były "krótkie". Natomiast po "dłuższych" przerwach tryskało ponownie na szybę i na reflektory. Nigdy nie zmierzyłem gdzie była granica między "krótkim" a "długim" odstępem między użyciem spryskiwacza, choć czas ten wydawał się zbyt krótki, efektem czego często leciało na klosze reflektorów (za często). W Insi nie zaobserwowałem poprawy, chociaż czasem było tak, że specjalnie chciałem spryskać i się nie dało "na zawołanie" mimo wielu pociągnięć i przytrzymań wajchy.
Ale brakuje mi tego w nowej... Teraz super-hiper Matrix LEDy, a w garażu Clin z pompką, rolka papieru i jechane...
Lubiłem gdy przy szybkiej podróży autostradą użyło się sprysków reflektorów, to przez moment w lusterkach było widać fajnie układające się zawirowania płynu porwanego przez pęd powietrza.
Zapachowo najlepsze są te z markowych stacji... Ale kto kupuje 4 litry za 30 zł? Chyba tylko flotowcy - i to nieuświadomieni kosztowo
Ważne także, żeby płyn nie był zbyt "tłusty", bo można cholery dostać jadąc po ciemku (w zimie częściej jeździ się po ciemku). Zapach da się przeżyć.
Nie wiem jak w Insignii, ale 10-letnia Octavia II jest na tyle sprytna, że automatycznie przełącza nawiew na recyrkulację powietrza gdy użyje się spryskiwacza (lub włączy wsteczny) - żeby nie zaciągać smrodu płynu lub spalin do kabiny. Słychać jak się przestawia w nawiewach.
M.