I potem szukać fachowca od remontów silnika.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
-
Piterson
- Nowicjusz
- Auto: Inignia cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Polska
Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
Witam kupilem Insignie A Sport TOURER SW,mam przebiegu 240tys czy nalezy wymienic olej w skrzyni biegow automat.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2018, o 18:12 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak. Wymieniać. Wcześniej wątek przeczytaćPiterson pisze: edit.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 1 lis 2018, o 22:21 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
A czy ktoś dodawał modyfikator tarcia ar9100 do skrzyni?
-
fazi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gorzów Wlkp.
- Otrzymał piwo: 3 razy
Dodawałem kiedyś Xado EX120. Miałem szarpanie przy zrzucaniu z 5 na 4.
Przy okazji wymieniłem statycznie płyn w skrzyni na Gulf Multi-Vehicle ATF i chyba to dzięki niemu wszystko wróciło do normy.
Testowałem już dwa rodzaje Ravenol, Febi i ostatnio Gulf.
Płyny wymieniane były w 3 różnych skrzyniach i mogę powiedzieć, że na płynie Gulf skrzynia chodzi najlepiej.
Dwie bańki 4L wystarczają na 3 wymiany które robię co około 1000km. Po drugiej wymianie problemy ze skrzynią (szarpania, przeciąganie) praktycznie znikają.
We wszystkich samochodach ze skrzynią AF40 które były w moim posiadaniu miałem jakieś problemy. Te skrzynie chyba po prostu tak mają. Przebiegi 170-250k km.
Jeszcze kwestia stosowania oryginalnego płynu GM.
Niektórzy przekonują żeby lać tylko oryginał bo na innym skrzynia się posypie. Niby dlaczego?
Skrzynia ma ogólne oznaczenie TF80SC i jest stosowana w wielu pojazdach różnych marek.
Czy Saab albo Volvo też zalecają lać GM1940773?
Przy okazji wymieniłem statycznie płyn w skrzyni na Gulf Multi-Vehicle ATF i chyba to dzięki niemu wszystko wróciło do normy.
Testowałem już dwa rodzaje Ravenol, Febi i ostatnio Gulf.
Płyny wymieniane były w 3 różnych skrzyniach i mogę powiedzieć, że na płynie Gulf skrzynia chodzi najlepiej.
Dwie bańki 4L wystarczają na 3 wymiany które robię co około 1000km. Po drugiej wymianie problemy ze skrzynią (szarpania, przeciąganie) praktycznie znikają.
We wszystkich samochodach ze skrzynią AF40 które były w moim posiadaniu miałem jakieś problemy. Te skrzynie chyba po prostu tak mają. Przebiegi 170-250k km.
Jeszcze kwestia stosowania oryginalnego płynu GM.
Niektórzy przekonują żeby lać tylko oryginał bo na innym skrzynia się posypie. Niby dlaczego?
Skrzynia ma ogólne oznaczenie TF80SC i jest stosowana w wielu pojazdach różnych marek.
Czy Saab albo Volvo też zalecają lać GM1940773?
-
martins1982
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Lublin
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam.
Ja ostatnio wymieniałem olej dynamicznie przy przebiegu 207 tys.
Byłem zdecydowany na wymianę statyczną ale mechanik sprawdził olej i powiedział mi, że prawdopodobnie jeszcze to pierwszy olej.
Naczytałem się różnych opinii i przez dłuższy czas musiał mnie namawiać na wymianę dynamiczną
Ostatecznie przekonał mnie stwierdzeniem, że nowy olej skrzyni biegów ma właściwości rozpuszczające (lub płuczące
) i jeśli wymieni mi statycznie to jest ryzyko że coś może się dziać ze skrzynią. Olej wymieniałem około miesiąc temu, przejechałem około 1000 km i jest ok.
Za usługę w okolicach Lublina płaciłem 700 zł.
Ja ostatnio wymieniałem olej dynamicznie przy przebiegu 207 tys.
Byłem zdecydowany na wymianę statyczną ale mechanik sprawdził olej i powiedział mi, że prawdopodobnie jeszcze to pierwszy olej.
Naczytałem się różnych opinii i przez dłuższy czas musiał mnie namawiać na wymianę dynamiczną
Ostatecznie przekonał mnie stwierdzeniem, że nowy olej skrzyni biegów ma właściwości rozpuszczające (lub płuczące
Za usługę w okolicach Lublina płaciłem 700 zł.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Są opinie, że właśnie te właściwości płucząco/rozpuszczające mogą być przyczyną późniejszych problemów ze skrzynią, ponieważ te rozpuszczone (choć nie do końca, bo raczej chodzi o oderwane kawałki) pływają sobie w oleju i mogą trafić do któregoś z elektrozaworów sterujących i go zatkać lub zaciąć.
Czy przy okazji tej wymiany skasowałeś sobie adaptacje skrzyni?
Czy przy okazji tej wymiany skasowałeś sobie adaptacje skrzyni?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
martins1982
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Grand Sport
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Lublin
- Postawił piwo: 1 raz
Sam nic nie kasowałem.
Chyba, że fachman od skrzyni mi kasował.
Chyba, że fachman od skrzyni mi kasował.
-
Kolonko15
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 tdci
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Tomaszów
Witam. Kupiłem insignie 2.0 cdti 163 km 2015 r. Może mi ktoś z użytkowników forum powiedzieć jaki rodzaj skrzyni jest w tym roczniku czy jest to również skrzynia AF-40?Ewentualnie jak można to sprawdzić. I co najważniejsze to kwestia wymiany oleju auto ma przejechane 180 tys i olej nie był wymieniany. Czy pierwsza wymiana przy takim przebiegu nie zaszkodzi skrzyni? A jeśli wymienić to która metodą. Dodam że to mój pierwszy samochód z automatem. Z góry dziękuję za pomoc.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
VIN rozkoduj http://opelvindekoder.pl lub tu http://astra-3.pl/vin.php
a jak pod tymi adresami nie da się, to jest odpowiedni temat o dekodowaniu i zdekodujemy Ci
ASO (chyba każde) robi to statycznie, właśnie jestem przed drugą wymianą. Masz w miarę nowe auto to chyba wystarczy w ten sposób, dynamiczne jest 3 razy droższe, do starszych raczej go nie polecają i robi się je jednak poza ASO.
a jak pod tymi adresami nie da się, to jest odpowiedni temat o dekodowaniu i zdekodujemy Ci
ASO (chyba każde) robi to statycznie, właśnie jestem przed drugą wymianą. Masz w miarę nowe auto to chyba wystarczy w ten sposób, dynamiczne jest 3 razy droższe, do starszych raczej go nie polecają i robi się je jednak poza ASO.
Radio 357 :)
-
Kolonko15
- Nowicjusz
Dzięki za ekspresową odpowiedź. Rozkodowałem vin i sprawdziłem że jest to skrzynia AF-40. Właśnie w kilku aso do których dzwoniłem powiedzieli mi że jak ze skrzynia nic się nie dzieje to żeby nie wymieniać bo w tych skrzynkach się oleju nie wymienia i wymiana może nawet skrzyni zaszkodzić. Dlatego postanowiłem dowiedzieć się więcej od osób które mają doświadczenie w tym temacie i nie kierują się wytycznymi aso.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja wymieniałam 10tys km temu, tak profilaktycznie, a też mam tę pancerną AF-40. Ale że już 150tys miała przelotu, to wymieniłam i w ciągu najbliższego miesiąca zrobię to ponownie, bo przez 10tys km co miało się rozpuścić to się rozpuściło. Wymieniałam statycznie, 145zł koszt 3 litrów oleju i 245 usługa ASO. Nie ma biedy w kosztach, a jest lepszy sen 
-
Kolonko15
- Nowicjusz
Dzięi za informację. A możesz powiedzieć w którym aso wymieniałaś albo mniej więcej region polski bo w centralnej Polsce w kilku aso mówią że się nie wymienia. Też Ci odradzali wymianę?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
ASO Białystok, chociaż mam jeszcze inne ASO bliżej ale w tym jestem już VIP z wielu względów, wnikliwych milionów pytań też
oczywiście że najpierw pytałam i nie usłyszałam że się nie wymienia, pan kierownik sprawdził w historii że wpisów o tym nie było i stwierdził że to zasadne gdy już 150kkm. Oczywiście powiedział że robią to statycznie ale że to nawet lepiej bo przy dynamicznej gdy tak późno pierwsza wymiana to można "się zdziwić"
Nie zauważyłam jakoś znaczącej różnicy w zmianie pracy skrzyni, dla mojej jest jeszcze nowszy soft i myślę o aktualizacji, więc gdy będę w ASO niedługo to ich z tego przepytam i z warunków finansowych też.
Nie zauważyłam jakoś znaczącej różnicy w zmianie pracy skrzyni, dla mojej jest jeszcze nowszy soft i myślę o aktualizacji, więc gdy będę w ASO niedługo to ich z tego przepytam i z warunków finansowych też.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
W Opla oficjalnie w skrzyni się nie wymienia, w haldexie czy dyfrze też nie. Producent haldexu zaleca olej co 30k km, filtr co 60k km. Dla skrzyni M32 Opel nie wspomina o wymianie, Fiat mówi bodajże o 35k km. A ostatnio wyczytałem, że jest to podyktowane tym, żeby samochód generował na papierze mniejsze zanieczyszczenia w czasie eksploatacji, dlatego nic nie podają oprócz silnikowego co 30k km.
W moim ASO dowiedziałem się, że skrzynia (pierwsza wymiana) 60-100k km, napędy 60k km, ja to dzielę na pół i powinno być dobrze. Co do metody wymiany, to warto zdać się na specjalistę, dynamiczna jest ryzykowna, bo skrzynia może zacząć gorzej chodzić (jak się odrwią jakieś zabrudzenia co ją "doszczelniały"), u mnie sprawdzali czy jest sens dynamicznej (bodajże spuszczają trochę oleju i patrzą czy na dnie jest dużo opiłków) i się dało, ale miałem 30k km nalotu.
W moim ASO dowiedziałem się, że skrzynia (pierwsza wymiana) 60-100k km, napędy 60k km, ja to dzielę na pół i powinno być dobrze. Co do metody wymiany, to warto zdać się na specjalistę, dynamiczna jest ryzykowna, bo skrzynia może zacząć gorzej chodzić (jak się odrwią jakieś zabrudzenia co ją "doszczelniały"), u mnie sprawdzali czy jest sens dynamicznej (bodajże spuszczają trochę oleju i patrzą czy na dnie jest dużo opiłków) i się dało, ale miałem 30k km nalotu.
-
warerider
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Hej.
Auto z 2014 roku, na liczniku mam przejechane 115.000 km, olej zmieniany w skrzyni był przy 85.000 km metodą statyczną w ASO.
Dekoder VINu wskazuje na skrzynie: MDK = AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW AF40-6
Chcę teraz zmienić olej metodą dynamiczną. W ASO niestety nie mają sprzętu do tego.
W serwisie hoffman.auto.pl w Rzeszowie cenią za usługę wymiany dynamicznej 900zł,
ale chcą wlać olej Motul ATF VI, z tego co wyczytałem nie dawać innego oleju niż AW-1, dobrze zrozumiałem?
Czyli Motul ATF VI nie nadaje się do mojej skrzyni?
Auto z 2014 roku, na liczniku mam przejechane 115.000 km, olej zmieniany w skrzyni był przy 85.000 km metodą statyczną w ASO.
Dekoder VINu wskazuje na skrzynie: MDK = AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW AF40-6
Chcę teraz zmienić olej metodą dynamiczną. W ASO niestety nie mają sprzętu do tego.
W serwisie hoffman.auto.pl w Rzeszowie cenią za usługę wymiany dynamicznej 900zł,
ale chcą wlać olej Motul ATF VI, z tego co wyczytałem nie dawać innego oleju niż AW-1, dobrze zrozumiałem?
Czyli Motul ATF VI nie nadaje się do mojej skrzyni?
- Rooff_
- Zapaleniec
Wg tej strony (auto wpisałem tak na pałę, diesla 118 kW):
https://www.motul.com/pl/pl/lubricants/ ... 11-2013%29
Motul ATF VI jest ok do Insignii. Czy specyfikacja jest zgodna i czy warto, to by trzeba pogrzebać...
https://www.motul.com/pl/pl/lubricants/ ... 11-2013%29
Motul ATF VI jest ok do Insignii. Czy specyfikacja jest zgodna i czy warto, to by trzeba pogrzebać...
Pozdrawiam, Michał
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie widać aprobaty aw-1 więc lepiej kupić coś innego
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
-
Kukis
Czy ktoś z forumowiczów wie jak wygląda procedura uzupełniania oleju po przekładce skrzyni biegów?
Czy ona powinna wyglądać tak :
Zalewamy około 7 l oleju a poźniej przechodzimy do procedury kontroli stanu oleju(przepuszczamy skrzynie przez wszystkie biegi, temp. 70*C i odkrecamy korek kontrolny ....)?
Czy ona powinna wyglądać tak :
Zalewamy około 7 l oleju a poźniej przechodzimy do procedury kontroli stanu oleju(przepuszczamy skrzynie przez wszystkie biegi, temp. 70*C i odkrecamy korek kontrolny ....)?
- Rooff_
- Zapaleniec
Mam kilka manuall do tej skrzyni, ale nigdzie nie piszą jak dokładnie zalewać pustą skrzynię.
Są tam takie zapisy:
- Changing oil during service : 3.89 Litres @ 15° deg c
- Total refilling after gearbox opening : 7.14 Litres @ 15° deg c
Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu, to jest mowa o temperaturze 80-85°C oraz przerzucaniu biegów P<->R<->N<->D z zatrzymaniem ok. 2 sekund na każdym położeniu. Po zalaniu i pomachaniu biegami powinno się odkręcić korek kontrolny i płyn powinien kapać. Jeśli nie kapie, to trzeba dolać 0,5l, pomajtać 2 razy biegami i ponownie sprawdzić czy kapie, Jak kapie zakręcić i jeździć
Teoretycznie powinno wejść ok. 7 litrów płynu (oleju), ale ja bym chyba wlał mniej i ewentualnie dolewał więcej razy. Nie jest dobrze jak płynu jest za mało lub za dużo. Tylko to porada bardziej na wyczucie tematu niż sprawdzona z autopsji
Są tam takie zapisy:
- Changing oil during service : 3.89 Litres @ 15° deg c
- Total refilling after gearbox opening : 7.14 Litres @ 15° deg c
Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu, to jest mowa o temperaturze 80-85°C oraz przerzucaniu biegów P<->R<->N<->D z zatrzymaniem ok. 2 sekund na każdym położeniu. Po zalaniu i pomachaniu biegami powinno się odkręcić korek kontrolny i płyn powinien kapać. Jeśli nie kapie, to trzeba dolać 0,5l, pomajtać 2 razy biegami i ponownie sprawdzić czy kapie, Jak kapie zakręcić i jeździć
Teoretycznie powinno wejść ok. 7 litrów płynu (oleju), ale ja bym chyba wlał mniej i ewentualnie dolewał więcej razy. Nie jest dobrze jak płynu jest za mało lub za dużo. Tylko to porada bardziej na wyczucie tematu niż sprawdzona z autopsji
Pozdrawiam, Michał