--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

...na tematy kwadratowe i podłużne
chlodnik
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gdynia
Postawił piwo: 1 raz

Re: Co dzisiaj zrobiłem przy swoim aucie ?

Post autor: chlodnik » 12 mar 2019, o 13:45

myślę ze jakiś dobry dresing do plastików powinien przywrócić oryginalny kolor.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 12 mar 2019, o 14:05

Ździra dzisiaj dostała koła letnie i nowe heble na przód ;)

Obrazek

adrevir
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto: Płock
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: adrevir » 12 mar 2019, o 15:43

gpawel pisze:
12 mar 2019, o 09:35
Polecicie coś do czernienia elementów plastikowych w środku (najbardziej chodzi mi o plastiki przy progach, schowek, plastiki na drzwiach)?
Zymol Vinyl C. (wyższa półka) albo K2 Omega (seria gold jest ok) jako coś budżetowego.

Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
mnieteczek pisze:
12 mar 2019, o 14:05
Ździra dzisiaj dostała koła letnie i nowe heble na przód ;)

Obrazek
Nie za wcześnie te koła? Wczoraj na Podkarpaciu śnieżyca, u mnie w centralnej Polsce ostatnio 4-5 stopni max w ciągu dnia.

netparts
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto: Drogomyśl
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: netparts » 12 mar 2019, o 23:08

Moja isia wczoraj dostała nowe panewki i uszczelkę smoka+ Dexos2 i filtry oleju i powietrza. Przy okazji uszczelnione: chłodnica oleju,podstawa filtra oleju, wtyczka czujnika poziomu oleju i spływ oraz uzupełniony olej w skrzyni. Teraz już powinno być sucho.

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa

Post autor: coolmobil » 15 mar 2019, o 16:22

Isia dziś zaliczyła wymianę oleju, filtra oleju, paliwa, powietrza i kabinowego. Sprawdzono hamulce (tarcze OK, klocki jeszcze maja około 40%), płyny także OK.
215550 na liczniku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 17 mar 2019, o 11:46

Awatar użytkownika
Arkadius3
Forumowicz
Auto: Insignia Fl bi-t AT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Sępólno Krajeńskie

Post autor: Arkadius3 » 17 mar 2019, o 19:31

a wleciały letnie buty i trochę opłukałem z syfu. Czekam na lepszą pogodę co rozwinę karchera i zacznę ogarniać konkretnie po zimie lakier.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 17 mar 2019, o 19:34

Ja dziś tylko woziłam się tankować z dwiema. Dzisiaj pora karmienia, bo niedziela. 108 litrów łącznie pobrały :P
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 17 mar 2019, o 20:23

A moja ma dzisiaj karę i nic przy niej nie zrobiłem, nawet światła dziennego nie obejrzała.
Jak ją w piątek wypucowałem na zewnątrz i w środku to w sobotę zrobiła tylko 40 km i wygląda dużo gorzej niż w czwartek.
Kara jakaś musi być :|
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: wassermann » 17 mar 2019, o 21:55

Może nie dziś, ale w mijającym tygodniu, po namowach żony, zabrałem GSi do serwisu (akurat 10,000 km jej stuknęło na dniach). Zgłoszenie - układ kierowniczy bardzo czuły i nie "sztywnieje" ze wzrostem prędkości. Od początku nie pasuje nam, a już zwłaszcza mojej żonie, wspomaganie w nowej Insignii - porównując do poprzedniczki. W tamtej kierownica w Sport była absolutnie sztywna. Niestety, nowa ma wspomaganie czysto elektryczne (nie elektr-hydrauliczne). Do tego układ jest bardzo precyzyjny i najdrobniejszy ruch ręki, fałszywe drgnięcie, przenosi się na zmianę toru jazdy. Ja siadam tak, że mogę podeprzeć łokcie i sterować nadgarstkami, ale żona siedzi wyżej i bliżej, nie ma podparcia dla rąk.
Poprosiłem serwis o poszukanie możliwości programowania siły wspomagania (chciałem ją zmniejszyć). Niestety, nie ma na to procedury, ani nie udało się dobrać do ustawień.
Za to wykonano procedurę programowego centrowania układu kierowniczego. Podobno nie jest wcale powiedziane, że układ musi być idealnie "wyzerowany" fabrycznie. Po tym działaniu nie mieliśmy jeszcze okazji szybkiej jazdy, ale na pewno zmienił się opór kierownicy tam, gdzie się tego nie spodziewałem - podczas parkowania i wolnej jazdy kierownica z łatwością sama "odkręca się" do środka. Nawet prowadząc po lekkim łuku muszę ją teraz zdecydowanie trzymać, bo uwolnienie dłoni sprawia, że kierownica od razu się prostuje. Zdecydowanie nabrała sprężystości wokół położenia neutralnego. Poprzednio była totalnym flakiem i prowadzenie przypominało bardziej grę na konsoli z kierownicą-zabawką, a nie prowadzenie auta 1.7t na oponach 235-245... Zobaczymy na autostradzie, ale na razie odczuwalna poprawa - i nie jest to placebo - bo żona od razu wyczuła to samo przy manewrowaniu, choć jej nie uprzedzałem. Po zmianie na letnie będzie jeszcze lepiej, więc jest nadzieja, że auto da więcej radości :)

M.

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Post autor: jotef » 19 mar 2019, o 08:36

wassermann pisze:
17 mar 2019, o 21:55
[ .. ]
Za to wykonano procedurę programowego centrowania układu kierowniczego.
[ ... ]
czy taka procedura istnieje dla Insignia'i A :?:

Awatar użytkownika
marcinmg
Użytkownik
Auto: Insignia BiTurbo ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: mazowieckie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: marcinmg » 19 mar 2019, o 18:35

Wymieniłem olej i filtry, oraz tarcze z tyłu z klockami i klocki z przodu bo padły po 30 tys o:o, i chyba coś mi się porobiło bo polubiłem ekojazdę :lol:
eko.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy

Post autor: wassermann » 19 mar 2019, o 18:37

@jotef
Nie mam pojęcia czy istnieje. Insignia A ma wspomaganie hydrauliczno-elektryczne, zatem bardzo możliwe, że i w niej istnieje jakiś sposób kalibracji układu.
Insignia B ma w pełni elektryczne wspomaganie, zatem całe "czucie" jest tworzone sztucznie. Po całej sprawie sobie co nieco poczytałem np. https://www.tomorrowstechnician.com/dia ... ps-issues/
https://www.artc.org.tw/upfiles/ADUploa ... 7-0031.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877371/
Takie artykuły (oczywiście nie czytałem ich w detalach) otwierają oczy na to, jak złożone jest zagadnienie elektrycznego wspomagania kierownicy. I faktycznie istnieje pojęcie punktu centralnego i metod sterowania powrotem kierownicy do tego punktu, zadawania odpowiedniego momentu obrotowego w odpowiednim czasie, zależnie od kąta, prędkości, tarcia kół o podłoże. Wszystko jest opisane algorytmami, zaprogramowane w układach i aplikowane poprzez silnik elektryczny na układzie kierowniczym w funkcji złożonej z wielu parametrów odczytywanych z sensorów kontroli jazdy. Krótko: Kierowcy tylko wydaje się, że czuje samochód. Tak naprawdę układ daje mu sztucznie generowane czucie. Im mniej wierny układ, tym bardziej prowadzenie przypomina symulator-zabawkę, a nie poważną jazdę.

W serwisie tłumaczono mi, że to, że ja trzymam kierownicę na wprost i jadę prosto - nie musi oznaczać, że w tym czasie "układ" myśli, że kierownica jest elektronicznie w idealnym punkcie zerowym. A jeśli ja jadę na wprost, a "układ" odczytuje to jako pozycję niezerową, to pojawiają się siły na kierownicy, których być nie powinno - np. wspomaganie skrętu, który rzekomo chcę wykonać, albo wymuszanie powrotu do pozycji zerowej. Na to ręce ludzkie reagują mimowolnie, bo próbują korygować te siły - i robi się z tego niepewne prowadzenie (w przypadku mojej żony, która naprawdę zawsze świetnie jeździła, niestety pojawił się taniec na drodze - na to nakładają się dodatkowe problemy z oczami, problemy mięśniowe - bardzo złożona sprawa - która doprowadzała wręcz do "rezonansu" czyli narastania problemu - lekki błąd powodował większą korektę - i robił się wężyk). Wiecie jakie to przykre dla kogoś, kto kocha jeździć i przez 25 lat nie miał z tym problemu, a tymczasem nowy samochód "nie współpracuje"?

No nic, serwis wykonał procedurę "ustawiania punktu centralnego". Nie wiedziałem czego się spodziewać - testy przy większej prędkości dopiero przed nami. Nie powiedzieli co i czy się zmieni. Ale od razu odczułem (żona również) inne zachowanie kierownicy od samego manewrowania na parkingu - teraz kierownica daje opór i sama chce wracać do punktu neutralnego. Nie wiem jak i dlaczego to "zerowanie" miało aż taki wpływ, ale jest on ewidentny. Tak jak w "normalnym" samochodzie - wyjeżdżam na prostą, daję lekki gaz, koła odkręcają się same. Poprzednio było to znacznie słabsze i mniej oczywiste. W łukach jest większy opór, praktycznie w każdej sytuacji kierownica z lekkiego wychylenia chce od razu wracać do punktu neutralnego. Określam to opisowo "nabraniem sprężystości wokół punktu centralnego". Bardzo mi się to podoba, warto było spróbować, no ale główny test dopiero przed nami przy okazji jakiegoś dalszego wyjazdu w trasę.

M.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 13:54

Ja dziś byłam z drugim wozidłem na przeglądzie bo termin. Zawsze to stres, bo japonka starsza od Iśki, ale poszarpali, wytłukli i wszystko OK :) Ale.... zawsze o coś zapytam i mnie umówią na robotę że to "trzeba" :P i to już teraz natychmiast :P Tak więc 4 kwietnia mazdolotkę zostawiam tam na aż tydzień o:o Woda mi tam gdzieś naparza, jak czytałam forum mazdy to podobno z odpływów szyby przedniej, bo ludzie opisywali podobny problem, ale że sama sobie tego nie sprawdzę ani nie zrobię, to znowu sakiewka dukatów poleci. Mokre mam dywaniki przy fotelu kierowcy i tuż za nim, no jednak nie mogę tego tak zostawić, blachy zdrowe, podłoga zabezpieczona była chyba rok temu od zewnątrz podwójną warstwą czarnego baranka (bo jedna to wg mnie mało, więc zleciłam i płaciłam za dwie, więc chyba są dwie skoro za tyle płaciłam, nie? ]:-> ) Teraz będą wyjmować z auta fotele i wykładzinę i lać wodę na nią, aby sprawdzić którędy tę wodę biorę do środka :( dlatego zmęczyłam się słuchaniem co to trzeba zrobić i jak auto rozebrać :P

O właśnie, pytanko mam- nie mogę z tą mazdolotką na myjnię bo nie mogę odkręcić antenki na dachu. To ona może być nieodkręcalna czy tylko ja nie mogę odkręcić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 20 mar 2019, o 14:18

Antena jak najbardziej się odkręca,po prostu nie była odkręcana i "przymarzła" na korozji. Spsikaj wd-40 zostaw na trochę złap antenę przy samym dole kombinerkami i z czuciem odkręcaj,puści .(Miałem to samo w mojej ździrze ;) )

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 14:31

a lakier wokół się nie "sparzy" od tego WD-40?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 20 mar 2019, o 15:13

Psikaj w gwint nie do okoła :)
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 20 mar 2019, o 15:22

Ale jak go nie widać, tj tego gwintu :( plastikowe to co na zewnątrz tylko widzę

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 20 mar 2019, o 16:09

Skoro to jest środek smarująco-penetrujący, który jak znajdzie dziure, to będzie penetrował. Musisz celować w miejsce lub lekko powyżej miejsca łączenia anteny z podstawą - czyli tak mniej więcej tam, gdzie podejrzewasz lub wiesz, że ta antena się odkręca.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa

Post autor: coolmobil » 22 mar 2019, o 17:01

Dziś isia dostała kolejny stempelek do dowodu rejestracyjnego. Powoli kończą się miejsca, jest jeszcze jedno.
To chyba znak ze należy powoli myśleć o zmianie auta :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”