--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Klimatyzacja słabo chłodzi
-
- Użytkownik
- Auto: insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Klimatyzacja słabo chłodzi
Mam pytanko. ..
Gdzie najczęściej są wycieki czynnika w insigni? W których miejscach najprawdopodobniej mogą być nieszczelności?
Rok temu, a może dwa lata temu nabiałem klime bo była pusta i podejrzewałem wyciek ale zapomniałem o tym. I teraz znowu klima nawet nie daje zimnego powietrza i znowu trzeba nabijać więc postanowiłem że tym razem się zajmę tym.
Gdzie najczęściej są wycieki czynnika w insigni? W których miejscach najprawdopodobniej mogą być nieszczelności?
Rok temu, a może dwa lata temu nabiałem klime bo była pusta i podejrzewałem wyciek ale zapomniałem o tym. I teraz znowu klima nawet nie daje zimnego powietrza i znowu trzeba nabijać więc postanowiłem że tym razem się zajmę tym.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 127 razy
U mnie była dziura w chłodnicy klimy. Oczywiście im starsze auto, tym bardziej podejrzane wszelkie uszczelnienia na lączeniach. Może lecieć na uszczelnieniach samego kompresora.
Z niestandardowych - w ścianie grodziowej, gdzie przewody od klimy wchodzą do wnętrza kabiny (pomimo gumowej osłony). Kojarzę też rozszczelnienia parownika.
Niech Ci dodadzą do układu czynnika czułego na promieniowanie UV i po jakimś czasie (dzień do kilku) musisz przyjechać i niech szukają z lampą. Tak będzie najprościej.
Z niestandardowych - w ścianie grodziowej, gdzie przewody od klimy wchodzą do wnętrza kabiny (pomimo gumowej osłony). Kojarzę też rozszczelnienia parownika.
Niech Ci dodadzą do układu czynnika czułego na promieniowanie UV i po jakimś czasie (dzień do kilku) musisz przyjechać i niech szukają z lampą. Tak będzie najprościej.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- dokia
- Klubowicz
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 254 razy
- Otrzymał piwo: 117 razy
- Kontakt:
U mnie w omedze jeszcze też sprawdzano "na kolorowo" -sama w życiu bym nie znalazła. Lepiej niech chociaż zdiagnozują profesjonalnie jak sugeruje @Rooff_
Radio 357 :)
-
- Użytkownik
- Miasto:
Taa wiem o UV, jak wtedy nabijali to mówiłem im że podejrzewam wyciek ale mówili że jest ok jak sprawdzali. Teraz się będę upierać a ten dodatek UV.
-
- Klubowicz
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Możesz też podjechać, żeby nabili Ci układ azotem pod ciśnieniem, bo na próżni, którą generuje maszyna nie wszystko wychodzi.
- marcinmg
- Użytkownik
- Auto: Insignia BiTurbo ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: mazowieckie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja też miałem dziurę w chłodnicy, małą bo maszyna próżnię wytworzyła ale czynnik przez 3 miesiące w połowie się ulotnił. Zostawiłem samochód na noc w warsztacie i dopiero wtedy kontrast pojawił się na chłodnicy no i chłodnica do wymiany bo była już cała pozatykana, w sensie te kanaliki powietrzne. Przy dzisiejszych cenach czynnika lepiej opłaca się tą chłodnicę wymienić niż ciągle uzupełniać.
-
- Użytkownik
- Miasto:
A koszt tej chłodniczki jaki jest?
I jak z wymianą, łatwa robota?
Ogólnie osprzęt powinien być sprawny bo klima działała po nabiciu więc tylko znaleźć i naprawić nieszczelności.
Co może być najdroższe do naprawy w układzie?
Oczywiście po naprawie znowu trzeba nabijać klime.
Robić samemu czy oddać do serwisu ze względu na trujący środek w układzie klimatyzacji?
I jak z wymianą, łatwa robota?
Ogólnie osprzęt powinien być sprawny bo klima działała po nabiciu więc tylko znaleźć i naprawić nieszczelności.
Co może być najdroższe do naprawy w układzie?
Oczywiście po naprawie znowu trzeba nabijać klime.
Robić samemu czy oddać do serwisu ze względu na trujący środek w układzie klimatyzacji?
- Rooff_
- Zapaleniec
Wymiana chłodnicy (właściwie to się nazywa skraplacz) nie jest trudna. Można zrobić tak, że jedziesz do zakładu, w którym będziesz później chciał nabić klimę i prosisz o całkowite spuszczenie czynnika. Powinieneś po tym dostać wydruk ile było, by potem zapłacić tylko za różnicę czynnika oraz koszty nabicia.
Następnie wymiana (ja kupiłem w zeszłym roku NRF35912 CHŁODNICA KLIMATYZACJI Z OSUSZACZEM OPEL). Miała wszystkie uszczelki i mocowania. Całość przekłada się do ramki starej chłodnicy. Do przykręcenia całe dwie rurki. Po tej operacji jedziesz do zakładu, sprawdzasz szczelność azotem - jak jest ok nabijasz do pełna i w drogę
W razie czego przy okazji nabijania możesz poprosić mimo wszystko o UV do układu i kontrolę po jakimś czasie.
Następnie wymiana (ja kupiłem w zeszłym roku NRF35912 CHŁODNICA KLIMATYZACJI Z OSUSZACZEM OPEL). Miała wszystkie uszczelki i mocowania. Całość przekłada się do ramki starej chłodnicy. Do przykręcenia całe dwie rurki. Po tej operacji jedziesz do zakładu, sprawdzasz szczelność azotem - jak jest ok nabijasz do pełna i w drogę

W razie czego przy okazji nabijania możesz poprosić mimo wszystko o UV do układu i kontrolę po jakimś czasie.
Pozdrawiam, Michał
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 12 razy
U mnie tez była nieszczelność na skraplaczu i zrobilem tak jak roof napisał. Później wymiana we wlasnym zakresie (prosta tylko zderzak trzeba ściągnąć).
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
-
- Forumowicz
- Auto: opel insignia 2014
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Pruszków
No i mnie dopadła przypadłość z klimę mam tak że wiatraki przy chłodnicy wcale się nie załączają a przed zimą jeszcze działała merze najpierw sprawdzę kostkę na sprężarce czy coś innego na początek
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 31 razy
jak Ci sie sprawuje ten skraplacz ?
u mnie zaczęla klima juz 'rzęzić' > zatem ubytki R134a i jak stwierdził pan serwisant po teście hydrogenem - do wymiany właśnie skraplacz i kompresor do uszczelnienia ... byłem w konsternacji niewielkiej, bo koszt uszczelnienia + sprzęgło, które ładnie nie wygląda sumarycznie dawało kwotę ~ 650 pln'ów. myślałem krótko i doszedłem do wniosku, że nówka kompresor oryginalny Sanden PXC16-1664 znaleziony w okazyjnej cenie będzie lepszym wyborem. juz do mnie jedzie

jestem teraz przed wyborem skraplacza > zaoferowano mi część produkcji koreańskiej i NRF do wyboru więc szukam opinii > ktoś słyszał o skraplaczach made in Korea ?
- Rooff_
- Zapaleniec
Chłodzić chłodzi super. Czy mu się coś dzieje i czy np. ubyło czynnika to nie wiem, bo nie sprawdzałem.
Jak go miałem w rękach to jakość bardzo dobra i wykonanie też.
Jak szukałem dla siebie do wymiany, to ten NRF wydał się najrozsądniejszym wyborem w stosunku cena/jakość (z tego co kojarzę, to w katalogach Audatexu ten element ma oznaczenie Q, czyli jakość oryginału). Koreańskie raczej wszyscy odradzają
Oryginał miałem taki:
Jak go miałem w rękach to jakość bardzo dobra i wykonanie też.
Jak szukałem dla siebie do wymiany, to ten NRF wydał się najrozsądniejszym wyborem w stosunku cena/jakość (z tego co kojarzę, to w katalogach Audatexu ten element ma oznaczenie Q, czyli jakość oryginału). Koreańskie raczej wszyscy odradzają

Oryginał miałem taki:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Michał
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
no to mam już 1'wszy typ na skraplacz > NRF ...
Korea robi parę gadżetów, które są sygnowane znakiem GM dlatego brałem tą opcję pod uwagę ...
a podasz nazwę tej firmy, co ją ' ... wszyscy odradzają ... '
Korea robi parę gadżetów, które są sygnowane znakiem GM dlatego brałem tą opcję pod uwagę ...
a podasz nazwę tej firmy, co ją ' ... wszyscy odradzają ... '

- Rooff_
- Zapaleniec
Hmmm... Kojarzę tylko opinie, że koreańskie nie polecane. Ale firmy to sobie raczej nie przypomnę 

Ostatnio zmieniony 6 kwie 2019, o 09:35 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Michał
- Rooff_
- Zapaleniec
Już się poprawiłem po sprawdzeniu w guglu 
Odpowiedź na pytanie - wyżej

Odpowiedź na pytanie - wyżej

Pozdrawiam, Michał
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
parę tych zamienników jest do wyboru, stąd pewnie rozterka przy wyborze

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Auto: opel insignia 2014
- Miasto: Pruszków
Witam
odpowiem sobie sam na moje pytanie kolima była pusta pewnie nie ruszana od nowości została nabita azotem dla sprawdzenia szczelności wskazówka na zegarze spadła może z 1 mm nabiłem oczywiście z kontrastem i na razie jest ok , i jeszcze u mnie jest sprężarka ze sprzęgłem
odpowiem sobie sam na moje pytanie kolima była pusta pewnie nie ruszana od nowości została nabita azotem dla sprawdzenia szczelności wskazówka na zegarze spadła może z 1 mm nabiłem oczywiście z kontrastem i na razie jest ok , i jeszcze u mnie jest sprężarka ze sprzęgłem
-
- Użytkownik
- Miasto:
Klima nie załącza się jak jest za mało środka. U mnie też tak jest i prawdopodobnie tak zrobione by nie uszkodzić innych elementów z powodu pracy na sucho.
Ja nabiałem rok temu (koleś na komputerze sprawdził po rejestracji) umówiłem sie na nabijanie z UV za dwa tygodnie. Później mam przyjechać na diagnozę a później to będę myślał co dalej w zależności gdzie wyciek.
Ja nabiałem rok temu (koleś na komputerze sprawdził po rejestracji) umówiłem sie na nabijanie z UV za dwa tygodnie. Później mam przyjechać na diagnozę a później to będę myślał co dalej w zależności gdzie wyciek.
-
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
W 1.8 zimne przewody od klimy znajdują się 5cm od kolektora wydechowego, a sprężarka od klimy zaraz obok. Grzeją i chłodzą się na wzajem.Dan pisze: ↑13 cze 2016, o 19:23Zaraz zejdę i pstryknę
Macie
Jeszcze mi kawałek został do zaizolowania przy grodzi ale już jest lepiej dzisiaj nawet przy dłuższej jeździe na 23 ustawiłem bo lodówa była.
Tak w ogóle to jest pierwsza wersja wykonania bo zrobiłem to z otuliny piankowej do rur z bricomana za 2.5zl owinietej taśmą alu a docelowo będzie z armaflexu ponoć lepsze to to.
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka