Witam was serdecznie.
Zarejestrowałem się na tym forum ponieważ planuję zakup Opla Insigni hatchback i zanim to nastąpi prosiłbym a garść informacji na temat tego samochodu. Przekopałem trochę tematów na forum ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na 100% pytań które mnie nurtują.
Będę postował pytania po jednym a nie wszystkie naraz żeby bałaganu nie zrobić.
Obecnie jeżdżę Vectrą C GTA hatchback 1,9 cdti 150KM, jest to moje pierwsze auto, na początku moc mi odpowiadała ale teraz będę szukał czegoś mocniejszego i w benzynie.
Wybór jest pomiędzy 2.0T (220KM) a 2.8(260KM). Czytając tematy trochę się przeraziłem spalania w silniku 2.8, nie wiem czy takie są rozbieżności czy macie takie ciężkie nogi ^^
Średnio w miesiącu robię od 800 do 1000 kilometrów, głównie jest to dojazd do pracy 20 KM w jedną stronę (połowa w mieście gdzie zdarzają się korki ale jakiejś mega tragedii nie ma, a połowa drogą szybkiego ruchu). Ciężkiej nogi nie mam, jeżdżę w miarę płynnie ale bez nacisku na ecodriwing. Obecnie moja vectra spala średnio 7l/100km co jest dla mnie wynikiem OK, dopuszczam średnie spalanie w przyszłej insigni na poziomie 10-11 litrów no 12 dla v6 ale to już max na 100km.
Pierwsze pytanie brzmi jakie realne średnie spalanie można uzyskać ww silnikami (założenie do pytania to 4x4 i manual)? Pytam bo bardzo zróżnicowane informacje krążą po internecie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.