--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSzum ocieranie skrzynia AF-40
-
Kukis
Szum ocieranie skrzynia AF-40
Witam!
Jestem na wyjeździe i mam problem na dobra sprawę nie bardzo wiem z czym.
Gdy puszczę pedał gazu słychac szum ocieranie, jak dodam lekko gazu szum, ocieranie ustaje. Przyhamowując mocniej też dźwięk ustaje. Jadac rowno na esce tez jest ok.
U rodziny zdjałem koło prawe przednie myśląc że może coś ociera przy tarczy, ale to nie to. Za to po przekreceniu kołem słychać prawdopodobnie ocieranie czegoś przy skrzyni .
Ktoś, coś może doradzić na odległość co to moze być?
Jestem na wyjeździe i mam problem na dobra sprawę nie bardzo wiem z czym.
Gdy puszczę pedał gazu słychac szum ocieranie, jak dodam lekko gazu szum, ocieranie ustaje. Przyhamowując mocniej też dźwięk ustaje. Jadac rowno na esce tez jest ok.
U rodziny zdjałem koło prawe przednie myśląc że może coś ociera przy tarczy, ale to nie to. Za to po przekreceniu kołem słychać prawdopodobnie ocieranie czegoś przy skrzyni .
Ktoś, coś może doradzić na odległość co to moze być?
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Szum ocieranie skrzynia AF-40
Olej z dyfra się nie wydostal?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
-
Kukis
Żadnego Wycieku oleju nigdzie nie widzę. A czy w dyfrze pracuje olej atf czy jakis inny? I czy jest jakis korek tam?
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Zawór od turbo daje podobny efekt. A sorki nie doczytałem o kręceniu kołem.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Mogą być uszczelniacze. Ale bardziej obstawiałbym wyrobione półosie (przeguby wewnętrzne).
Jesli to jest metaliczny szum ocierania, to sprawdź czy czasem osłony tarcz hamulcowych nie ocierają o nią (można je odgiąć rękami). Aczkowlek myślę, że byś słyszał różnice pomiędzy ocieraniem taczy a szumem ze skrzyni
Jesli to jest metaliczny szum ocierania, to sprawdź czy czasem osłony tarcz hamulcowych nie ocierają o nią (można je odgiąć rękami). Aczkowlek myślę, że byś słyszał różnice pomiędzy ocieraniem taczy a szumem ze skrzyni
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
Kukis
Już po ptokach , isia wraca na lawecie. W ostatnim momencie tłukło, waliło jak traktor i bujało przodem tak że urwało szpilke śruby. Dodam ze auto po parkingu jeździ a skrzynia zmienia biegi dobrze.
-
Kukis
Wstepnie mechaniz roznicowy. Polos ma luz .
Powiedzcie mi czy moge zalozyc skrzynie o oznaczeni 3FVT np. Z astry a20dth ? Moja ma oznaczenie 3GGT.
Powiedzcie mi czy moge zalozyc skrzynie o oznaczeni 3FVT np. Z astry a20dth ? Moja ma oznaczenie 3GGT.
-
Kukis
Jestem po przerzuceniu skrzyni. Kupiłem skrzynię 5jbt z 2014 roku. I teraz tak , po odebraniu auta biegi przerzucalo ok, do momentu gdzie skrzynia osiągnęła temperaturę w ok 90 *C zaczęła poszarpywać przy redukcji z 5 na4 a tuż przed domem weszła nawet w tryb awarjny i wywaliło błąd p0735. Dodam, że fachmany nie zrobili adaptacji skrzyni bo swierdzili że skrzynia działa dobrze.
W domu po skasowaniu błędu przez znajomego, zrobieniu resetu wartości wyuczonych i adaptacji AutoComem, błąd narazie sie nie pojawił.
Moja poprzednia skrzynia również miala problem z poszarpywanie z 5 na 4 i teraz pytanko: może sterownik TCM nie oduczył sie zmiany biegów z poprzedniej skrzyni i dlatego robi to samo w nowej?
A może by tak dołożyć dodatkową chłodnicę oleju?
A może pojechać wgrać nowy soft do skrzyni(tylko czy to niepotrzebnie uszczupli mój i tak nadszarpnięty budżet) ?
Masakra jakaś, już mam dość automatu
Edit: dzisiaj zrobione kolejne kilometry i powiem, że nie było szarpniec przy redukcji z 5 na 4.
W domu po skasowaniu błędu przez znajomego, zrobieniu resetu wartości wyuczonych i adaptacji AutoComem, błąd narazie sie nie pojawił.
Moja poprzednia skrzynia również miala problem z poszarpywanie z 5 na 4 i teraz pytanko: może sterownik TCM nie oduczył sie zmiany biegów z poprzedniej skrzyni i dlatego robi to samo w nowej?
A może by tak dołożyć dodatkową chłodnicę oleju?
A może pojechać wgrać nowy soft do skrzyni(tylko czy to niepotrzebnie uszczupli mój i tak nadszarpnięty budżet) ?
Masakra jakaś, już mam dość automatu
Edit: dzisiaj zrobione kolejne kilometry i powiem, że nie było szarpniec przy redukcji z 5 na 4.
-
pawto
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Chłodnica przydaje się, jeżeli jeździsz po autostradach. 90 stopni to nic nadzwyczajnego w tej skrzyni. Jeżeli jest sprawna mechanicznie, to problem pewnie w sterowniku. Osobiście zaczął bym od sprawdzenia, w jakim jest stanie sterownik i adaptacji elektronicznej.