--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szum ocieranie skrzynia AF-40

ODPOWIEDZ
Kukis

Szum ocieranie skrzynia AF-40

Post autor: Kukis » 27 kwie 2019, o 18:43

Witam!
Jestem na wyjeździe i mam problem na dobra sprawę nie bardzo wiem z czym.
Gdy puszczę pedał gazu słychac szum ocieranie, jak dodam lekko gazu szum, ocieranie ustaje. Przyhamowując mocniej też dźwięk ustaje. Jadac rowno na esce tez jest ok.
U rodziny zdjałem koło prawe przednie myśląc że może coś ociera przy tarczy, ale to nie to. Za to po przekreceniu kołem słychać prawdopodobnie ocieranie czegoś przy skrzyni .
Ktoś, coś może doradzić na odległość co to moze być?

mortoss
Użytkownik
Auto: Insignia AT 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Szum ocieranie skrzynia AF-40

Post autor: mortoss » 27 kwie 2019, o 18:45

Olej z dyfra się nie wydostal?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Kukis

Post autor: Kukis » 27 kwie 2019, o 19:12

Żadnego Wycieku oleju nigdzie nie widzę. A czy w dyfrze pracuje olej atf czy jakis inny? I czy jest jakis korek tam?

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 27 kwie 2019, o 19:36

Zawór od turbo daje podobny efekt. A sorki nie doczytałem o kręceniu kołem.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 28 kwie 2019, o 00:20

Mogą być uszczelniacze. Ale bardziej obstawiałbym wyrobione półosie (przeguby wewnętrzne).
Jesli to jest metaliczny szum ocierania, to sprawdź czy czasem osłony tarcz hamulcowych nie ocierają o nią (można je odgiąć rękami). Aczkowlek myślę, że byś słyszał różnice pomiędzy ocieraniem taczy a szumem ze skrzyni ;)
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Kukis

Post autor: Kukis » 28 kwie 2019, o 14:21

Już po ptokach , isia wraca na lawecie. W ostatnim momencie tłukło, waliło jak traktor i bujało przodem tak że urwało szpilke śruby. Dodam ze auto po parkingu jeździ a skrzynia zmienia biegi dobrze.

Awatar użytkownika
kuba89
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0 T 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Berlin
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: kuba89 » 28 kwie 2019, o 22:15

Daj znać co było...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kukis

Post autor: Kukis » 29 kwie 2019, o 10:51

Wstepnie mechaniz roznicowy. Polos ma luz .
Powiedzcie mi czy moge zalozyc skrzynie o oznaczeni 3FVT np. Z astry a20dth ? Moja ma oznaczenie 3GGT.

Kukis

Post autor: Kukis » 23 maja 2019, o 19:34

Jestem po przerzuceniu skrzyni. Kupiłem skrzynię 5jbt z 2014 roku. I teraz tak , po odebraniu auta biegi przerzucalo ok, do momentu gdzie skrzynia osiągnęła temperaturę w ok 90 *C zaczęła poszarpywać przy redukcji z 5 na4 a tuż przed domem weszła nawet w tryb awarjny i wywaliło błąd p0735. Dodam, że fachmany nie zrobili adaptacji skrzyni bo swierdzili że skrzynia działa dobrze.

W domu po skasowaniu błędu przez znajomego, zrobieniu resetu wartości wyuczonych i adaptacji AutoComem, błąd narazie sie nie pojawił.

Moja poprzednia skrzynia również miala problem z poszarpywanie z 5 na 4 i teraz pytanko: może sterownik TCM nie oduczył sie zmiany biegów z poprzedniej skrzyni i dlatego robi to samo w nowej?

A może by tak dołożyć dodatkową chłodnicę oleju?

A może pojechać wgrać nowy soft do skrzyni(tylko czy to niepotrzebnie uszczupli mój i tak nadszarpnięty budżet) ?

Masakra jakaś, już mam dość automatu 😕

Edit: dzisiaj zrobione kolejne kilometry i powiem, że nie było szarpniec przy redukcji z 5 na 4.

pawto
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Post autor: pawto » 25 maja 2019, o 16:17

Chłodnica przydaje się, jeżeli jeździsz po autostradach. 90 stopni to nic nadzwyczajnego w tej skrzyni. Jeżeli jest sprawna mechanicznie, to problem pewnie w sterowniku. Osobiście zaczął bym od sprawdzenia, w jakim jest stanie sterownik i adaptacji elektronicznej.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”