--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P0017 zawór wylot rozrządu 2.0T A20NHT
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Błąd P0017 zawór wylot rozrządu 2.0T A20NHT
Cześć.
Pierwszy poważny problem z moją Insignią - 2009r. 2.0t A20NHT 220KM. Przebieg 111kkm.
Wczoraj, wróciłem z krótkiej trasy. Auto zachowywało się normalnie. Zgasiłem, poszedłem do domu i po chwili wróciłem aby odstawić auto na parking strzeżony. Po odpaleniu zauważyłem, że zaczęło telepać silnikiem na wolnych obrotach.
Po przejechaniu 50m wyskoczył Check
Błąd P0017-82 - (błąd korelacji wałka rozrządu względem wału).
Po lekkim dodaniu gazu obroty są już stabilne, jednak czuć że auto jest słabsze podczas jazdy. 220KM z Insignii nie przystaje w ogóle do 220KM z drugiego auta (Mondeo).
Dzisiaj rano odpaliłem zimny silnik. Nie było jakichś obcych dźwięków jak walenie łańcucha o obudowę rozrządu. Obroty na jakiś czas wzrosły jak zawsze, jednak gdy spadły do wolnych zaczęło znów telepać silnikiem i wyskoczył check, którego wczoraj skasowałem.
Czy to problem z rozrządem? Rozciągnięty łańcuch?
Czy może to być rozciągnięty łańcuch, na tyle, że już czujnik łapie zły odczyt i wyrzuca błąd?
Odłączyłem solenoidy od zmiennych faz - bez zmiany na wolnych. Odłączyłem czujnik położenia wałka rozrządu - również bez zmian.
Pierwszy poważny problem z moją Insignią - 2009r. 2.0t A20NHT 220KM. Przebieg 111kkm.
Wczoraj, wróciłem z krótkiej trasy. Auto zachowywało się normalnie. Zgasiłem, poszedłem do domu i po chwili wróciłem aby odstawić auto na parking strzeżony. Po odpaleniu zauważyłem, że zaczęło telepać silnikiem na wolnych obrotach.
Po przejechaniu 50m wyskoczył Check
Błąd P0017-82 - (błąd korelacji wałka rozrządu względem wału).
Po lekkim dodaniu gazu obroty są już stabilne, jednak czuć że auto jest słabsze podczas jazdy. 220KM z Insignii nie przystaje w ogóle do 220KM z drugiego auta (Mondeo).
Dzisiaj rano odpaliłem zimny silnik. Nie było jakichś obcych dźwięków jak walenie łańcucha o obudowę rozrządu. Obroty na jakiś czas wzrosły jak zawsze, jednak gdy spadły do wolnych zaczęło znów telepać silnikiem i wyskoczył check, którego wczoraj skasowałem.
Czy to problem z rozrządem? Rozciągnięty łańcuch?
Czy może to być rozciągnięty łańcuch, na tyle, że już czujnik łapie zły odczyt i wyrzuca błąd?
Odłączyłem solenoidy od zmiennych faz - bez zmiany na wolnych. Odłączyłem czujnik położenia wałka rozrządu - również bez zmian.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2019, o 14:52 przez radkor, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Błąd P0017 zawór wylot rozrządu 2.0T A20NHT
Może tylko cewka. To nie jest jakieś drogie (używki 60zł wiadomo gdzie). A pewnie masz swoją ori od nowości. A łańcuch to tam nie lata jak coś tak żeby trzeć o obudowę. Jest teraz wilgotno, zanim zetną mrozy to tak będzie, wilgoć ułatwia tworzenie się kanałów przebicia w cewce zapłonowej.
Radio 357 :)
- radkor
- Użytkownik
Raczej to nie będzie cewka. Błąd ewidentnie mówi o nie dopasowaniu pozycji wałka rozrządu względem wału korbowego. Przyczyną tego raczej będzie rozciagnięty łańcuch rozrządu, no bo co innego? Awaria któregoś z kół zmiennych faz lub ich nastawników?
Było kiedyś już kilka tematów o problemach z rozrządem w 2.0t i 2.8t, ale tam kończyło się właśnie na wymianie kompletnego rozrządu.
Podobnie było w grupie VAG z tamtych lat.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Było kiedyś już kilka tematów o problemach z rozrządem w 2.0t i 2.8t, ale tam kończyło się właśnie na wymianie kompletnego rozrządu.
Podobnie było w grupie VAG z tamtych lat.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
W 2.8 miałem inny błąd ale zakończony wymianą rozrządu
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Selonoidy sprawdza się podpinając na krótko lub zamieniając miejscami w gniazdach. Jeśli jeden jest uszkodzony to co ma dać odpięcie go od samochodu? Zamień je miejscami, jeśli błąd się przeniesie na drugi wałek to sprawa stanie się jasna lub wtedy trzeba szukać dalej.
Co to za diagnostyka polegająca na odpinaniu po kolei czujników od silnika?
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Jeśli dobrze pamiętam był przypadek na forum uszkodzonego zaworu i objawy były podobne łącznie z utratą mocy. Po wymienie wszystko wróciło do normy, ale musisz postawić diagnozę przed podjęciem dalszych kroków.
Co to za diagnostyka polegająca na odpinaniu po kolei czujników od silnika?
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Jeśli dobrze pamiętam był przypadek na forum uszkodzonego zaworu i objawy były podobne łącznie z utratą mocy. Po wymienie wszystko wróciło do normy, ale musisz postawić diagnozę przed podjęciem dalszych kroków.
- radkor
- Użytkownik
OK, dziękuję. Spróbuję zamienić solenoidy miejscami.
Po prostu je wyciągam, zamieniam miejscami i tyle? Nie trzeba robić jakichś kalibracji lub wyjmować ich w jakimś konkretnym położeniu wałków rozrządu?
Po prostu je wyciągam, zamieniam miejscami i tyle? Nie trzeba robić jakichś kalibracji lub wyjmować ich w jakimś konkretnym położeniu wałków rozrządu?
- radkor
- Użytkownik
Dzięki za nakierowanie. Podmieniłem solenoidy. Musiałem jedynie jeszcze zdjąć małe plastikowe blokady na wtyczkach aby pasowały do podmienionych solenoidów.
Błąd z P0017 (wałek wydechowy) zmienił się na P0016 (wałek dolotowy). Po skasowaniu błędów i powrocie solenoidów na swoje miejsce znów P0017.
Wprowadziły mnie w błąd opisy tych DTC szukane wczoraj na szybko w necie na telefonie, mówiące o złej korelacji odczytu z czujników wałków i wału korb.
Dopiero dzisiaj podłączyłem Op-Coma, który w opisie jasno stwierdził, że P0017 to zły odczyt pozycji solenoidu na wałku wydechowym.
Tak więc zamawiam zaraz nowy solenoid i podmieniam.
PS. Pierburg będzie dobry? To chyba producent oryginału?
Błąd z P0017 (wałek wydechowy) zmienił się na P0016 (wałek dolotowy). Po skasowaniu błędów i powrocie solenoidów na swoje miejsce znów P0017.
Wprowadziły mnie w błąd opisy tych DTC szukane wczoraj na szybko w necie na telefonie, mówiące o złej korelacji odczytu z czujników wałków i wału korb.
Dopiero dzisiaj podłączyłem Op-Coma, który w opisie jasno stwierdził, że P0017 to zły odczyt pozycji solenoidu na wałku wydechowym.
Tak więc zamawiam zaraz nowy solenoid i podmieniam.
PS. Pierburg będzie dobry? To chyba producent oryginału?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2019, o 21:16 przez radkor, łącznie zmieniany 2 razy.
- radkor
- Użytkownik
Dziękuję Panowie. 
Już zamówiłem Pierburga 7.06117.06.0 (12628348, 48 14 189, SIŁOWNIK, ZESP., POŁOŻENIE WAŁKA ROZRZĄDU - WYLOT)za ok. 330zł więc nie jest źle.
We wtorek wymiana.
Już zamówiłem Pierburga 7.06117.06.0 (12628348, 48 14 189, SIŁOWNIK, ZESP., POŁOŻENIE WAŁKA ROZRZĄDU - WYLOT)za ok. 330zł więc nie jest źle.
- radkor
- Użytkownik
Zawór wymieniony, błąd skasowany. Jak ręką odjął. 
Silnik pracuje równiutko a mocy znowu jest sporo.
Dziękuję za pomoc!
Silnik pracuje równiutko a mocy znowu jest sporo.
Dziękuję za pomoc!