--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKamera cofania
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Re: Kamera cofania
Vin musi być zgodny z autem.
Tak jak te moduły z ebaya były bez vinu albo z innym i po miesiącu była potrzeba programowania.
Tak jak te moduły z ebaya były bez vinu albo z innym i po miesiącu była potrzeba programowania.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Teoretycznie jeżeli jest eeprom, to można by zmienić w nim VIN, zaciągnąć soft pod ten VIN, a potem powrócić do oryginalnego VIN, żeby VIN i pin w aucie się zgadzały. Tylko nie wiem czy VIN'u nie ma zapisanego we flash'u.
BCM z AJ po zmianie VIN w eeprom łączy się na stole z OP-COM i przedstawia nowym VIN, ale na aucie nie testowałem.
PS.: na zdjęciach modułu martwej strefy widać układy, które teoretycznie mogłyby być pamięcią eeprom (nie widzę oznaczeń), może wystarczyłoby przegrać zawartość eeprom do sprawnego modułu?
BCM z AJ po zmianie VIN w eeprom łączy się na stole z OP-COM i przedstawia nowym VIN, ale na aucie nie testowałem.
PS.: na zdjęciach modułu martwej strefy widać układy, które teoretycznie mogłyby być pamięcią eeprom (nie widzę oznaczeń), może wystarczyłoby przegrać zawartość eeprom do sprawnego modułu?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
A patrzyłes czy kamera jest w menu?
Po programowaniu należy ją włączyć.
Możliwe że KTS nie daje rady, ale wtedy SPS powinien zgłosić błąd.
Co do innego VINu to trzeba być ostrożnym bo może się okazać że wygrasz program niezgodny z twoim wyposażeniem a wtedy niektóre funkcje mogą przestać działać, albo mogą pojawić się nowe które w twoim aucie nie zadziałają.
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Po programowaniu należy ją włączyć.
Możliwe że KTS nie daje rady, ale wtedy SPS powinien zgłosić błąd.
Co do innego VINu to trzeba być ostrożnym bo może się okazać że wygrasz program niezgodny z twoim wyposażeniem a wtedy niektóre funkcje mogą przestać działać, albo mogą pojawić się nowe które w twoim aucie nie zadziałają.
-
DaveEvening
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Zdzieszowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Udało się!
Co do wpisania mojego VIN i wybrania opcji z rozwijanego menu - przy moim VIN to wcale się nie pojawia, więc tak nie pójdzie.
Bardzo dziękuję kolegom darekk i mnieteczek, którzy udostępnili mi swój VIN - w końcu żadnego z nich nie użyłem, bo po wgraniu gubił się dźwięk (totalnie cicho w głośnikach). W końcu znalazłem VIN na aukcji na mobile i jego użyłem. Przeprowadziłem programowanie i konfigurację dla A11 Radio. Po programowaniu dalej nic się nie zmieniło, chociaż dźwięk w głośnikach był. Trochę zły zacząłem przeglądać listę modułów i.. postanowiłem przeprowadzić programowanie modułu - Interfejs człowiek-maszyna (czy jakoś tak). Po tej zmianie w menu kamery pojawiła się kamera i po wbiciu wstecznego zaczęła działać! Musiałem jeszcze tylko zmienić Piny miejscami, bo obraz był... no po prostu zły. W Pin 5 poszedł sygnał z kamery, w Pin 6 masa sygnału. Teraz jest idealnie, kamera działa, w menu są opcje do włączenia linii i symboli na kamerze. W radiu ponadto pojawiła się możliwość zapisania ulubionych stacji - wcześniej tego nie było :<
Dziękuję wszystkim którzy pomogli przy wgraniu kamerki!
Sumując doposażanie Insignii z radiem RF900 Navi:
Montaż:
1. Kamera może być dowolna, ja mam:
https://allegro.pl/oferta/mini-kamera-c ... Yjg4Zjg%3D
2. Kable z kamery wpinamy w szarą wtyczkę modułu NG 2.0 HMI znajdującego się pod wyświetlaczem a za panelem klimatyzacji. Sygnał z kamery w pin 5, masę w pin 6.
/.../
Powinno działać, w razie pytań - śmiało!
Co do wpisania mojego VIN i wybrania opcji z rozwijanego menu - przy moim VIN to wcale się nie pojawia, więc tak nie pójdzie.
Bardzo dziękuję kolegom darekk i mnieteczek, którzy udostępnili mi swój VIN - w końcu żadnego z nich nie użyłem, bo po wgraniu gubił się dźwięk (totalnie cicho w głośnikach). W końcu znalazłem VIN na aukcji na mobile i jego użyłem. Przeprowadziłem programowanie i konfigurację dla A11 Radio. Po programowaniu dalej nic się nie zmieniło, chociaż dźwięk w głośnikach był. Trochę zły zacząłem przeglądać listę modułów i.. postanowiłem przeprowadzić programowanie modułu - Interfejs człowiek-maszyna (czy jakoś tak). Po tej zmianie w menu kamery pojawiła się kamera i po wbiciu wstecznego zaczęła działać! Musiałem jeszcze tylko zmienić Piny miejscami, bo obraz był... no po prostu zły. W Pin 5 poszedł sygnał z kamery, w Pin 6 masa sygnału. Teraz jest idealnie, kamera działa, w menu są opcje do włączenia linii i symboli na kamerze. W radiu ponadto pojawiła się możliwość zapisania ulubionych stacji - wcześniej tego nie było :<
Dziękuję wszystkim którzy pomogli przy wgraniu kamerki!
Sumując doposażanie Insignii z radiem RF900 Navi:
Montaż:
1. Kamera może być dowolna, ja mam:
https://allegro.pl/oferta/mini-kamera-c ... Yjg4Zjg%3D
2. Kable z kamery wpinamy w szarą wtyczkę modułu NG 2.0 HMI znajdującego się pod wyświetlaczem a za panelem klimatyzacji. Sygnał z kamery w pin 5, masę w pin 6.
/.../
Powinno działać, w razie pytań - śmiało!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2019, o 00:08 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edycja
Powód: Edycja
-
Qba85
- Forumowicz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: KONOPNICA
- Postawił piwo: 3 razy
Ponawiam pytanie, czy jest ktoś z łódzkiego dokładnie okolice Wielunia (98-300) +-100km kto podłączył by kamerę? rozumie się oczywiście nie za darmo
Mogę podjechać np. do Łodzi, Częstochowy, Sieradza w ostateczności na Śląsk lub Wrocław. Insignia przed lift 2013r kombi Navi900.
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Kod silnika: inny
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
@DaveEvening spoko ,że się wreszcie udało,a brak dźwięku pewnie jest spowodowany tym ,że ja i @darekk mamy nagłośnienie BOSE u ciebie pewnie nie ma,a z ciekawości jak z jakością obrazu z tej kamery bo w ori d..y nie urywa?
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
@DaveEvening dobrze że Ci się udało zrobić programowanie i obyło się bez strat. Gratuluję odwagi. Miałeś kupę szczęścia, że przy takiej partyzantce nie uszkodziłeś modułów czy konfiguracji. Część dotycząca programowania to jeden wielki chaos i błędy, ten tekst jest bardziej szkodliwy niż pomocny, dla dobra potencjalnych naśladowców powinien zniknąć z forum.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
-
chemicznyleon
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Miasto: Krosno
Witam
Chciałbym oddać w dobre ręce robotę związaną z wyborem / dołożeniem / uruchomieniem tylnej kamery oraz aktualizację mapek...
Insignia st sport 2014 kombi Intelilink 900. Rejon: Katowice - Kraków - Krosno.
Pzdr
Chciałbym oddać w dobre ręce robotę związaną z wyborem / dołożeniem / uruchomieniem tylnej kamery oraz aktualizację mapek...
Insignia st sport 2014 kombi Intelilink 900. Rejon: Katowice - Kraków - Krosno.
Pzdr
- yerry
- Prezes ICP
- Kontakt:
@chemicznyleon
uruchomieniem tylnej kamery oraz aktualizację mapek...
Ten zakres możesz zrobić u mnie w Krakowie
Instalację do kamery możesz położyć samodzielnie, podłączenie do HMI i programowanie pomogę zrobić.
uruchomieniem tylnej kamery oraz aktualizację mapek...
Ten zakres możesz zrobić u mnie w Krakowie
Instalację do kamery możesz położyć samodzielnie, podłączenie do HMI i programowanie pomogę zrobić.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
-
chemicznyleon
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Miasto: Krosno
Szanowny yerry podeślij mi na pw jakiś kontakt do siebie, bo chyba jeszcze jestem za młody ma pisanie pw.
["Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do używania tej funkcji. Aby używać tej i innych funkcji, musisz się zarejestrować lub brać udział w dyskusjach."
["Przepraszamy, ale nie masz uprawnień do używania tej funkcji. Aby używać tej i innych funkcji, musisz się zarejestrować lub brać udział w dyskusjach."
-
DaveEvening
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Zdzieszowice
Bardzo przykre, że mój opis został skasowany. Widać ktoś kto zarabia na tych usługach poczuł się urażony, że ktoś śmiał opisać jak to zrobić bez zostawiania u niego góry pieniędzy (moja opcja obejmuje 65 euro). Wykonując takie przeróbki w własnym zakresie zawsze trzeba być świadomym ryzyka, nie sądzę również aby mój post był "szkodliwy" - z pewnością jest lepszy niż skrawki informacji i samodzielne próby jakie można podjąć. Panie Terry - rozumiem że na tym zarabiasz i wolałabyś aby takich informacji nie było w obiegu, ale chyba nie o to chodzi w idei forum. Jeśli twierdzisz, że w moim opisie są błędy, czemu ich nie naprostujesz? Bo kasa się nie zgadza?
- yerry
- Prezes ICP
- Kontakt:
@DaveEvening odstawiłeś wielkie dziadostwo i jeszcze się tym chwalisz? Pomyśl nad skutkami swojej twórczości dla potencjalnych naśladowców, weźmiesz odpowiedzialność za ich niepowodzenia i straty? Udało Ci się więc ciesz się swoim sukcesem. Natomiast z mojej strony stanowcze nie druciarstwu na tym forum, nie zgodzę się na publikowanie informacji mogących zaszkodzić innym użytkownikom.
-
Tomassi2000
- Nowicjusz
- Auto: Insignia SportTourer
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Mysłowice
Witam. Może mi ktoś pomóc
Chcę założyć kamerę cofania w oświetleniu tablicy rejestracyjnej. Kable od radia (android) mam już przeciągnięte do klapy (insignia st). Po wyjęciu lampki od oświetlenia tablicy nie widzę żadnego otworu do przeciągnięcia przewodu od kamery do środka samochodu. Jest jakaś możliwość by te kable przeciągnąć do środka? Pozdrawiam wszystkich 
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Przedlifty nie miały w opcji kamery cofania. Tak więc nie ma dedykowanych otworów pod kabel.
Największy problem jest z przedostaniem się przez część metalową. W ten prostokątny otwór wchodzi wtyczka od podświetlania tablicy. Ale jest ona za dobrze spasowana, żeby tam coś jeszcze wepchnąć. O ile kojarzę ja wiercłem osobny otwór do przewodu kamery.
Niestety nie obejdzie się chyba bez ściągnięcia tej srebrnej listwy maskującej wraz z obudową oświetlenia tablicy. Jak już to będziesz miał osobno, to Ci będzie łatwiej. Samo ściągnięcie to odkręcenie chyba 8 szt. nakrętek na śrubę 10 (z jedną jest zabawa, bo jest pod silniczkiem od wycieraczek - widać ją, ale dojść tam nie ma czym). Wszystkie są widoczne po ściągnięciu tapicerki - mniej lub bardziej schowane w otworach klapy.
Następnie trzeba odpowiednio tą listwę podważyć - częściowo się trzyma na gwintach od tych śrub, co właśnie odkręciłeś nakrętki, a oprócz tego są jeszcze spinki (czy nawet bolce) plastikowe - mnie się nie udało ich odczepić i się niestety w większości pourywały/połamały. Ale bez nich też się da to później złożyć
Największy problem jest z przedostaniem się przez część metalową. W ten prostokątny otwór wchodzi wtyczka od podświetlania tablicy. Ale jest ona za dobrze spasowana, żeby tam coś jeszcze wepchnąć. O ile kojarzę ja wiercłem osobny otwór do przewodu kamery.
Niestety nie obejdzie się chyba bez ściągnięcia tej srebrnej listwy maskującej wraz z obudową oświetlenia tablicy. Jak już to będziesz miał osobno, to Ci będzie łatwiej. Samo ściągnięcie to odkręcenie chyba 8 szt. nakrętek na śrubę 10 (z jedną jest zabawa, bo jest pod silniczkiem od wycieraczek - widać ją, ale dojść tam nie ma czym). Wszystkie są widoczne po ściągnięciu tapicerki - mniej lub bardziej schowane w otworach klapy.
Następnie trzeba odpowiednio tą listwę podważyć - częściowo się trzyma na gwintach od tych śrub, co właśnie odkręciłeś nakrętki, a oprócz tego są jeszcze spinki (czy nawet bolce) plastikowe - mnie się nie udało ich odczepić i się niestety w większości pourywały/połamały. Ale bez nich też się da to później złożyć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Tomassi2000
- Nowicjusz
- Auto: Insignia SportTourer
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Mysłowice
Próbowałem odkręcić tą srebrną listwę od środka i po urwaniu jednej nakrętki odpuściłem sobie
Widać, że gwinty są zaśniedziałe
Myślałem właśnie o wywierceniu otworu tak by trafić nim bezpośrednio w tą wnękę od lampki oświetlającej tablicę a później po przeciągnięciu kabli od kamery solidnie zakleić otwór. Dzięki kolego za szybką odpowiedź. Pozdrawiam 
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia B ST
- Kod silnika: B16SHL
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Ja przedostalem się przez wiązke lampy.
- Rooff_
- Zapaleniec
Zacznij od WD-40 lub czegoś lepszego do penetrowania zapieczonych śrub. U mnie też one średnio się odkręcały, ale nie udało mi się ukręcić żadnej
Przed ponownym skręceniem poszedł smar 
Jak się chcesz bawić w snajpera i strzelać, gdzie można coś przewiercić, to poszukaj zdjęcia tej blendy (czy jak oni tam ją nazywają), którą chciałeś odkręcić. Jako punkty orientacyjne przyjmij śruby i celuj w jakąś przerwę w plastiku
Tam jest po prawej stronie taki owalny otwór jakby, który przechodzi w pobliże prawej lampki podświetlenia. Nawet jeśli kamerę chcesz po lewej, to później możesz przepchać kabel z lewej na prawą.
Jak się chcesz bawić w snajpera i strzelać, gdzie można coś przewiercić, to poszukaj zdjęcia tej blendy (czy jak oni tam ją nazywają), którą chciałeś odkręcić. Jako punkty orientacyjne przyjmij śruby i celuj w jakąś przerwę w plastiku
- Rooff_
- Zapaleniec
Tu by się musiał @Ping wypowiedzieć ile razy używał swojego programu
To mniej więcej tyle będzie kamer w PL
Pomijając oczywiście te androidowe