--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStan oleju na bagnecie
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Re: Stan oleju na bagnecie
Poszukaj na forum kogoś w swoim rejonie i sprawdź.
Tam chyba w stolicy aut z tym silnikiem nie brakuje?
Tam chyba w stolicy aut z tym silnikiem nie brakuje?
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
- Auto: 163
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wa-wa
- Postawił piwo: 1 raz
No właśnie szukam. Ale może po prostu ktoś mógłby miarkę przyłożyć? hmm...
Na pewno innym też by się przydała taka informacja.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2019, o 14:40 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Było w kilku wątkach, minuta szukania
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... tu#p149568
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... etu#p78625
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... tu#p149568
https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... etu#p78625
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Dzięki wielkie. Szukałem tego przez kilka dni i nie znalazlem żadnych konkretów odnośnie długości. Widocznie trzeba wiedzieć co wpisać hmm 
Mój do zgrubienia (plastiku) ma 628 mm i jest załamany w 3 miejscach. Czyli jednak rozciągnięty, ale oleju mam i tak sporo za duzo. Wg pomiaru wychodzi o 2 cm za dużo nie uwzględniając 3 mm rozciągnięcia. Czyli 1 cm i 7 mm. Ile to będzie litrów w nadmiarze? Odlewać czy nie będzie to miało wpływu na silnik i osprzęt?
Czy takie zapocenie pod turbina i na tym metalowym grzybku (to jest jakiś filtr do turbiny?) może wynikać z tego nadmiaru? Czy te zapocenia wyglądają poważnie? Na górze na turbo ich nie ma. Tylko pod turbina i na grzybku.
Mój do zgrubienia (plastiku) ma 628 mm i jest załamany w 3 miejscach. Czyli jednak rozciągnięty, ale oleju mam i tak sporo za duzo. Wg pomiaru wychodzi o 2 cm za dużo nie uwzględniając 3 mm rozciągnięcia. Czyli 1 cm i 7 mm. Ile to będzie litrów w nadmiarze? Odlewać czy nie będzie to miało wpływu na silnik i osprzęt?
Czy takie zapocenie pod turbina i na tym metalowym grzybku (to jest jakiś filtr do turbiny?) może wynikać z tego nadmiaru? Czy te zapocenia wyglądają poważnie? Na górze na turbo ich nie ma. Tylko pod turbina i na grzybku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2020, o 22:25 przez robinson2.0CDTI, łącznie zmieniany 4 razy.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Chyba Ci się jednostki pomyliły. Popraw proszę, bo nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym bagnetem .
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Echh sorka. Słownik mi poprawił i nie zauważyłem. Chodzi oczywiście o mm. Poprawione.
A jeszcze jedno pytanie bo szukałem odpowiedzi i nic nie znalazłem:
Na tym metalowym grzybku wychodzącym z turbiny gromadzi się olej czy paliwo? Za co on jest odpowiedzialny? Jak widać na zdjęciu mojego silnika jest on mocno spocony i nie wiem czy to powód do obaw
Tam jest jakiś filtr który mógł się zapchać?
A jeszcze jedno pytanie bo szukałem odpowiedzi i nic nie znalazłem:
Na tym metalowym grzybku wychodzącym z turbiny gromadzi się olej czy paliwo? Za co on jest odpowiedzialny? Jak widać na zdjęciu mojego silnika jest on mocno spocony i nie wiem czy to powód do obaw
Tam jest jakiś filtr który mógł się zapchać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Naprawdę nikt nie wie do czego jest ten grzybek, albo jak to się fachowo nazywa? Może było gdzieś na forum, ale bez fachowej nazwy ciężko mi przeszukać archiwum 
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Nie masz nic do powiedzenia to złap swoją i dajesz do przodu pajacu. A jak będziesz miał jakieś konkrety to wróć na forum żeby pomóc, bo od tego jest ten portal...
- Krzychu99
- Użytkownik
- Auto: Kura
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Bielsko-Biała
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Starczy wpisać w Google gruszka turbo 
"Do czego służy gruszka turbiny? Gruszką potocznie nazywamy zawór podciśnieniowy odpowiedzialny za sterowanie sztangą, a w konsekwencji również łopatkami. Wewnątrz gruszki znajduje się sterowany podciśnieniem z zasobnika siłownik (actuator). Zmiana położenia siłownika zapewnia zmianę położenia sztangi i łopatek zmiennej geometrii. Jak sprawdzić gruszkę turbiny? Sprawdzając, czy pracuje turbosprężarka - jeśli pod wpływem zwiększenia obrotów przestawi się gruszka i sztanga - znaczy, że działa. Oczywiście, w celu uzyskania jasnego obrazu sytuacji w przypadku podejrzeń o uszkodzenie sterowania zmienną geometrią, należałoby najpierw wymontować, rozłożyć i wyczyścić turbosprężarkę, a następnie sprawdzić ją, zamontować i wtedy ocenić, jednak podobnymi możliwościami dysponują jedynie profesjonalne zakłady regeneracji turbosprężarek. Objawami uszkodzenia gruszki turbiny są spadek osiągów i pojawienie się turbodziury w obsłudze turbosprężarki ze zmienną geometrią. Wymiana gruszki turbiny łączy się z koniecznością przeprowadzenia całej procedury z wymontowywaniem turbiny opisanej powyżej."
"Do czego służy gruszka turbiny? Gruszką potocznie nazywamy zawór podciśnieniowy odpowiedzialny za sterowanie sztangą, a w konsekwencji również łopatkami. Wewnątrz gruszki znajduje się sterowany podciśnieniem z zasobnika siłownik (actuator). Zmiana położenia siłownika zapewnia zmianę położenia sztangi i łopatek zmiennej geometrii. Jak sprawdzić gruszkę turbiny? Sprawdzając, czy pracuje turbosprężarka - jeśli pod wpływem zwiększenia obrotów przestawi się gruszka i sztanga - znaczy, że działa. Oczywiście, w celu uzyskania jasnego obrazu sytuacji w przypadku podejrzeń o uszkodzenie sterowania zmienną geometrią, należałoby najpierw wymontować, rozłożyć i wyczyścić turbosprężarkę, a następnie sprawdzić ją, zamontować i wtedy ocenić, jednak podobnymi możliwościami dysponują jedynie profesjonalne zakłady regeneracji turbosprężarek. Objawami uszkodzenia gruszki turbiny są spadek osiągów i pojawienie się turbodziury w obsłudze turbosprężarki ze zmienną geometrią. Wymiana gruszki turbiny łączy się z koniecznością przeprowadzenia całej procedury z wymontowywaniem turbiny opisanej powyżej."
- szymek1976
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 Elite
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: UK.
- Otrzymał piwo: 14 razy
@robinson2.0CDTI
Oj nie ładnie
tak pisać do kolegów. Z tego co wiem a wiem to wszyscy chętnie pomagają w miarę możliwości.
Oj nie ładnie
Ostatnio zmieniony 4 sty 2020, o 22:52 przez szymek1976, łącznie zmieniany 1 raz.
- mazmarcin
- Klubowicz
Ale taki pajac woli pisać co robi z sobą
i chce innych namówić do tego co robi.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2020, o 23:00 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- szymek1976
- Użytkownik
12 postów na forum I od razu tak się wyrażać
wiem że to nie na temat ale to nie ładnie, delikatnie mówiąc...
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Dziekuję za merytoryczną pomoc. Buraków i mądrali przepraszać nie będę. Można napisać normalnie i zrozumiale, a można pajacować. Jak ktoś nie ma co ze swoim życiem zrobić to właśnie tak się zachowuje. Są tacy którzy mają dzieci i nie mogą klikać tygodniami w jednym temacie. Ja zawsze jestem konkretny i tego oczekuje od rozmówców. Nigdy nie jest moim zamiarem bycie nieuprzejmym.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za konkrety
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za konkrety
Ostatnio zmieniony 4 sty 2020, o 23:30 przez robinson2.0CDTI, łącznie zmieniany 2 razy.
- mazmarcin
- Klubowicz
Po tym poście to widać .robinson2.0CDTI pisze: ↑4 sty 2020, o 22:32Nie masz nic do powiedzenia to złap swoją i dajesz do przodu pajacu. A jak będziesz miał jakieś konkrety to wróć na forum żeby pomóc, bo od tego jest ten portal...
Masakra.
- szymek1976
- Użytkownik
@robinson2.0CDTI " Buraków i mądrali przepraszać nie będę".
Po tym wpisie też widać. I po takich wpisach oczekujesz pomocy
Jak nie masz czasu klikać na forum I szukać rozwiązania problemu to jedz do mechanika niech Ci naprawi.
Po tym wpisie też widać. I po takich wpisach oczekujesz pomocy
-
robinson2.0CDTI
- Nowicjusz
Jedyne czego oczekuje to merytorycznej rozmowy. Jak ktoś nie potrafi merytorycznie to niczego od niego nie oczekuję i niech nie zaśmieca mojego posta.
A jedyne co wynika z mojego postu to to że jestem z tym tematem nie obeznany. Szukam konkretnej wiedzy w temacie tak jak każdy zaglądający na to forum i tak jak potrafiłem w wytłumaczyć o co mi chodzi tak to napisałem. Jak ktoś nie potrafi konkretnie odpisać to niech nie pisze nic, bo kiedyś może komuś szkód narobić niechcący.
I dziękuję za sugestie. Tak zrobię. Pojadę do mechanika.
Pozdrawiam
PS. Więcej wiedzy w temacie jeśli kogoś interesuje a nie wie:
https://turbospec.pl/blog/glosna-praca- ... oladowania
A jedyne co wynika z mojego postu to to że jestem z tym tematem nie obeznany. Szukam konkretnej wiedzy w temacie tak jak każdy zaglądający na to forum i tak jak potrafiłem w wytłumaczyć o co mi chodzi tak to napisałem. Jak ktoś nie potrafi konkretnie odpisać to niech nie pisze nic, bo kiedyś może komuś szkód narobić niechcący.
I dziękuję za sugestie. Tak zrobię. Pojadę do mechanika.
Pozdrawiam
PS. Więcej wiedzy w temacie jeśli kogoś interesuje a nie wie:
https://turbospec.pl/blog/glosna-praca- ... oladowania
- mazmarcin
- Klubowicz
Ja odpowiedziałem wprost na Twoje pytanie.robinson2.0CDTI pisze: ↑4 sty 2020, o 21:30Naprawdę nikt nie wie do czego jest ten grzybek, albo jak to się fachowo nazywa? Może było gdzieś na forum, ale bez fachowej nazwy ciężko mi przeszukać archiwum![]()
A że nie możesz się zachować tak jak potrzeba i nie pisać głupot to Twój problem.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Otrzymał piwo: 42 razy
To temat o stanie oleju na bagnecie, a nie o turbo.
Kolega @robinson2.0CDTI najwyraźniej nie zapoznał się z Regulaminem, czego konsekwencje poniesie.
Wracamy do tematu.
Następne posty nie na temat będę "nagradzał".
Kolega @robinson2.0CDTI najwyraźniej nie zapoznał się z Regulaminem, czego konsekwencje poniesie.
Wracamy do tematu.
Następne posty nie na temat będę "nagradzał".
-
Mowca
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: FZG
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tez tak mam. W która stronę ma być ta miarka? W stronę silnika czy w stronę chłodnicy?