--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInterfejs diagnostyczny OP-COM
- Bogoes
- Użytkownik
- Auto: Corsa D A13DTC
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bydgoszcz
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Interfejs diagnostyczny OP-COM
Dodatkowo jeszcze nie napisałeś, czy interfejs przechodzi test w programie VauxCom, jeśli nie, to może trzeba zmienić sterowniki, sprawdź w menadżerze urządzeń, czy nie masz wykrzyknika przy sterowniku. Poza tym masz auto z 2014r. i dość nowy model silnika. Program, który masz z szumnym rozszerzeniem do aut 2016r. w rzeczywistości jest programem z 2012roku i tylko dołożoną nowszą bazą. Program jednak działa tylko z możliwościami z programu 2012roku i nowszych silników może nie obsługiwać (mimo, że są w menu, a Twój był w Zafirze dopiero od 2014r.)... ja miałem podobnie ze swoim silnikiem i w moim przypadku instalacja programu z 2015r. (OpCom 150406b) przez Rosjanina Krenkel (z tego forum) rozwiązała problem obsługi silnika. Może być też problem z przekaźnikiem obsługującym komunikację HSCAN, bo zarówno silnik, jak i identyfikacja pojazdu są po tej linii komunikacji, uszkodzony styk przekaźnika miałem w swoim pierwszym interfejsie i łączył mi się tylko z modułami po SWCAN i MSCAN.
Ale najpierw sprawdź test interfejsu w programie i połączenia z innymi modułami jak radzi kol. Crazy383.
Ale najpierw sprawdź test interfejsu w programie i połączenia z innymi modułami jak radzi kol. Crazy383.
-
robins
- Nowicjusz
- Auto: Zafira c
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Rybnik
Test przechodzi, na inne moduły też nie da się wejść. Próbowałem automatycznie znaleźć samochód i ręcznie zafira c 2014 silnik b16dth diesel i wszystko stoi, "initializing ecu...please wait...itd.
- smogf
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Słubice
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
Klon 1.59 z softem 120309a+160115a nie czyta parametrów silnika w A18XER 2010r. W blokach pomiarowych sa wszędzie tylko 3 kreseczki.
Po wybraniu jakiegokolwiek diesla pojawiają się niektóre parametry. Wybierając jakąkolwiek benzynę trzy czerwone kreski tylko.
Jest jakaś wersja co ogarnia tą kombinację (rok+silnik)? Czy też od razu kontaktować się z Krenkel?
Klon 1.59 z softem 120309a+160115a nie czyta parametrów silnika w A18XER 2010r. W blokach pomiarowych sa wszędzie tylko 3 kreseczki.
Po wybraniu jakiegokolwiek diesla pojawiają się niektóre parametry. Wybierając jakąkolwiek benzynę trzy czerwone kreski tylko.
Jest jakaś wersja co ogarnia tą kombinację (rok+silnik)? Czy też od razu kontaktować się z Krenkel?
- Bogoes
- Użytkownik
@smogf, czyli masz coś takiego, jak na screenie... możesz próbować łączyć się z innymi silnikami, mój z corsy D A13DTC pokazywał też "---", ale pokazywał parametry poprzez Insignię silnik A20DTH... Z tego co pamiętam Twój silnik chyba nie ma takiego zamiennika w chińskim oprogramowaniu, bodajże kolega Czapeczka50 (z tego forum) też miał to samo z tym silnikiem i jemu pomogła aktualizacja Krenkela (zresztą właśnie od kol. Czapeczka50 otrzymałem info o aktualizacji u Krenkela).
@Robins... ciężko coś poradzić spróbuj połączyć się z Body/SDM... Body/IPC... Infotainment System/EHU... Infotainment System/DIS (są po innej komunikacji niż silnik i większość modułów). Jeżeli interfejs się nie połączy z tymi, to spróbuj zmieniać sterowniki w menadżerze zadań, nieraz się zdarza, że mimo przechodzenia testów nie łączy się. Mi kilka razy to pomogło, a sterowników FTDI po odznaczeniu sprzętu zgodnego masz mnóstwo... a może jednak trafiłeś na uszkodzony interfejs.
Dlatego może warto poszukać kogoś z działającym interfejsem z okolic Rybnika i podpiąć działający na 100% interfejs.
Dlatego może warto poszukać kogoś z działającym interfejsem z okolic Rybnika i podpiąć działający na 100% interfejs.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Działające z daną wersją OP-COM/VAUX-COM sterowniki są zazwyczaj w folderze z aplikacją w podkatalogu 'Drivers' (lub podobnym). Szukajcie sterownika, który się "przedstawia" jako: "OPCOM USB V2 Driver", data/wersja: 10/22/2009,2.06.00, producent/wydawca: "AUTO M3 Ltd".
- Bogoes
- Użytkownik
Zgadza się ze sterownikami może w większości przypadków, ale też mi się zdarzyło, że ze sterownikami dedykowanymi w folderze "DRIVERS" nie chciało działać (nie wiem, czy przypadkiem aktualizacja Wina nie krzaczyła... i właśnie żadne z dedykowanych na płytkach od chinioli nie łączyły mi interfejsu i pomogło ręczne wybranie w menadżerze zadań, któregoś z "USB Serial Conwerter B". I teraz mam na lapku Win7 (64bit) i tablecie Win10 (64bit) sterowniki "USB Serial Conwerter", a nie "OPCOM USB V2". Działa mi opcom china 08.2010PL i opcom 150406EN... nie działa mi Vauxcom 120309a +160115a. Vauxcom działa mi na wirtualnym XPeku też ze sterownikiem "USB Serial Conwerter", ale z kolei tam nie działa Opcom150406EN, a 08.2010PL często się zawiesza.
Takie przyjemności z chińszczyzną, także nie na każdym systemie i na każdym sprzęcie te same sterowniki z konfiguracją sprzętu działają tak samo, dlatego trzeba indywidualnie podchodzić i kombinować.
Oczywiście jeszcze sam interfejs może wymagać innych sterowników, mam taki (nowa wersja V5), który nie działa z tymi sterownikami i specjalnie dla niego muszę przeinstalowywać sterowniki (choć teraz już go nie używam) i chyba on wymagał "OPCOM USB V2". Także nie zawsze (choć pewnie w zdecydowanej większości) sterowniki dostarczane na płytce od chinioli są lekiem na całe zło
Takie przyjemności z chińszczyzną, także nie na każdym systemie i na każdym sprzęcie te same sterowniki z konfiguracją sprzętu działają tak samo, dlatego trzeba indywidualnie podchodzić i kombinować.
Oczywiście jeszcze sam interfejs może wymagać innych sterowników, mam taki (nowa wersja V5), który nie działa z tymi sterownikami i specjalnie dla niego muszę przeinstalowywać sterowniki (choć teraz już go nie używam) i chyba on wymagał "OPCOM USB V2". Także nie zawsze (choć pewnie w zdecydowanej większości) sterowniki dostarczane na płytce od chinioli są lekiem na całe zło
- smogf
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Słubice
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Dokładnie
Popróbuje ze sterami jeszcze. Ale pewnie i tak skończy się na wiadomości do kolegi z za wschodniej granicy.Rooff_ pisze: ↑16 lut 2020, o 17:26Działające z daną wersją OP-COM/VAUX-COM sterowniki są zazwyczaj w folderze z aplikacją w podkatalogu 'Drivers' (lub podobnym). Szukajcie sterownika, który się "przedstawia" jako: "OPCOM USB V2 Driver", data/wersja: 10/22/2009,2.06.00, producent/wydawca: "AUTO M3 Ltd".
-
machu1989
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Piekary Śląskie
Witam, posiada ktoś interfejs w okolicy Piekar Śląskich żeby podłączyć i sprawdzić czemu nie działa START/STOP??
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Żeby działał musi być spełniony szereg czynników. W instrukcji obsługi wszystko jest
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Ale z czego że akumulator nie jest dostatecznie naładowany ? Jak nie działa to wina akumulatora.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jak chcesz do podjedź do mnie to się podepniemy MDI, odczytamy błędy i może się uda coś wydumać 
Możemy też OP-COMem "ryżowym" ale lepse efekty da MDI
Możemy też OP-COMem "ryżowym" ale lepse efekty da MDI
-
wwwwwwwwww
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Rozdrażew
kurcze proszę o kontakt do tego Krenkela bo juz wszystkie opcje przekombinowałem i laptop z win 10 i z win 7 i różne wersje oprogramowania i zawsze kiszka. działa interfejs nawet uruchamia te testy oświetlenia, ale wszystko jakoś długo i czasami się wiesi
. A ogólnie to potrzeba mi , żeby to działało na laptopie windows 10 i w samochodzie opel insignia 2009 silnik A18XER. proszę o kontakt na PW
-
T3cina
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Szczecin
Cześć wszystkim, interesuje się zakupem op-coma z ali wiem, że to loteria ale kroci nie kosztuje i jestem skłonny zaryzykować tylko nie wiem którą wersję kupić, moglibyście doradzić? Zakładam, że wersja 1.99 to ta najnowsza i będzie działać z moją iśką (2009). Bo chyba pomyśleli o kompatybilności wstecznej nie? Oraz chciałbym się zapytać czym te wersje się różnią (oprócz jak zakładam większej ilości funkcji). Jeśli było to już wcześniej poruszane to sorki ale jak zobaczyłem 62 to się poddałem 
-
redeteriz
- Nowicjusz
- Miasto: Szprotawa
Witam. Ostatnio mnie "siekneło" i kupiłem orginał OP-COMa z ADAKO. Jestem ze Szprotawy, jak by ktos potrzebował cos porobić to zapraszam
-
redeteriz
- Nowicjusz
- Miasto: Szprotawa
-
gapek7
- Nowicjusz
- Auto: opel