--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Hakowanie Insigni

djem
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Ujście

Re: Hakowanie Insigni

Post autor: djem » 16 cze 2020, o 10:04

Takie pytanko mam, czy radio np DVD 800 podłączone poza samochodem też powinno się komunikować po SWCAN i MSCAN? Czy komunikaty o np zmianie źródła powinny być widoczne i możliwe do odczytania podpinając się bezpośrednio w radio? Ktoś coś takiego testował?

djem
Nowicjusz

Post autor: djem » 14 maja 2022, o 12:49

Miałem więcej czasu i sprawdziłem to dokładniej, więc mogę odpowiedzieć też dla innych zainteresowanych - tak radio podłączone do zasilania poza autem wysyła oraz odpiera komunikaty po SWCAN oraz MSCAN. Można odczytać takie informacje jak np godzina oraz data, można do radia wysłać info o temp zewnętrznej itd. Natomiast nie wiem jak odczytać info o aktualnie wybranym źródle. Kolego Ping czy sprawdzałeś może kiedyś komunikację między samym radiem a panelem klawiatury? Patrząc na układy wydaje się że w dvd800 jest CAN (w cd400 o ile się nie mylę jest LIN) niestety nie mam pewności, podsłuchiwałam na różnych szybkościach ale nie widzę żadnej komunikacji. Przy okazji Ping jest jakaś możliwość kontaktu na PW z Tobą?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 14 maja 2022, o 12:56

Do klawiatury jest osobny CAN, ale nie badałem tego tematu.

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

djem
Nowicjusz

Post autor: djem » 14 maja 2022, o 14:41

Ok, a czy przy nasłuchiwanie CAN spotkałeś ramki związane z wybranym źródłem audio w radiu?

budzioq
Nowicjusz
Auto: Astra/Insignia
Kod silnika: A14NET
Rok produkcji: 2014
Miasto: Kraków

Post autor: budzioq » 20 lip 2022, o 01:41

Hej, nasłuchiwał ktoś może LIN Bus ? posiedziałem dziś chwilę, dorwałem schemat i wpiąłem się do szyny "INTERCONNECT BUS 3" dane przesyłane są protokołem LIN, baudrate 10400 bps, Lecą tam wiadomości dla ID 0x20,0x21,0x22,0x23,0x2A,0x2B, nie zaobserwowałem jednak zmian w przesyłanych danych. Szukam sygnału składania lusterek, może ktoś kojarzy jaka to jest wiadomość ?

Edit. Lusterka powinny być na "INTERCONNECT BUS 1" pomyliłem z magistralą szyb. Zmienne odpowiedzi tylko pod ID 0x19, Podejrzewam że master w ogóle nie pyta o stan złożenia lusterek dlatego też mogę mieć problem z przechwyceniem wiadomości. Zrobiłem taki test. Po wybudzeniu magistrali ponownie poczekałem do jej uśpienia i gdy nie było już żadnej aktywności ręcznie wysterowałem złożenie lusterek. Na magistrali cisza, nawet się nie wybudziła, Ktoś kojarzy jak te składanie lusterek jest tu rozwiązane ?

Edit 2. Ostatecznie stwierdzam że w mojej wersji nie ma wyjścia z modułu lusterek na LIN, Dla sterowania szybami owszem ale nie dla lusterek. Aby można było dołożyć zamykanie lusterek po zamknięciu auta trzeba się wpiąć analogowo. Aby nie przeciągać kabli można pomyśleć o jakimś rozwiązaniu bezprzewodowym

tinki1998
Nowicjusz
Auto: Insignia a
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno

Post autor: tinki1998 » 21 maja 2025, o 07:03

Cześć, czy ktoś opanował nasłuchiwanie ramek z przycisków od zmiany piosenek na kierownicy? Chciałem zrobić sobie moduł na esp który by nasłuchiwał can i wysyłał te dane do telefonu. Czytałem trochę i chciałem podpiąć się pod pin 1 w gnieździe OBD. Ktoś podpowie czy to ma prawo zadziałać ?

toaf
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: DSW

Post autor: toaf » 14 cze 2025, o 11:09

Tutaj masz wszystko : https://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=3497#p78082
ESP32 + Bluetooth w trybie AVRCP i powinno wszystko śmigać.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”