--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHakowanie Insigni
-
djem
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ujście
Re: Hakowanie Insigni
Takie pytanko mam, czy radio np DVD 800 podłączone poza samochodem też powinno się komunikować po SWCAN i MSCAN? Czy komunikaty o np zmianie źródła powinny być widoczne i możliwe do odczytania podpinając się bezpośrednio w radio? Ktoś coś takiego testował?
-
djem
- Nowicjusz
Miałem więcej czasu i sprawdziłem to dokładniej, więc mogę odpowiedzieć też dla innych zainteresowanych - tak radio podłączone do zasilania poza autem wysyła oraz odpiera komunikaty po SWCAN oraz MSCAN. Można odczytać takie informacje jak np godzina oraz data, można do radia wysłać info o temp zewnętrznej itd. Natomiast nie wiem jak odczytać info o aktualnie wybranym źródle. Kolego Ping czy sprawdzałeś może kiedyś komunikację między samym radiem a panelem klawiatury? Patrząc na układy wydaje się że w dvd800 jest CAN (w cd400 o ile się nie mylę jest LIN) niestety nie mam pewności, podsłuchiwałam na różnych szybkościach ale nie widzę żadnej komunikacji. Przy okazji Ping jest jakaś możliwość kontaktu na PW z Tobą?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Do klawiatury jest osobny CAN, ale nie badałem tego tematu.
Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka
-
djem
- Nowicjusz
Ok, a czy przy nasłuchiwanie CAN spotkałeś ramki związane z wybranym źródłem audio w radiu?
-
budzioq
- Nowicjusz
- Auto: Astra/Insignia
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Kraków
Hej, nasłuchiwał ktoś może LIN Bus ? posiedziałem dziś chwilę, dorwałem schemat i wpiąłem się do szyny "INTERCONNECT BUS 3" dane przesyłane są protokołem LIN, baudrate 10400 bps, Lecą tam wiadomości dla ID 0x20,0x21,0x22,0x23,0x2A,0x2B, nie zaobserwowałem jednak zmian w przesyłanych danych. Szukam sygnału składania lusterek, może ktoś kojarzy jaka to jest wiadomość ?
Edit. Lusterka powinny być na "INTERCONNECT BUS 1" pomyliłem z magistralą szyb. Zmienne odpowiedzi tylko pod ID 0x19, Podejrzewam że master w ogóle nie pyta o stan złożenia lusterek dlatego też mogę mieć problem z przechwyceniem wiadomości. Zrobiłem taki test. Po wybudzeniu magistrali ponownie poczekałem do jej uśpienia i gdy nie było już żadnej aktywności ręcznie wysterowałem złożenie lusterek. Na magistrali cisza, nawet się nie wybudziła, Ktoś kojarzy jak te składanie lusterek jest tu rozwiązane ?
Edit 2. Ostatecznie stwierdzam że w mojej wersji nie ma wyjścia z modułu lusterek na LIN, Dla sterowania szybami owszem ale nie dla lusterek. Aby można było dołożyć zamykanie lusterek po zamknięciu auta trzeba się wpiąć analogowo. Aby nie przeciągać kabli można pomyśleć o jakimś rozwiązaniu bezprzewodowym
Edit. Lusterka powinny być na "INTERCONNECT BUS 1" pomyliłem z magistralą szyb. Zmienne odpowiedzi tylko pod ID 0x19, Podejrzewam że master w ogóle nie pyta o stan złożenia lusterek dlatego też mogę mieć problem z przechwyceniem wiadomości. Zrobiłem taki test. Po wybudzeniu magistrali ponownie poczekałem do jej uśpienia i gdy nie było już żadnej aktywności ręcznie wysterowałem złożenie lusterek. Na magistrali cisza, nawet się nie wybudziła, Ktoś kojarzy jak te składanie lusterek jest tu rozwiązane ?
Edit 2. Ostatecznie stwierdzam że w mojej wersji nie ma wyjścia z modułu lusterek na LIN, Dla sterowania szybami owszem ale nie dla lusterek. Aby można było dołożyć zamykanie lusterek po zamknięciu auta trzeba się wpiąć analogowo. Aby nie przeciągać kabli można pomyśleć o jakimś rozwiązaniu bezprzewodowym
-
tinki1998
- Nowicjusz
- Auto: Insignia a
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
Cześć, czy ktoś opanował nasłuchiwanie ramek z przycisków od zmiany piosenek na kierownicy? Chciałem zrobić sobie moduł na esp który by nasłuchiwał can i wysyłał te dane do telefonu. Czytałem trochę i chciałem podpiąć się pod pin 1 w gnieździe OBD. Ktoś podpowie czy to ma prawo zadziałać ?
-
toaf
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: DSW
Tutaj masz wszystko : https://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=3497#p78082
ESP32 + Bluetooth w trybie AVRCP i powinno wszystko śmigać.
ESP32 + Bluetooth w trybie AVRCP i powinno wszystko śmigać.